Test! Asics Gel-Rocket 6 – inomhussporternas vinnare Image

Test! Asics Gel-Rocket 6 - inomhussporternas vinnare

Inomhusskon Gel-Rocket 8 er som en raket på planen. Her forteller vår sportsgalna testpanel varför skon är given vid volleyboll och innebandy.

En inomhussko med bra grepp är A och O för inomhussporter så som volleyboll, innebandy, badminton och handboll. Utover dette bruker mange atleter å fokusere på dämpning, flexibilitet och stabilitet när de letar ny sko till säsongen.

- Det er viktig at du velger en sko som støtter dämpning, fleksibilitet og stabilitet. Sedan behöver en sko för inomhusbruk vara förstärkt på vissa områden för att klara av den påfrestning som inomhussporter tillför, säger Johan Rydin, Key Account Executive på Asics.

Hvordan skal en innendørssko for sport sitte på foten?

- Selvklart tight, du ska känna att du kan röra dig väl utan att foten glider runt någonstans. Samtidig skal du tenke på at foten ved inomhussporter likväl som ved löpning sväller något.

Kan jeg bruker samme type sko ved både innebandy, håndball, badminton og volleyball?

- Det kan du absolut, men det finns specifika inomhusskor som är framtagna för de olika sporterna eftersom ens rörelsemönster inom dessa sporter kan skilja sig något åt.

Hvordan skal jeg tenke når det kommer til størrelse, bør jeg gå opp en størrelse som i löparskor eller kjøre min vanlige sneaker-storlek?

- På våre inomhusskor bör du välja den storlek du har i Asics löparskor, det vill säga att du bör kompensera för att fötterna sväller vid aktivitet med lite extra utrymme.

Hvordan tar jeg hånd om mine innendørsskor for lengre holdbarhet?

- Knyt alltid opp skorna etter användning och ta bort eventuella fläckar med lite vatten. Bruk de ikke på annet underlag enn innendørs, og tvätta de inte i maskin.

Test av: Asics, Gel-Rocket 8

Asics Gel-Rocket 8Rekommenderat pris: 699 kroner.
Vekt: 332 gram.
Fallhøyde: 10 mm.
Passer til: Innenhussporter. Främst volleyboll men även innebandy, handboll och badminton.

Testpanelen tycker:

Gel-Rocket 8 er en innendørssko for damer som er skapad for volleyballatleter, men funkar minst like bra på innebandy-, badminton- og håndballplanen. Skon har en grepp som er fantastisk, en dämpning och uppbyggnad som stabiliserar fot-, knä- och höftleder samt sitter bra på foten.

- Jeg er litt chockad over greppet. Inte ens när jag råkar trampa i lite vatten i avbytarbåset försämrarras inte greppets förmåga på innebandyplanen. Självklart torkar jag av vattnet, men jag har tidigare varit med om att sulan måste vara snustorr för att greppet ska vara 100 procent, säger en av testarna.

Något att ha i åtanke om du klickar hem den här modellen till nästa volleyboll- eller innebandyträning är att det kan krävas ett par träningars inväjning.

- Eftersom jag körde cup det första jag gjorde i de här skorna fick jag lite ont under trampdynorna. Men det ger med sig efter ett par gånger och jag har inte känt av något efter det. Tvärrt om är komforten ett stort plus. Jag har problem med halux valux, men får inte alls ont av att spela i de här skorna eftersom Gel-Rocket inte klämmer åt utan formar sig kring foten, säger en annan testare.

Tack vare en mångsidig brygga i innersulan och en uppbyggd insida rätas foten upp och håller sig stabil vid både hopp, sidledsförflyttningar och spurter. Skon har även förstärkningar vid både tå och häl, samt på sidorna av skon, för att klara av inomhussporternas påfrestningar. Den som drar ned betyget på skon er at den er lite for bred for å passere alle føtter.

- Akkurat som jeg gjør med samtlige skor fra Asics, gikk jeg opp i en hel størrelse. Det behövdes, men det gör också att skorna är väldigt breda. Om jeg ikke har på meg tillräckligt tjocka matchstrumpor får jag för mycket luft mellan ovandel och fot eftersom jag inte riktigt kan knyta skorna så tight som jag önskar. Så tykkare strumpor är att föredra för att foten inte ska röra sig i skorna.

Akkurat som Asics løparskor, har den her modellen en dämpning i gel- og eva-skum, vilket underlättar vid mycket hopp under handbolls- och volleybollsmatcher. Også på innebandyplanen kan en veldämpad sko være helt riktig, spesielt om du ofte får ont i fot-, knä- och höftleder när du springer.

- Skon känns stabil och säker att springa i. Jag behöver inte oroa mig för att trampa snett eller att få ont i fötterna. En ny favoritt for meg og min sport!

SHOPPA HÄR: Vårt totala utbud av inomhusskor

LÄS MER: Test! Her er de beste treningskortene 2019

LÄS MER: Video: Utmana deg selv med tauklatring