VÅR BLACK WEEK ER LIVE! FINN RABATTER OPP TIL 70% HER!

SE BLACK WEEK

Tästä syystä päkiäjuoksu ei sovi kaikille

Päkiäjuoksusta on tullut hehkutettu juoksutyyli, sillä tämän sanotaan olevan nopeampi tapa juosta ja hellävaraisempaa keholle. Tämä tyyli ei kuitenkaan sovi kaikille, elittiijuoksija Mathias Stjernlöf selittää miksi.

Muutamia vuosia sitten kunnolliset ja paksut juoksukengät olivat normi, eikä tavallinen kuntoilija miettinyt juoksutekniikkaansa erityisen paljoa. Erään kirjan ilmestyttyä kenkäfirmat alkoivat valmistaa uudenlaisia, kevyempiä juoksukenkiä, minkä myötä miljoonat aloittivat juoksemaan eri tavalla.

- Päkiäjuoksu, tai englanninkielinen termi pose running, juontaa juurensa Born to run -kirjasta, joka oli todella suosittu ilmestymisvuotenaan 2009, Mathias Stjernlöf sanoo. Hän itse juoksee eliittitasolla ja kisaa OCR-kisoissa(obstacle course racing, esteratajuoksu).

Amerikkalainen Christopher McDougall on kirjoittanut kyseisen kirjan, jossa kuvaillaan unohtuneen meksikolaisen heimon käyttämää juoksutyyliä. Kyllä, arvasit oikein: kyseessä on juuri päkiäjuoksu. Tämä juoksutyyli ei siis ole mikään uutuus, ja monet eliittijuoksijat käyttävät kyseistä juoksutyyliä.

- Kaikki kirjan lukeneet alkoivat juosta paljasjalkakengillä ja nostamalla jalkoja korkeammalle. He eivät tienneet, että me eliittijuoksijat olemme hyödyntäneet tätä tyyliä lapsesta saakka ja jalkamme ovat tottuneita tähän ja tyylin tuomaan liikerataan. Juoksun aloitus heti nollasta sataan on otollinen tilaisuus vammoille.

mathias stjernlöfMathias Stjernlöf käyttää päkiäjuoksua, mutta uskoo, ettei tämä tyyli sovi kaikille.

Vaikka tekniikka perustuukin päkiällä juoksemiseen, Mathias Stjernlöf sanoo, että monet unohtavat samalla, että juoksun pitää kuitenkin tuntua luonnolliselta.

- Askellus tulee luonnostaan säännöllisestä harjoittelusta, jossa opetellaan uusi tapa. Meidän, jotka juoksevat tällä tavalla, ei tarvitse miettiä tekniikkaa niin paljoa, se tulee automaattisesti. Minä vain juoksen, minun ei tarvitse miettiä osuuko jalka oikealla tavalla maahan, hän sanoo.

Eli miltä oikeanlainen päkiäjuoksu tuntuu? Teknisesti paino laitetaan jalkaterän etuosalle ja jalkaa käytetään ikäänkuin jousena, varpailla ei siis tarvitse työntää vauhtia.

- Jalan pitäisi laskeutua mahdollisimman lähelle, kehon alle. Voimat pyritään siirtämään suoraan jalkoihin, jotta voimat muutetaan eteenpäin suuntautuvaksi liikkeeksi eikä hidastamiseksi.

Tämä tarkoittaa lyhyempiä ja useampia askeleita, eli nopeampaa juoksua, mikä puolestaan vähentää polvien, reisien ja lantion rasitusta. Kukaan ei kuitenkaan suosittele heittämään tavallisia juoksukenkiä roskiin ja omaksumaan täysin uutta juoksutapaa liian helposti.

- Täydellistä juoksuaskelta ei ole olemassa. Kaikilla on omat edellytyksensä ja rajoitteensa. Jollain voi tietysti olla paremmat motoriset valmiudet, kuten parempi liikkuvuus, joku voi olla vahvempi ja sen sellaista. Esimerkiksi yleisurheilutähti Michael Johnson, hänhän juoksi nojaten taaksepäin, mutta samalla hän oli kuitenkin kaikkein nopein.

Jos olet kiinnostunut päkiäjuoksusta, Mathias Stjernlöfin vinkki on juoksukoulujen harjoitukset sekä "esteratakävely", jossa pakotat itsesi kävelemään päkiöillä, jotta saat rytmikkään kävelyn aikaiseksi ja samalla kasvatut lihasvoimia. Harjoittele "running drills" -liikkeellä, jonka löydät YouTubesta, pyydä juoksuvalmentajalta apua tai juokse jouksuporukan kanssa, jotta tekniikkasi paranee.

- Osumilla on tärkein rooli, askeleen pitäisi osua allesi, muuten askellus ei onnistu.

mathias stjernlöf

Seuraa Mathias Stjernlöfin Instagram-tiliä @mstjernlof.

LUE LISÄÄ: Tavallisimmat virheet lenkkeilyssä