Styrkelabbet Daniel: Fordelene ved proteinpulver
Proteinpulver, aminosyrer, pre-workout og kasein er helt vanlig i styrketreningsverdenen. Det her er hva Daniel Richter fra Styrkelappet mener om de forskjellige tilskuddene.
På sin prisbelønnede blogg Styrkelabbet deler Daniel Richter kvit og frit ud af sin ekspertviden omkring alt der har med styrketræning at gøre.... Han står også bak podcasten Styrkelabbet som han har sammen med sin venn Philip Wildenstam.
Hvordan ser du på det pulverfokuset som er i styrketreningsverdenen?
- Jeg ser det nok litt som fra to forskellige lejre, hvor den ene ikke rigtig ved hvad det er de tager og hvorfor, og den anden er rimelig veloplyste og vælger omhyggeligt hvilke produkter de behøver. De kosttilskud som en styrketrænende person mest har brug for er proteinpulveret, hvis du ikke kommer op på en optimal dosis via kosten og kreatin, som gør at du kan træne hårdere og derved få bedre resultat. Disse tilskuddene er enormt velundersøgte og har en dokumenteret god effekt for de fleste. Det innebærer også at mange kosttilskudd som ikke er en av disse to, risikerer å være unødvendige og uten virkning, sier Daniel Richter.
Hva synes du om proteinpulver?
- Jeg synes det er en meget billig og praktisk måte å øke sit proteinindtag på. For fem kroner kan du få 30-40 gram ekstra protein i deg, i stedet for for eksempel å spise opp til 200 gram ekstra kjøtt, hvilket både er besværligt, dyrere og dårligt for miljøet. Der er dog ikke noget magisk ved proteinpulver, uden at det er proteinrig mad i pulverform, som bortset fra proteinet, er rimelig næringsfattigt. Svenskere spiser i snit ca. hvis du ikke til daglig når opp på den optimale dosen for styrketrenende, på ca. 1,5 til 2 gram protein per kilo kroppsvekt, kan du højst sandsynligt få et bedre træningsresultat, hvis du indtager lidt ekstra protein, forudsat at du allerede har trænet hårdt.
Kaseinpulver er veldig populært til for eksempel å lave budding med, hva synes du om det pulveret?
- Kasein er en type protein som finnes i melk. Cirka 80 prosent av proteinet i melk er kasein, og det brukes også til å lage ost med. Det er en proteintype som fungerer svært godt for mennesker ved inntak. Leder du derimod efter et proteinpulver, så plejer valleprotein at være både billigere og formodentlig også bedre.
Gå ikke glip av nogen som helst nyheder fra Daniel Richter ved at følge @styrkelabbet på Instagram!
Hvordan ser du på aminosyrene BCAA?
- BCAA er de tre forgrenede aminosyrer som inngår i de essensielle amonisyrer og lader til at være dem som bedst sætter processen igang, hvor musklerne bygges. For et par år siden virkede det som om at BCAA var meget lovende til at opbygge muskler, men nu er det billede jeg har, snarere at det er helt unødvendigt for nogen som helst, som i øvrigt kommer op i en god mængde protein alligevel. Jeg ville hellere velge proteinpulveret eller et proteinrigt mellemmåltid i de situasjoner, hvor folk drikker BCAA.
Hva synes du om pre-workout drikke, PWO?
- PWO er et vidt begrep, men en av de få virksomme substanser, som bevist gir noe, er koffein. Så en koffeindrik mellem 30 til 60 minutter inden træning, er en god PWO i mine øjne. Har du kombinert det med å spise nogle timer inden, så du er mæt, har du alt hvad du behøver.
Hvilket pulvertilskudd anbefaler du til en person som styrketrener?
- Det ville i så fall være kreatin, monohydrat og proteinpulver. Det er selvfølgelig intet must-have, men kreatinet kan gi ytterligere noen prosent bedre treningsresultater og proteinpulveret kan være en billig og enkel måte å øke denne proteinindtag på, hvis du vil op til de optimale niveauer. Ingen av disse tilskuddene er heller spesielt dyre.
Daniel Richter tar selv proteinpulver og kreatin. HER har han skrevet om proteinpulver og hvilket merke han tar og HER har han skrevet om kreatin. Foto: Privat