TEST! 12 varma underställ i ull Image

TEST! 12 varma underställ i ull

Vår kallaste årstid er på ingång och det är dags att kitta dig med ett värmande första lager. Vi har testet sesongens populäraste underställ i ull.

Planerna för en helg i skidbacken eller en tur på fjället under en kall vinter är i full gång, och det är dags att införskaffa ett värmande första lager. Som tur er finnes vårt testpanel til hands for å hjelpe deg med blekk!

Merinoull är det genomgående materialet i alla underställ som är med i testet. Det fine med alt er at det skal være varmt når det er kaldt og holde deg sval når det er varmt. Ullen håller dig varm även när det blir blött eftersom det då bildas en reaktion som friger värme. Det er også et naturlig antibakterielt materiale som motvirker dårlig lukt.

Ull har som regel en høyere varme enn syntet, og dermed også en noe lavere andningsförmåga. Derfor bør du satsa på ett underställ i merinoull vid aktiviteter där du inte blir allt för svettig, som promenader och alpin skidåkning.

TIL HENNE

Psst! Dette er testen fra 2018. Se vilka underställ som är bäst i test 2020 här!

Smickrande passform

SE_KARITRAA_ROSE.jpgTest av: Kari Traa Rose LS + Rose Pant

Rekommenderat pris: 799 kroner/del.

Finnes også i: Blå, lila/rosa og svart.

Passform: En stram, smickrande passform som sitter komfortabelt. Generösa ärmlängder och en något längre modell som når mitten av rumpan. Normallånga i benen men underdelen kan uppfattas som något kort på dig som har långa ben.

Komfort: Både tröjan og tightsen sitter behagelig på kroppen og gir god bevegelsesfrihet. Men tightsen kan føles noe kort baktill i midten av året på deg som foretrekker veldig høye tights, som du ikke får opp dit du vil. Känns, precis som de flesta ullplagg, lite smått stickigt i början.

Design: Finare än så här blir det inte på Norges bergstopp. Kari Traa er kända för sina snygga mönster och färger och det visar de verkligen i den här modellen. Högsta betyg!

Sammanfattning: Ett riktigt värmande underställ som är lika skönt på kroppen som det är snyggt, även om ullen kan stickas i början. Merinoullen värmer riktigt skönt och ger god rörelsefrihet. Den tighta passformen känns bekväm och speciellt tröjan känns lagom lång i midjan så väl som i ärmarna. Noe av det beste med understället är den fina designen, du köper den här modellen både för dess funktion och för att du vill ha ett stiligt underställ. Kari Traa er ett märke som verkligen tänker på kvinnokroppen när de designar sina plagg och den här modellen sitter mycket smickrande på kroppen oavsett kroppsform. Det her er inget underställ du svettas i, utan du har det som ett värmande första lager när det är riktigt kallt.

Klassiskt budgetval

SE_WYTE.jpgTest av: Wyte Lovisa topp + Lovisabukse

Rekommenderat pris: 499 kroner/del.

Finnes også i: Svart og blått.

Passform: Ett underställ som er true to size med en figurnära passform utan att ge en för tight känsla. Normallånga ärmar, något kort i benen för dig som är längre.

Komfort: Mjukt underställ som føles skönt på kroppen, speciellt tightsen sitter väldigt bekvämt. Tröjan kan kännas något stram över axlar om du är åt det bredare hållet. Tröjan hade gärna fått vara något längre.

Design: De olika röda nyanserna matchar varandra snyggt. Blockdesignen är fin, men kan bli lite opraktisk med alla sömmar över armar och ben. En moderne versjon av et klassisk underställ.

Sammanfattning: Laar du etter ett värmande underställ som är snällt mot plånboken är det här rätt val. Merinoullen känns skön mot kroppen, inte samma stretchiga känsla som i andra modeller men lagom mycket stretch för promenader. Understället värmer på en medelhög nivå och passar perfekt som första lager när temperaturen sjunker, men inte uppe i de kallaste delarna av Sverige. Pluss for de förlängda ärmarna med tumhål och den sköna resåren i midjan som ökar både komfort och passform. Understället sticks inte och du kan med fördel även ha det under jeans utan att det blir för knöligt.

Testvinnare!

SE_PEAK.jpgTest av: Peak Performance Magic LS + Magic Long John

Rekommenderat pris: 699 kroner/del.

Finnes også i: Rosa.

