Stort test av Icebugs greppvänliga löparskor våren 2017 Image

Stortest av Icebugs greppvänliga löparskor våren 2017

Dubbade löparskor ger grymt grepp i krävande miljöer. Vi har testet fem forskjellige Icebug-modeller, slik at du kan finne det beste paret for din vinter- eller terränglöpning.

Vill du springa på isiga, snöiga, grusiga eller blöta underlag behöver du en löparsko med dubbar, som samtidigt ger ett avslappnat löpsteg. Med dina vanliga löparskor riskerar du inte enbart att halka och skada dig, det blir även svårare att springa snabbt och ta i ordenligt.

Det som skiljer en terränglöparsko, även så kallad trailsko, från en klassisk löparsko är framför allt greppet. Bäst i klassen under de kalla årstiderna är märket Icebug. Deras särskilda greppteknologier gör att sulan får fäste på många olika slags underlag och i många olika väderförhållanden, även de extra knepiga.

Skor med inbyggda dubbar ger bäst grepp och Icebugs dynamiska dubbar har toppar av karbidstål, samma material som finns i dubbdäck. Hver sko har 15 til 19 dubbar som flexas inn og ut ur sulan beroende på underlag, så at du kan springa på allt från snöiga grusgångar till asfalt och blankis.

Innan du väljer modell ska du fundera över hur du främst har tänkt att använda dina skor. Vill du springa långt och mjukt? Laster du ofte på blått og hala underlag, eller er intervallträning din grej? Selv om samtlige skorsteiner er dobbelt og fungerer for de fleste løpere, så har de ulike modellene detaljer som kan egne seg godt for akkurat din type løping. Mange starter og stopp krever for eksempel bra grepp ved tån. For löpning i skogen behöver du i stället en dubb under mellanfoten som hugger tag i underlaget, till exempel när du springer över rötter.

Vi har låtit en testgrupp av vinterlöpare testa fem olika Icebug-modeller och sedan utvärdera dem. Forhoppningen er at du skal få litt lettere å finne riktig greppvänliga löparskor för just din vinterlöpning!

Test av: Anima 5

Anima5

Resultat: Grymt grepp - den perfekta vinterlöparskon.
Ordinær pris:
1 795 kroner.
Omdöme
:

Anima 5 er en løype- og vinterløparsko tilpasset for et nøytralt løpesteg. De dynamiska dubbarna med BUGrip-teknologi är placerade så att du får ett bra grepp på hala underlag utan att förlora mjukheten i steget, vilket testpanelen också höll med om. Det her var også Icebug-favoritten designmässigt.

- Magiskt grepp! Bättre vinterlöparskor får man leta efter, säger en av testpersonerna.

Det er den perfekta skon för vinterlöpning som rekommenderas starkt av hela testpanelen.

- Det märks knappt att du springer på is tack vare de smart placerade dubbarna. Jag sprang en riktigt isig dag helt utan problem, säger en annan person.

Även om skon var mycket skön att springa i, upplevde en av testpersonerna att den var något stor i storleken.

- Ett tips er å kjøpe en halv størrelse mindre enn hva du pleier å gjøre, råder han.

Trots snö och slask upplevde merparten av testpanelen att skon höll sig varm och torr. Ovandelens skjoldmembran stöter bort regn och slask effektivt medan förstärkningar längst fram vid tårna och på sidorna ger foten ett bra skydd vid terränglöpning.

- Perfekt når du springer i skogsmiljö och råkar stöta i en sten med foten, sier en testperson.

Finns i både dam- og herremodell.

Test av: Zeal2 OLX

zeal

Resultat: Löparsko för tuff terräng och toppen för orientering.
Ordinær pris:
1 595 kroner.
Omdöme
:

Zeal2 OLX er en terränglöparsko med en ny type mellansula som er formad i ett stycke i stället för i flera sammanfogade delar. Sulans navn, HGMS2, er faktisk en forkortelse for "Holy Grail Midsole Soft & Stable" - et navn som sier noe om den unike kombinasjonen av stabilitet og fleksibilitet.

- Rask og följsam sko som hører hjemme i riktigt tuff terräng. Den håller måttet oavsett om det är vinter, sommar, isigt eller lerigt, säger en testperson.

Testpanelen tyckte att greppteknologin OLX, med fasta ståldubbar, gör den särskilt lämpad för varierat och tufft underlag. Det förstärkta materialet på skons överdel är som gjort för regn och slask, och du kan springa på ganska vått underlag utan att skon läcker in. Testpersonen som ägnar sig åt orientering var ett särskilt stort fan av den här modellen.

- Det er nok en av de beste orienteringskortene på markedet. Grym! sier hon.

