Test av vinterns varmaste barnoveraller Image

Test av vinterns varmeste barnoveraller

Årets viktigste kjøp for familiens minstinger er helt klart vinteroverallen. Vi har testet sesongens populære modeller for å se om de klarer pulkaåkning og snøballskrig.

Foruten at en vinteroverall skal värma när kylan gör sig påtaglig, ska den även andas när det vankas snöbollskrig. Akkurat som mange andre plagg finnes det vissa saker du bör ha koll på innan du klickar hem säsongens favorit. I stort sett alle overaller har i dag tejpade sömmar vilket bidrar till ett vattenavvisande yttre. Men når vi snakker om hvor vanntett en overall er anges ofta vattenpelare, ett värde som beskriver det tryck som tyget tål utan att vatten tränger igenom. Värdet är höjden i millimeter på en tänkt vattenpelare. Så her kan du tolka siffrorna:

  • Minst 3 000 mm = Skyddar mot regn under en kortare tid.
  • Minst 5 000 mm = Skyddar mot kraftigt regn.
  • Minst 8 000 mm = Tål kraftigt regn under en längre tid och även att sitta på blött underlag.
  • Minst12 000 mm = For ekstreme værforhold. Skyddar mot kraftigt regn och tål lekar i exempelvis vattenpölar under en längre tid.

En annen spesifikasjon som kan være bra å legge på minnet er overallens andningsförmåga. Den beräknas utifrån om materialet är vattentätt men samtidigt absorberar och leder bort fukt till det yttre lagret. Så her kan du tolke målingene:

  • Minst 3 000 g/m2/24h = Bra andningsförmåga. Passar vardagliga aktiviteter i lätt regn.
  • Minst 5 000 g/m2/24h = God andningsförmåga. Passar väl för lek utomhus.
  • Minst 7 000 g/m2/24h = Mye god andningsförmåga. Passar mycket bra för lek och sport.

Rymlig passform BERGANS.jpg

Test av: Snøtind Ins Kids Coverall, Bergans of Norway

Rekommenderat pris: 1 795 kroner.

Finnes i fargerna: Oransje, blå og rosa.

Materiale: Funksjonsmateriale Bergland Element Active av 100% polyamid.

Vanntetthet: 10 000 mm.

Andningsförmåga: 10 000 g/m2/24h.

Passform: En romslig passform som gjør at barnet kan hoppe og skutta i snøhøyar uten minsta problem. Den sterke resåren baktill i midjan og resåren vid ärmslut håller overallen och tunnare vantar på plats.

Komfort: Det her er en kjeledress som står seg ekstra bra ved lave temperaturer tack vare det dubbla lagret. Men også ved plusgrader og blåst holder barnet en behagelig temperatur uten noen svettattacker.

Detaljer: En smart, stor ficka på framsidan där vante eller mössa lätt kan stoppas ned, vilket uppskattades av familjens minstingar och kanske ännu mer av deras föräldrar. Smarta reflekser som syns tydligt i mörkret.

Design: Klassisk, stilren design. Den orangea färgen är populär både hos testpanelens stora och små testare.

Passar åldern: 2-5 år.

Sammendrag: Snygg barneoverall i slitstarkt materiale med ekstra forsterkninger på knær, rumpa og armbågar. Refleksdetaljer på utsida ben, armar, luva, rygg og framsida gir en veldig bra synlighet. Huvan är avtagbar vilket kan vara praktiskt om ditt barn tycker att det blir for knöligt med den på. Overallen är både vatten- och vindtät så du behöver inte vara orolig för att regn och snö på något sätt ska rubba barnens utelek. Det doble materialet holder en god varme i minusgrader samtidig som det andas desto mer når det er varmere enn så utendørs. Den her modellen er derfor perfekt tilpasset etter den nordiska vintern där du aldrig riktigt vet vad nästa morgon kommer att bjuda på för väder.

Allround-overallReimaTest av: Stavanger Winter Overall, Reima

Rekommenderat pris: 1 595 kroner.

Finnes i farger: Blå, lila, gul, svart, rosa og lysblå.

Materiale: Hovedmateriale av 100% polyamid med polyuretan ytbehandling. Vaddering i 100% polyester.

Vanntetthet: 12 000 mm.