Passform: 10 av 10. Generösa ärm- och benlängder, en tight men inte för åtsittande passform och mjuk resår i midjan. Det her understället känns skräddarsytt, oavsett vilken kroppsform du har.

Komfort: Tack vara det tunna och stretchiga materialet sitter den här modellen inte åt för hårt någonstans, men har samtidigt en figurnära passform. Sitter veldig skönt på kroppen.

Design: En smickrande design som føles veldig sporty. Nytänkande, fin och ren.

Sammanfattning: Passformen! Aldrig førr har en Ed Sheeran-låt(Shape of you red.anm.) vært mer passande. Det her understället sitter fantastiskt. Allt sitter precis där det ska och även du med större byst och höfter får plats utan problem. Peak Performance material Thermacool är utformat så att du ska känna dig varm när det är kallt och sval när det är varmt. I kombinasjon med merinoullen holder det her understället en behaglig temperatur. Det er ekstremt följsamt och mjukt. For att vara ett underställ i merinoull andas det dessutom väldigt bra och kan därför bäras även under aktiviteter där du blir något svettig. Magic-setet er en ny favoritt hos testpanelet som ble helt såld allerede etter den første bruken. Det er vanskelig å finne noe negativt med den her modellen, men en sak som testpanelen påpekar er bristen på tumhål ved ermsluten. I övrigt ett underställ som utklassar!

Svart er det nye svart

SE_ICEBREAKER.jpgTest av: Icebreaker 175 Everyday LS Crewe + 175 Everyday Leggings

Rekommenderat pris: 699 kroner/del.

Passform: Normal i størrelsen, men en noe generøsere passform. Lengre ermar og benlängder gjør den her modellen super for deg som er veldig lang.

Komfort: Siden materialet er så pass tunt og har en beskyttelse på sladdrig passform kjenner du knapt av det her understället. Det er lett og ledigt, inget sitter åt eller stretar emot.

Design: Det er ikke et underställ som er en fröjd för ögat, men det är inte heller därför du köper den här modellen. Her er funksjon i fokus.

Sammanfattning: Tenk praktisk funktionalitet snarare än flärdfull design när det gäller Icebreaker Everyday set. Det tunna materialet i merinoull håller en något högre andningsförmåga än andra underställ i ull och funkar därför även till aktiviteter där du blir något svettig. Materialet er tunt og kan bli något genomskinligt över rumpan, men det är ett underställ och bör också bäras som ett första lager. Passformen er noe løsare och riktar sig främst till dig som inte dra på något tight och färgglatt. Her får du en en løsare känsla som känns given för utomhusaktiviteter där du vill ha full rörelsefrihet utan något som skaver. Som alltid når det gjelder alt kan du kjenne en liten, klebrig følelse til en begynnelse, men det er ingenting som forstyrrer.

Mjukt som siden

SE_KARITRAA.jpgTest av: Kari Traa Åkle LS + Åkle Pant

Rekommenderat pris: 699 kroner/del.

Finnes også i: Grå, lila/rosa og svart.

Passform: True to size, men generösa ärmlängder. Tightsen går opp noe i midjan og har en behagelig resår som ser til at de sitter ekstremt skönt.

Komfort: Materialet føles väldigt mjukt på kroppen samtidig som det värmer på ett behagligt sätt. Er du veldig følsom mot den stickiga känslan kan Åkle upplevas som lite kliig, men det er inget som merparten av testpanelen noterade.

Design: Det er ikke mange som klarer av å matche randigt med mönstrat, men Kari Traa som er kreativa ända ut i fingerspetsarna gör det med bravur. Superfint.

Sammanfattning: Er du ute etter en sportigare versjon av Kari Traas populære underställ Rose er det her modellen for deg. Åkle har et noe tøyeligere materiale og gir god bevegelsesfrihet. Det er fortsatt et tykt materiale som vermer, men har en mer aktiv følelse enn Rose. Understället sitter som en smäck och är extremt mjukt och skönt. Bättre än så här kan det inte bli. Passar bäst som ett värmande baslager när du är ute och går i fjällen eller vill mysa framför brasan i stugan. Minus for at det ikke finnes noen tumhål. I övrigt får understället höga betyg!

Høy mysfaktor

SE_MONS.jpgTest av: Mons Royale Yotei BF Tech LS + Christy Leggings

Rekommenderat pris: 799 respektive 899 kroner.

Finnes også i: Svart och lila.

Passform: Tighta tights möter en rymligare, längre tröja. Underdelen kan upplevas som något kort i benen på dig som är längre. Tröjans något större passform går hem hos testpanelen.

