Test: Topp 3 bästa löparskorna från Asics Image

Test: Topp 3 av de beste skoene fra Asics

Vi har tatt hjelp av to stycken superlöpare för att kora de bästa löparskorna från Asics - för dam och herr. Läs testet för att få reda på svaret!

Hvilke sko fra Asics er egentlig best? Vi lät vår löparambassadör Charlotte Arvered (tidigare Karlsson) och hennes trogna löparkamrat: make Pär Arvered, springa i tre av de populäraste skorna från märket (en neutral löparsko, en stabil löparsko och en lättviktssko). Så her tycker de om dämpning, komfort och stabilitet i favoriterna från Asics.

SHOPPA HÄR: Løse sko fra Asics

Asics sko for damer

(Psst! Scrolla ned for å se testen av Asics löparskor for herrer).

Test: Asics, GEL-Cumulus 21

GEl cumulus

Finnes i farger: grå/rosa, blå, lysblå og rosa.

Fallhøyde: 10 millimeter.

Type sko: GEL-Cumulus er en nøytral mengdetreningssko som passer best på landsveier og elljusspår.

Charlotte Arvered tycker :

Det som den her løparskon får absolutt høyest betyg for av Charlotte Arvered er dämpningen og stabiliteten - det er også de to egenskapene som normalt utmärker nettopp Asics löparskor.

- Jag tycker även att skorna känns förvånansvärt lätta för att vara så uppbyggda och stabila, säger Charlotte Arvered och fortsätter:

- Jeg skulle si at skorna passar för dig som har ett neutralt löpsteg, lägre fotvalv och lite bredare fötter. Skon passar definitivt nybörjare som önskar en stabil och bra sko.

I tillegg er det komforten som gjør Asics GEL-Cumulus til en favoritt i utbudet.

- Det er en veldig behagelig sko å ha på foten. En detalj som jeg legger merke til er at jeg liker den låga och mjuka hälkappan som ger noll risk för skavsår. Det känns som att jag har en mjuk kudde runt hela foten.

Nettopp som navnet på löparskon antyder stoltserar GEL-Cumulus med Asics berömda GEL-dämpning i mellansulan. Som allra mjukast är den under hälen.

- GEL-Cumulus gjør seg som best til löpare som landar på hälen i sitt löpsteg. Som en löpare som landar på framfoten behöver du inte ha den uppbyggnaden som finns i hälen på den här skon.

Sist men ikke minst passar den populära löparskon bäst till mängdträning och mysjogg för dig som är en van löpare, men kan även funka på tävling för den lite ovanare löparen.

- Om man ikke er så van löpare och ska göra sin första mara, kanske med målet att bara ta sig runt, så kan den här löparskon absolut funka för det. Annars skulle jeg ikke rekommendera den som någon tävlingssko.

Test: Asics, GEL-Noosa Tri 12

noosa tri dam

Finnes i farger: turkos/rosa og gul/blå.

Fallhøyde: 8 millimeter.

Type sko: En lettvikssko for snabba tempopass och intervaller, ursprungligen designad för thriatlon, men utmärkt även för vanlig löpning.

Charlotte Arvered tycker :

Redan fra første testrunda sitter GEL-Noosa som en drøm!

- Jag gillar passformen på skon, den sitter väldigt skönt på foten. Tåboxen er relativt stor vilket kan være skönt då tårna får gott om plats, med mindre risk för blånaglar, konstaterar Charlotte Arvered.

GEL-Noosa Tri 12 er en nøytral løpesko, med lett støtte for fotvalvet. Til forskjell fra Cumulus er den dessuten veldig fleksibel, slik som lettvektsskor ofte er. Sulan er mer minimalistisk og har et lavere fall.

- Jeg anbefaler skon til vana löpare då den faktiskt kräver lite av löparen. Den er däremot uppbyggd på ett sätt som passar både dig som lansar på häl och framfot.

Dessuten utmerker det seg designmessig, takket være et ganske unikt fargemønster, men også gjennom smarte detaljer.

- Ovandelen er i et materiale som ikke drar åt sig vatten och är utformad som en barfotasko. Skon har dessutom en elastisk snörning och specifika handtag för att man ska kunna dra på sig den snabbt, berättar Charlotte Arvered.

Trots det medföljer vanliga skosnören i kartongen, om du skulle föredra det. Sist men ikke minst funderar Charlotte over vilka distanser GEL-Nossa Tri 12 gör sig bäst på, och kommer fram till att den inte bör matchas till alltför långa sträckor.

- Jeg skulle nog inte ge mig ut på ett längre pass än 21 km med den, men med lite träning tror jag absolut att den funkar för upp till ett maraton.

Er du en løpesko som springer ditt første maraton, kommerras i stedet for en manntreningssko med mye dämpning, som GEL-Cumulus ovan eller GT-2000 nedenfor.

Test: Asics, GT-2000 8

GT-2000

Finnes i fargerna: turkos/vit, svart/grå, rosa, svart/rosa og röd/blå.

Fallhøyde: 10 millimeter.

Type av sko: En löparsko med pronationsstöd för dig som vill springa långt och kräver en sko med skön dämpning.

Charlotte Arvered tycker :

GT-2000 8 er en riktig klassiker i utbudet av stabile løpesko fra Asics (ej att förväxla med GT-1000 som är den neutrala varianten av löparskon). Det er framför allt för dess komfort du ska köpa Asics GT-2000, tycker Charlotte Arvered.

- Skorna är verkligen supersköna på fötterna. Det känns som att jag bäddat mig i kuddar. Siden at de har GEL-dämpning i hälen skulle jeg primärt rekommendera de till hällöpare.

