Tekniktipsen som gör dig bättre på löpning Image

Teknikktips som gjør deg bedre på löpning

Var rädd om kroppen samtidigt som du får bättre löpekonomi - allt du behöver är att finslipa tekniken när du är ute och joggar. Lufteksperten Petra Kindlund gir deg alle tips du trenger.


Det finnes ingen perfekt löpteknik som passar alla joggare, eftersom alla har sitt eget rörelsemönster och individuella stil. Men det finnes noen enkle grunner som alle kan tenke på, for å gjøre löpningen skonsam og effektiv.

- Jeg pleier å snakke mye om holdningen. Sträck upp dig och tryck fram höften, så att du får fin hållning. Tänk att du har en medalj runt halsen som du stolt vill visa upp, säger Petra Kindlund, som har över sju års erfarenhet av att coacha motionärer i löpning.

Hva er mer viktig?

- Jobba med armene! Mange har en tendens til å springa med raka, fladdriga armar i stället för att verkligen arbeta med armpendlingen.

Hvordan skal jeg tenke rundt mitt løpesteg?

- Forsøk å korte ned steglängden, man brukar säga att det är bra att ta 180 steg per minut. Annars blir det lett väldigt klumpigt. Bland motionärer tar ungefär 80 procent av alla för långa steg, så att de hamnar på hälen och bromsar sig själva. Är man van vid att mest gå och sitta är det rörelsemönstret man använder även när man springer, men att gå och springa är inte samma sak. Kan du få till ett bättre löpsteg kommer du springa mer effektivt. Du kommer til å orka lenger siden du ikke bremser deg selv.

Minskar skaderisken også?

- Ja absolutt, det er skonsamt å springa litt lettere. Det sliter mindre på kroppen og framförallt på knäna, när belastningen blir lite annorlunda. Sedan gäller det att ta det lite försiktigt, för när du ändrar löpsteget engagerar du andra muskler än vanligt, vilket kan ge lite extra träningsvärk.

Om jeg ändrar mitt löpsteg, behöver jag köpa nya löparskor då också?

- Det finnes mange ulike teorier rundt det. Hvis du har feil teknikk, er det ikke optimalt med for eksempel lettvektskor. Eftersom nästan alla landar på hälen så kan det vara bra med en sko som är uppbyggd just kring hälen, så att risken att skadas minskar. Springer du derimot lett har du ikke samma behov, även om det även då kan vara skönt med lite dämpning för att knäna inte ska ta så mycket stryk.


löpning

Petra Kindlund coacher folk gjennom Runacademy.