Komfort: Den lengre tröjan är extremt skön och hyllas för att den går nedanför rumpan i en tid då allt ska vara minimalistiskt och kort. Tunt tyg som känns svalt och skönt.

Design: Designen gick inte hem hos alla i testpanelen. Älskar du färg och mönster kommer du bli riktigt glad. For de som er litt mer diskreta var det her en for utstickande look.

Sammanfattning: Passformen gjør det her understället perfekt for hemmamys i stugan eller varför inte som en värmande pyjamas? Den lengre tröjan kan kännas något bökig att ha under skidutrustningen, men desto mysigare att sätta på sig när det vankas varm choklad och soffhäng. Pluss for tumhålen og at materialet holder en noe høyere andningsförmåga än vad merinoull vanligtvis gör. Tightsen upplevs som väldigt tighta och har du stora lårmuskler kan du med fördel gå upp en storlek i underdelen för en lösare passform. Det beste med understället är att det inte sticks och den något lösare passformen som ger god rörelsefrihet.

TIL HONOM:

Psst! Det her testet er fra 2019. For å se de underställ i ull og syntet som er best i test 2020, klikk her!

Tunt og fulgtamt

SE_ICEBREAKER_HERR.jpgTest av: Icebreaker 175 Everyday LS Crewe + 175 Everyday Leggings

Rekommenderat pris: 699 kroner/del.

Passform: True to size med en normal passform. Varken slimmad eller oversize.

Komfort: 10 av 10. Supermjukt underställ som du verkligen inte vill ta av dig. Det tunna materialet håller en god andningsförmåga så att du alltid håller dig torr och lagom varm.

Design: Enkel design, spørsmålet er vel om det er for enkelt? Testpanelen har delade åsikter, men söker du ett klassiskt svart underställ är det precis vad du får.

Sammendrag: Back to basic! Ett tunt underställ utan sömmar som skaver, där fokus ligger på komforten. Materialet føles behagelig på kroppen og sitter veldig bra. Stort pluss for at underlaget ikke stikker. Designen upplevs som något tråkig medan andra föredrar den enkla looken utan detaljer och mönster som sticker ut. Det finns heller inga tumhål vilket hade varit önskvärt. På det stora hela levererar Icebreaker det du kräver av ett klassiskt underställ, varken mer eller mindre. Det är ett lent och stretchigt underställ som sitter precis som det ska.

Afterski-vinnaren

SE_MONS_HERR.jpgTest av: Mons Royale Temple Tech LS + Shaun Off 34 Leggings

Rekommenderat pris: 799 respektive 899 kroner.

Finnes også i: Grå/röd.

Passform: En romsligere passform og størrelse som ikke sitter for stramt. Perfekt for deg som er bred eller har store armer. Tightsen har en 3/4-längd för att undvika att bensluten veckas i en pjäxa.

Komfort: Mjuk, sval og skön känsla. Det her understället sitter bra og føles bra på kroppen. Ingenting som skaver eller irriterer.

Design: En sportigare design med større trykk. Inte alla som kan eller vill bära upp en sådan design, men den gick hem hos testpanelen.

Sammanfattning: Ett ullunderställ som inte sticks, med en rymligare passform och förlängda ärmar med tumhål. Tröjan sitter även något lösare kring handleden så att du snabbt kan släppa ut överskottsvärme. Looken känns inte som ett vanligt underställ, det här påminner mer om en mjukisoverall eller snyggare pyjamas. Designet har en moderne touch med de større trykkene og en pen fargekombinasjon. Understället är väldigt stretchigt och ger god rörelsefrihet samt håller dig varm under promenaden. Den her modellen passer perfekt på afterskin.

For deg som vågar

SE_DÆHLIE_HERR.jpgTest av: Bjørn Dæhlie Airnet Wool Long Sleeve + Airnet Pants

Rekommenderat pris: 799 respektive 899 kroner.

Passform: En väldigt smickrande design med skön resår i midjan, normala ärm- och benlängder samt en något längre tröja. Passformen er stram uten å smita åt.

Komfort: Nettpartierna sitter väldigt skönt på kroppen och gör faktiskt att komforten blir extra bra, vilket överraskade testpanelen.

Design: Det gråa i kombinasjon med orangea detaljer är supersnyggt. Nätkonstruktionen ger mer komfort än stilpoäng, men i övrigt är det en väldigt cool design.

