Att ha rätt mental inställning gör löpningen lättare. Så her kan du få positivare tankar - och ett lättare löpsteg på köpet!
Löpcoachen Johanna Nilsson, som blogger og coacher under navnet "Vinden mot kinden", bor i Luleå, men akkurat i dag når Sportamore snakker med henne er hun oppe i Björkliden, som ligger nesten så langt opp i Sverige du kan komme, der vannet ligger spegelblankt og fjellene venter på at hun skal ut og springa.I hennes jobb som löpcoach inngår ikke bare å slipa på klienters löpsteg, utan mycket handlar om att lyckas ändra tankesätt och hitta glädjen i löpningen. Rätt mental inställning under en löptur gör hela upplevelsen av att springa bättre.
- Alting skal ikke handle om tider og krav. Det er viktig og fokusere på glede og etter de forutsetninger du har her og nå, sier Johanna Nilsson.
Spiller det noen rolle hva jeg tenker på når jeg er ute og springer?
- Absolutt! Om du har positive tanker kan du få en bedre følelse under løppasset. Det du tenker er det du kommer til å prestera. Forsøk å få en positiv innstilling også når det tar imot og visualiserer delmål etter veien, det er enormt viktig, sier Johanna Nilsson.
Hvor stor forskjell gjør det om jeg tenker positivt eller negativt?
- Väldigt stor, det finns vetenskapliga studier som visar hur det fysiska och det psykiska händer ihop. Om du ikke mår bra psykiskt kommer du ikke kunne prestera maximalt fysiskt. Uansett hvilken type situasjon du befinner deg i kan du få mer energi i stunden om du anstränger dig för att tänka positivt och övertalar dig själv om att du kommer klara den här utmaningen på ett jättebra sätt.
Du tävlar ju på elitnivå, är det här något du upplevt själv?
- Ja, jeg har hatt mareritt der jeg ikke har klart å finne den der positive känslan og da har jeg ikke heller kunnet prestera på topp. Under loppet der jeg verkligen tänkt positivt och satt upp delmål i huvudet, som att springa förbi en kompis längs banan som hejar på mig, har jag automatiskt haft mer energi. Det meget viktigare än man tror.
Har du noe spesifikt tankeknep å bjuda på?
- Gå inn i deg selv. Hør på hjärtslagen och andningen. Känns andningen för ytlig och pulsen för hög, så dra ned på farten och försök hitta en bättre känsla i löpningen. Når du gjør det lugnar hela systemet ned sig, vilket kommer hjälpa dig att kunna tänka positivare tankar. Du kan også tenke på noen som betyr mye for deg, tror på deg, eller venter på deg etter loppet. Noen som finnes der i både med- og motgang. Det brukar hjälpa mig att få ut lite mer när det går tungt, för det kommer ju både toppar och dalar.
Hva er en vanlig feildag?
- Att springa för fort för tidigt under passet, så att hela löppasset blir en plåga. Det finnes en tid for alt, ibland tränar du lugnt och ibland tränar du hårt, men gör det smart. Ibland kanske man inte ska tänka så mycket, utan vara i nuet och bara släppa allt. Känn efter.
Er det vanlig å ha problemer med innstillingen?
- De flesta tvivlar någon gång på sin egen kapacitet och undrar om man räcker till och klarar av en viss utmaning. Derfor brukar jag tipsa mina kunder som ska börja med löpning att de inte ska sätta en för hög nivå utan tillåta sig själv att låta det gå långsamt i början. Alla behöver ta sig igenom nybörjarfasen och gör man det på rätt sätt kommer man ut starkare på andra sidan jämfört med om man maxar från början och får det kräkjobbigt - då kommer man inte vilja springa igen. Tycker du inte om att springa kommer du inte kunna utvecklas, så våga bromsa i början.
Löparen Johanna Nilsson har rätt inställning!
LÄS MER: Börja springa - Det är inte för sent