Om du har problemer med hälsenan kan det her være en bra modell for deg siden den har en litt mjukare hälkappa med reducerad höjd, som minskar trycket på hälsenan.

Modellen finnes for både damer og herrer.

Test av: DTS2 BUGrip

DTS2-BUGrip.jpg

Resultat: Ultimat løparsko for lange, lugna vinterpass.
Ordinær pris:
1 895 kroner.
Omdöme:

DTS står for Distance Training Shoe og er utvecklad för dig som är en vanlig motionär, som springer ett par gånger i veckan, men är också ett bra val för dig som gärna springer lite längre turer.

Den dämpade sulan, ett relativt högt drop och en bred läst som underlättar när fötterna sväller, gör den till ett bra alternativ för långa distanser. Testpanelen tyckte däremot att den passar lika bra för snabba löpturer.

- Det handler mer om hva du liker å ha for støtte for dine føtter. DTS2 ger dig maximalt stöd och funkar i alla tempon, säger en testperson.

Samtlige testpersoner syntes at skon var skön att springa i samtidigt som den gav ett bra grepp. Den har også en vadderad tunga (plös) och krage som minskar trycket från snörningen, vilket delar av testpanelen uppskattade.

Undersulan har 19 dynamiska ståldubbar med spets av karbidstål som ger ett bra grepp på is, snö och grus. Det gjør den også utrolig slitstark.

- Du kan springa många mil på ren asfalt utan att skon skaver eller att den slits ut, säger en testperson som springer mycket i stadsmiljö.

Överdelsmaterialet är en slitstark rip stop nylon som har goda vattenavvisande egenskaper. En testperson sprang en lång löptur i snöslask utan att skon läckte in.

- Komfort i alle lägen! En DTS tappar inte greppet utan garanterar en smoooth ride, som Kelly Slater hade sagt, säger han.

Finnes i både en herre- og dammodell.

Test av: Pytho3 BUGrip

Pytho3-BUGrip.jpg

Resultat: En lett sko for snabba löpturer och intensiv aktivitet.
Ordinarie pris
: 1 795 kroner.
Omdöme
:

Pytho3 BUGrip har samme grepptekonologi som Anima 5 og DTS2 , men en lav mellansuleprofil som muliggjør et naturlig löpsteg.

- Med sitt drop på fem millimeter kan du bibehålla din framfotalöpteknik! Greppet er oslagbart og vare seg du springer på barmark eller blankis så kan du trycka ifrån till hundra procent, säger en mycket positiv testperson.

Den her versjonens uppdaterade stoppning i tunga och hälkrage gjorde att testpanelen upplevde skon som skön och mjuk, utan att det tummade på stabiliteten.

Runt overdelen finnes en tredimensjonalt formgjuten struktur som omsluter foten. Det betyr at foten holdes på plass på en behagelig måte, også under intensiv aktivitet. En testperson anbefaler den derfor spesielt til deg som vil springa raskt eller jobbe med intervaller.

- Pytho3 er en kombinasjon av hurtighet og komfort. Den er lett som en fjær og har en grepp som aldri forr. Den her skon kan du springa riktigt snabbt i, säger hon.

Finns i dam- og herremodell.

Test av: Acceleritas 5 RB9X

Acceleritas5-RB9X.jpg

Resultat: Kungen av swimrun og OCR.
Ordinær pris:
1 295 kroner.
Omdöme
:

Om du trener inför ett swimrun är testpanelen överens: Satsa på den här modellen!

- For når du svømmer og springer i samme skorpe, så svømmer du selvsagt i vannet. Men det häftiga med den här skon är att våtvikten är nästan lika låg som torrvikten, vilket gör att dina fötter känns lika lätta efter en simtur som innan. Acceleritas er kungen av swimrun! sier en testpeson som har kjørt et swimrun i akkurat den her modellen.

Acceleritas 5 passer også bra for OCR tack vare sulans RB9X-gummi. Den ger bästa tänkbara grepp på våta underlag och du kan hålla farten uppe i olika slags terräng.

- Med den här på fötterna behöver du aldrig halka på klippor igen, torra som blöta.

Tack vare de smarta diagonala kanalerna i sulans gummi, leds lera åt sidorna enligt samma princip som ett traktordäck greppar tag i lera.

Överdelens material är gjort av ett följsamt och luftigt tyg med låg vikt som ger en barfotakänsla, allt för att inte tynga ner skon om den blir våt. Insidan har en ny design og en hälkappa fodrad med mikrofiber för att undvika skavsår. En skön och lätt sko, tyckte testpanelen.

- Jag får lätt skavsår och blåsor, men mina besvär var inte ett lika stort problem med den här skon, säger en testperson.

Finns i både herre- og dammodell.

LÄS MER: Kom i gang med traillöpning