Sammanfattning: Testets mest utstickande modell med sin nätstruktur som ska ge en hög isolering genom att nätet binder luften, och därmed värmer kroppen. Väl på plats sitter det här luftiga setet både snyggt och skönt. Understället ger en fin siluett och är väldigt skönt. Men huruvida du är bekväm med att glida runt i ett underställ som till stor del är genomskinligt är en annan femma ... Det er en avslöjande underställ i ett stretchigt material och en innovativ design. Passar dig som redan har de vanliga underställen och vill uppgradera ditt spel, eller har gymmet hela sommaren och mer än gärna visar lite hud.

Tilbake til grunnleggende

SE_WYTE_HERR.jpgTest av: Wyte Rasmus topp + Rasmusbukse

Rekommenderat pris: 499 kroner/del.

Passform: Snudd på true to size. Understället, och speciellt tröjan, upplevs något liten i storleken så om du velar mellan två kan du välja den större.

Komfort: Skön merinoull som känns mjuk mot kroppen. De fleste av sømmene er flate, men de kan likevel føles noe overflytende på armer og ben.

Design: Häftig design med fina färger i ett snyggt blockmönster. Känns som ett klassiskt underställ som fått sig en liten makeover.

Sammanfattning: Her har du et grunnleggende understell i en litt roligere design som fortsatt føles klassisk. Det er testets budgetfavorit og värmer lagom mye under kalla väderförhållanden. Passar bäst för utomhusaktiviteter där du inte blir allt för svettig, som soffhäng i fjällstugan efter en svettig dag i skidbacken. Designen känns häftig men alla sömmar drar ned betyget då helheten känns lite för galen. Annars ett mjukt underställ med förlängda ärmar och tumhål, vilket är ett stort plus.

Høy komfort!

SE_PEAK_HERR.jpgTest av: Peak Performance Magic LS + Magic Short John

Rekommenderat pris: 599 respektive 699 kroner.

Passform: En litt mer slimmad passform enn de andre modellene i testen. True to size, generösa ärmlängder och en kortare byxa som är gjord för att kombineraras med en pjäxa.

Komfort: Det ekstremt stretchiga materialet är väldigt skönt och behagligt, och ger dig full rörelsefrihet för att ta ut svängarna i skidbacken.

Design: Designet føles helt riktig. Den er snygg och sportig utan att vara för mycket. Ett underställ som känns modernt.

Sammanfattning: Det her er et underställ som värmer. Det tunna og stretchiga materialet i merinoull kombineras med Peak Performance Thermocool-materiale som holder deg varm. Samtidig som det her understället otippat bra och gör det till en given vinnare även för något svettigare aktiviteter. De kortere byxorna är designade för skidåkning men kan även matchas med högre raggsockor under fjällvandringen. Designen er snygg och sportig! Det beste med understället er alle funksjoner i kombinasjon med en smickrande passform, og at plagget ikke klistrer det minste på kroppen. Minus er bristen på tumhål.

Ultravarme

SE_HELLY_HERR.jpgTest av: Helly Hansen Lifa Merino Max 12 Zip + Lifa Merino Pant

Rekommenderat pris: 749 respektive 599 kroner.

Finnes også i: Grå/svart.

Passform: Et underställ som er fullkomligt true to size, så satsa på din vanliga storlek. Du får generösa ärm- och benlängder i det här understället och får ingen glipa där kyla kan ta sig in.

Komfort: Materialet er åt det tjockare hållet, men ger ändå en god rörelsefrihet. Inga sömmar som skaver eller något stelt material som är i vägen.

Design: Klassisk friluftsdesign. Snyggt med en zip-trøye som også värmer halsen, i övrigt en stilren och enkel design som varken imponerar eller gör oss besvikna.

Sammanfattning: Helly Hansen står for ett 2 i 1-underställ med dubbla material, ett i merinoull och ett med deras egna Stay Warm-teknologierna. Här är understället du vill ha med dig ut i de kallaste delarna av Sverige. Funksjonalitet går före stilpoäng i den här modellen, det är väldigt värmande samtidigt som den ändå håller en hyfsad andningsförmåga. Pluss i kanten for tröjans zip som gjør at du kan släppa ut överskottsvärme. Et stramt og elastisk materiale som ikke sitter som korvskinn tack vare det dubbla tyget. Prisvärt underställ där du får mycket för pengarna. Plus for at du får med en vaskepåse, Helly Hansen tänker på hållbarheten!

SHOPPA HÄR: Alt våre underställ i ull

LÄS MER: Guide: Hitta rätt underställ