Test av sommarens 3 bästa vandringsskor för henne Image

Test av sommerens 3 beste vannringsko for henne

Ska du ut och vandra i sommar? Det her er vandringsskorna du behöver för säsongen 2019.

Før sommerens vandringer har vi testet tre mellomhöga vandringskängor som du kan ha nytte av under äventyret. Alle tre er vanntette, men skiller seg åt i stabilitet og greppfaktor. Finn din favoritt!

Dette er testen fra 2019. Her finner du vår siste test av vannringskor for damer og herrer!

TEST AV: Salomon X chase Mid

Salomon

Märke: Salomon

Rekommenderat pris: 1 795 kroner.

Passar for: Den her modellen er utmerket for deg som vil ha en lett og mellomhøy vandringskänga som funkar for många olika typer av aktiva äventyr, även under varmare årstider. Ett stabilt grepp undertill ger dig det stöd du vill ha när du exempelvis är ute i stenig och halv terräng i fjällen, men den funkar också perfekt till de dagsvandringar där du behöver en vandringskänga som inte tynger ned ditt steg.

Komfort: Salomon X chase Mid oppleves som en av de mest stabile kjelene i testen, samtidig som modellen også er fleksibel og gir en lett løparsko-känsla. En del av testpersonene mener at det kreves lite tid for å gå i skorna, og at de kan oppleve noe stela til en begynnelse. Tross det er den anatomiska mellansulan ett stort plus eftersom du får ett bra stöd och dämpning. Ett pluss på komfortsidan är att du kan dra åt snörningen riktigt hårt, vilket gör att du kan få skon att omsluta foten helt, samtidigt som det gör att du får extra stabilitet upptill.

Størrelse: Den her vandringskängan är rätt liten i storlek och du kan behöva gå upp en hel storlek om du vill få plats med en extra strumpa och fortfarande vill ha lite utrymme framtill.

Sammanfattning: Lätt, mångsidig och vattentät! Det her er en vandringsko som du direkte kjenner igjen om du har koll på Salomons klassiske utbud. Til designen påminner Solomon X chase Mid til viss del om en sportigare löparsko, og ikke en tung vandringskänga. Det gjør at den passer for mange forskjellige typer vandringer, både i fjällmiljö og for en mer urban stadsvandring. Denne kjolen er utstyrt med Gore-tex, noe som gjør at den klarer regniga förhållanden galant. Testpersonene opplever at den er behagelig ventilerende fordi den også er forsynt med tunn mesh på ovandelen. Også om materialet føles noe tunt er det ingenting som virker ømtålig, uten at det her er en sko som faktisk funkar for riviga bergstoppar. Skön dämpning med lite svikt är välkommet för testarnas trötta fötter efter ett par mil i benen. Kängan är också gummiförstärkt och med skyddad tå gör den sig extra lämplig för miljöer som kräver lite mer. Toppenbra allround-vandringskänga!


TEST AV: Haglöfs Ridge Mid GTHaglöfs

Merke: Haglöfs

Rekommenderat pris: 1 895 kroner.

Passar för: Er du ute etter en riktig travetur for lange vandringer i bergiga miljöer? Da er det her en sko for deg. Testpanelet opplever at den sitter som en smekk allerede fra første stund! Haglöfs Ridge Mid GT utmärks av sin sula, då piggarna undertill är riktade åt olika håll, vilket ger ett väldigt stabilt steg. Med andre ord er det her en vandringskänga som klarar hala, leriga och bergiga miljöer väldigt bra. Samtidig som den er liten og lett, og funkar for dagsutflykter som ikke nødvendigvis er like påfrestande.

Komfort: Stabilitet var det her! Haglöfs modellen sitter åt väldigt bra runt foten. Innersulan har stöd för hålfoten, vilket känns bra för de testare som behöver lite extra stöd. I og med at kängan är tillverkad i läder ger den också en styvare känsla till en början, men det ger med sig efter ett tag. Testarna upplever även att det inte är en sko som du riskerar att stuka foten i eftersom det knappt går att böja foten fel, hur de än försöker!

Størrelse: Den her modellen er true to size. Har du däremot fötter som är åt det bredare hållet kan det vara bra att gå i dem lite så lädret hinner forma sig efter fötterna innan den långa vandringsturen är igång.

Sammanfattning: Den her trotjänaren är en av Haglöfs storsäljare för vandringsälskare. Vår testpanel tycker att det är en av de mest slitstarka modellerna i testet. Kängan är gjord i läder, vilket gör att den kan upplevas lite varm under sommarsäsongen, men tack vare att lädret är ett naturmaterial ungår skon med nöd och näppe att kännas för varm. Materialet i seg selv gjør også at Ridge Mid GT klarer av de mest riviga bergsvandringarna uten at du risikerer å slita hål på dem i første taget. Ikke heller risikerer du at vannet sipper inn i kängan, da den har en membran i Gore-tex. Men selv om den er forsterket med gummi, kan den også tåle mer påfrestende miljøer med väta og lera. Stötdämpningen i den bakre delen av skon ger också en skön svikt samtidigt som mellansulan gör att du får bra stötdämpning under hela foten. Den her Haglöfmodellen är väl värd varenda krona!


TEST AV: Merrell MQM Flex Mid GTXMerrell

Märke: Merrell

Rekommenderat pris: 1 695 kroner.

Passar for: Den her modellen fra Merell er en lett, ventilerende og fleksibel sko som gjør den bra for å ta seg raskt fram med. Testpanelen tycker att den passar perfekt för en lättare dagstur där du går på utstakade stigar eller vägar under heta sommardagar. Testarna anser också att skon hade kunnat få ha lite mer grepp undertill för att kännas optimalt på bergiga eller hala miljöer.

Komfort: Merell MQM Mid GTX oppleves noe platt i sulan sammenlignet med de andre skorna i testen. Vil du ha en sko med riktig studs i kan det være verdt å satsa på en med mer dämpning. At den er böjlig och formbar är något som testarna tycker är positivt eftersom det gör den väldigt bekväm, men kanske är det inte helt optimalt om du ska ge dig ut på en vandring där det är lätt att trampa snett.

Størrelse: Den her modellen er romslig i størrelse, noe som er fint for deg som har litt brede føtter. Om du vil ha en tightare passform kan du behöva lägga i en extra sula eller använda ett ytterligare par stumpor. I og med at skorna är tillverkade i mjuk mesh så känns materialet väldigt skönt runt foten, och testarna hittar inga dolda sömmar eller kanter som klämmer åt någonstans. I dammodellen så går skon upp ganska högt på ankeln, men i och med att den är så pass mjuk även där så gör det inget.

Sammanfattning: Det her räknas som en av Merrells hybridskor för dig som vill ha en snabb sko med ett lite mer skyddande hölje. Den er også lett og smidig, vilket märks tydligt i och med att den är så pass flexibel. Testarna tycker att det här är en vandringssko som är optimal för varmare dagar eftersom det tunna materialet verkligen andas. Samtidig er sommarregn inget som stoppar den här kängan i första taget, membranet inuti i skon är utrustad med vattenskyddande Gore-tex. Helt klart et vandringskap for den som vil ha en prisvärd sko!

SHOPPA HÄR: Alle vandringskor

LÄS MER: Så hittar du rätt vandringssko