I övrigt imponerar Asics GT-2000 på vår testare genom att vara extremt stabila. Musklerna i fötter och underben behöver knappt ens hjälp till för att stabilisera foten - perfekt för dig som överpronerar! Skillnaden gentemot GEL-Noosa är påtaglig.

- Siden de er så stabile, blir de lite stela, og krever lite tid for å forme seg optimalt etter ditt fot, sier Charlotte Arvered.

I övrigt är skon rymlig och passar en lite bredare fot. Annars får du dra åt snörningen ordentligt. De får plusspoäng för ovandelen som är ventilerande och håller dig sval till och med när du börjar närma dig sträckor på flera mil.

- Jeg synes at skorna passar för längre distanser i och med att det är så mycket dämpning i mellansulan!

Er du nybörjare är GT-2000 ett toppval för dig, då den mjuka dämpningen håller muskler och leder pigga även efter flera kilometer på asfalt.

Asics löparskor for herrer

Test: Asics, GEL-Nimbus 22

GEL Nimbus

Finnes i fargerna: orange/svart, vit/blå, grå/blå, vit/svart, gul/svart, svart og grå/svart.

Fallhøyde: 10 millimeter.

Type sko: En nøytral løparsko med mye dämpning, prefekt for distanspass.

Pär Arvered tycker:

Ja, det her er altså den 22:a upplagan av den älskade Asics-skon GEL-Nimbus - det säger i sig en hel del om hur populär den är. Som alle Asics-sko med GEL-belegg er den veldig fin på foten.

- En stabil sko som føles veldig bekväm från första början. Den er noe åt de bredare hållet, men har en grym passform, forteller Pär Arvered.

GEL-Numbus 22 gjør seg best på långa pass och för att vara en löparsko med mycket dämpning är den väldigt lätt. Men det er ikke nok til at du vil springe inn i den på tävling.

- Jeg skulle rekommendera den här löparskon för alla distanser där farten inte är det viktiga. Asics Nimbus 22 er lite tung og kan kännas klumpig vid högre hastigheter, tycker vår testare.

Også om GEL-Nimbus er en nøytral sko er den veldig stabil og gir skönt stöd för hålfoten.

- GEL-Nimbus passer en løper som vil ha en stabil og fin sko for landsvägslöpning. Där är den klockren! säger han och fortsätter:

- Det som utmerker seg er at den er ekstremt fin på foten og utrolig stabil, noe som gjør at känslan er grym også etter mange kilometer, sier Per Arvered.

Test: Asics, GEL-Noosa Tri 12

GEL noosa tri

Finnes i färgen: gul.

Fallhøyde: 8 millimeter.

Type sko: En lettvektssko for raske tempopass og konkurranser.

Pär Arvered tycker:

Nettopp som Charlotte Arvered föll pladask för damskon charmas hennes sambo direkt av GEL-Noosa Tri 12:s höga komfort.

- Så fort jeg stoppar i foten i skon kändes den helt magisk, berättar han.

Med i kartongen til GEL-Noosa följer ett par vanliga skosnören, medan de som sitter på skon är en sorts snabbsnörning som ska göra den enkel att ta på och av.

- I begynnelsen var jeg litt skeptisk til hurtigsnøringen og trodde at skon skulle sitte løst, men den sitter riktigt bra på foten under hela passet.

I sammenligning med GEL-Nimbus er GEL-Noosa Tri 12 mer minimalistisk. Det gjør den til en både raskere og lettere löparsko, som gjør at du får opp en riktigt härlig fartkänsla.

- Jeg skulle rekommendera den här lättviktssko för landsvägslöpning och lätt trailterräng, på lite kortare distanser.

Liksom sin sambo tycker Pär Arvered att GEL-Noosa kräver ett bra löpsteg och många timmars träning innan du kan ta dig runt ett maraton i skon. Innan du nått dit kan det vara smart att inte ge dig på att springa över en halv mara i den här modellen.

Test: Asics, GEL-Kayano 26

Gel kayano

Finnes i fargerna: vit/röd, blå, svart, svart/vit, svart/grå, blå/gul og vit/svart.

Fallhøyde: 10 millimeter.

Type sko: En pronasjonssko av rang, perfekt for landsveier og asfalt.

Pär Arvered tycker:

Sällan har du nog stött på en så klassisk löparsko som GEL-Kayano. Den er godingen finner du i en riktig høy prisklasse, men smakar det så koster det!

- Første känslan är att det är en sko med hög komfort och en rymlig framfot, vilket är skönt på långa pass där fötterna kan svälla av ansträngning.

GEL-Kayano 26 er en pronasjonssko og passer deg med overpronasjon. Men også du som er nøytral løper kan dra nytte av pronasjonsstödet om du tar deg ut på riktiga långdistanser. Når fötterna blir trötta finns det nämligen risk för att de börjar uttalera lätt.

- Hälkappan er perfekt for meg som har lite problemer med hälsenorna, forteller Pär Arvered.

Siden Kayano er utstyrt med väldigt mycket och skön dämpning passar den överlag bra för dig som är lite småskadad. Har du noen gang gått til en sjukgymnast med knäproblem har du säkert fått höra att det kan hjälpa att byta till en sko med Asics GEL-dämpning.

- I övrigt funkar den bra i alla hastigheter men de är inte riktigt lika smidiga som GEL-Noosa när du kommer upp i högre hastigheter, tycker vår testare och fortsätter:

- Det her er en sko for främst landsvägslöpning på asfalt och elljusspår. I övrigt är den skön, väldigt stabil och dessutom väldigt snygg!

SHOPPA HÄR: Alla löparskor på hela Sportamore

LES MER: Hvilke av Asics sko skal jeg velge?