Svar på alla dina frågor om fluorkarbon Image

Svar på alle dine spørsmål om fluorkarbon

Johanna Westbom vet alt om miljøfarliga perfluorerade ämnen och har svar på alla dina kluriga frågor. Etter vår publisering av artikkelen Så går det i kampen mot perfluorerade ämnen är det många som hört av sig med frågor. Vi tok hjelp av Johanna Westbom, hållbarhetsansvarig på Didriksons, for å försöka räta ut era frågetecken.

Om fluorkarboner er så farlige, hvorfor er det ikke strängare reglering?

- Beroende på hvilke krav som stilles til produktene har muligheten for substitusjon vært forskjellig. Vi på Didriksons bestämde oss redan 2009 att vi endast behöver en vattenavvisning och inte så höga nivåer på olje- och smutsavvisning. Men det er ikke en selvklarhet for alle å betale noe høyere pris og få en redusert avvisning mot olje og smuss, selv om studier viser at fluorkarboner er miljø- og helsefarlige. Dessuten tror jeg det beror på at det er en hel industri som må stilles om og det skjer ikke over en natt, forklarer hon.

Så dere bruker ikke fluorkarboner i era impregneringer på Didriksons?

- Nej, vi började som sagt fasa ut dessa impregneringar redan 2009 och nu 2015 var hela vår kollektion där vattenavvisning behövs endast impregnerade med PFC-fria alternativ. Vi snakker dock endast om plaggens vattenavvisning och inte att plaggen är helt fri från perfluorerade ämnen, ämnena finns överallt runt omkring oss. De finnes til eksempel i vannet som brukes i tekstilprosesser som forurenser.

Hva er forskjellen mellom langkjedede og kortkjedede fluorkarboner?

- Den avvisande förmågan hos ytan behandlade med dessa ökar med kolkedjans längd. De kortkedjiga kallas också för fluortelomerer och anses vara något mindre miljö- och hälsofarligare än de långkedjiga.

Førstör jag naturen bara av ha jackor eller skor som är impregnerade med det på mig?

- Det finnes ennå delade meningar om det. Den lilla mängden som finns i ett plagg har ju inte i sig själv en så stor påverkan, men industrin av alla plagg påverkar förstås.

Hvordan kan jeg som forbruker vite om min jacka inneholder miljøskadelige fluorkarboner?

- Gjennom å spørre eller lese på bedriftens hjemmeside eller på plagget. De går ikke å se på plagget. Ett galonplagg trenger ikke noen tillsatt vattenavvisning då den redan har fantastisk avvisning genom att polyuretanet är belagt på utsidan.

Finnes det vattentäta och smutsavvisande skalplagg utan perfluorerade ämnen som är lika bra som de med, eller måste jag då återimpregnera min jacka för att få samma skydd?

- Vattenavvisningen kan komma upp på höga nivåer men problemet som finns i dag är att oljeavvisningens nivåer är svårare att nå upp till. Det gjelder for eksempel arbeidskläder som används inom vissa industrier. Hur bra dessa impregneringar fäster på tyget är något som det arbetas med ständigt. Nya preparat kräver nya lösningar. Vi tycker att våra impregneringar klarar en del slitage men det är viktigt att de återaktiveras efter tvätt.

Hvordan da?


- Det gjøres med varme. Så tipset vi ger för att återaktivera plaggen efter en tids användning och tvätt är att stryka plagget med låg torr värme. Är du osäker på ditt strykjärn så lägg en tunn handduk mellan plagget och strykjärnet.

Tror du at det er mulig å nå målet om at mode- frilufts- og sportindustrien skal ha fasat ut alle farlige kjemikalier fra hele leverandørskedjan til år 2020?

- Vad som klassas som farliga kemikalier ökar ju hela tiden i och med att kunskapen ökar. Men helt klart øker ju ifrågasättandet kring priset för vad vi ska betala för att se ut på ett visst sätt eller få en viss funktion är värt det, när hälsan och miljön får betala. Sedan kvarstår ju problemet att många av dessa farliga kemikalier är så stabila så de inte bryts ned utan finns runt omkring oss och det är då svårt att kunna säga att något är helt fritt. Arbetet med att få bort ämnen längre bort i kedjan ökar, vi tittar på produktion mycket mer ur ett uppströmsperspektiv än tidigare. Vi bryr oss ikke bare om hva sluttproduktene inneholder og det er positivt.

flourkarbon