Andningsförmåga: 7 000 g/m2/24 h.

Passform: Normal i størrelse med en rak passform som kan tilpasses i midjan etter eget ønske. Også benlengene kan bareras med trykknapper så barnet slipper trampa ned dem.

Komfort: Den her modellen sitter bra på barnet uten å streta emot eller hindra vare sig hopp eller skapandet av snöänglar.

Detaljer: Reflekser av høy kvalitet som gjerne hadde fått vært noe større. Avtagbar fuskpäls på luvan. Alla sömmar är tejpade och vattentäta, inte en droppe kommer igenom trots timslånga lekar i snön.

Design: Inte den snyggaste modellen, men den gör sitt jobb. Fuskpälsen på luvan ger en mer dressad helhet men går samtidigt att ta bort för en sportigare look. I övrigt en stilren modell utan massa onödiga detaljer som stör.

Passar åldern: 2-5 år.

Sammanfattning: Snö, slask och kyla är inge match för den här modellen från Reima. Overallen er i en klasse for seg selv når det kommer til kvalitet og tålighet. Den oppleves mer robust enn andre modeller som barnestpanelen lekt i. En overall som passer perfekt for de aktive barna som ikke tvekar på å virkelig nöta på kläderna. Fothällor i silikon holder effektivt bensluten på plats och är lätta att torka av. Pluss for at bensluttene også bare kanras med trykknapper. Overallen ska klara av att värma barnet ända ned till 20 minusgrader, men då föreslår testpanelen självklart en klassisk tre lagers-princip för optimal temperatur. Reima rekommenderar torktumling av overallen vilken är en fördel när kidsen har modellen på förskolan där alla plagg alltid kastas in i värmeskåp.

En overall å vokse i DIDRIKSONS.jpgTest av: Björnen Kid's Coverall, Didriksons

Rekommenderat pris: 1 295 kroner.

Finnes i färgerna: Rosa, blå, lila, mörkrosa, ljusblå, gul og svart.

Materiale: 100 % polyamidvev.

Vanntetthet: 10 000 mm.

Andningsförmåga: 8 000 g/m2/24h.

Passform: Veldigt rymlig passform där du lätt får plats med både underställ och ett tjockare mellanlager. Barnet får god bevegelsesfrihet uten at overallen hamnar i vägen eller känns för stor.

Komfort: Modellen sitter bra og føles skön på kroppen även om den rymliga passformen gör den något bylsig. Det er inget som hindrar vare sig lek eller rörlighet, men testpanelen hade önskat en något mer slimmad modell.

Detaljer: Bra dragkedjor som lett kan greppas av barnhänder. Pluss i kanten for at du kan forlenge både ermar og benlängder opp til en størrelse. PFC-fri vannavvisning samt synliga reflexer i alla riktningar.

Design: En klassisk design i rosa og grått føles som et sikkert kort for familiens minste.

Passar åldern: 2-4 år.

Sammanfattning: Didriksons vet vad de håller på med, allt är bra och genomtänkt. Detaljen at man kan förlänga benen i takt med att barnet växer är en kul bonus som kan glädja småbarnsfamiljens ekonomi framåt påsklovet, då det sista man vill är att ersätta en urvuxen overall och riskera att den ändå är för liten kommande säsong. Materialen føles rejäla och man får intrycket att det här är en overall som kommer att kunna ärvas av syskon i framtiden. Selv om overallen er konstruert for å klare väta enligt konstens alla regler och det inte finns anledning att misstro dess egenskaper i den frågan så känns yttertyget mer designat för snöhögen än vattenpölen. En rejäl overall som håller barnen varma i vinter!

Värmande modell HUMMEL.jpgTest av: Crystal Snødrakt 10 000 mm, Hummel

Rekommenderat pris: 1 395 kroner.

Finns i färgerna: Lila.

Materiale: Hovedmateriale i 100% nylon. Vaddering i 100% polyester.

Vanntetthet: 10 000 mm.

Andningsförmåga: 5 000 g/m2/24h.

Passform: En passform som varken upplevs som for tight eller rymlig, utan perfekt för alla barn i testpanelen. Overallen har normallange benlender, noe som er et pluss for barn som ikke er så lange og vil unngå overflødigt tyg i bensluten.

Komfort: Modellen er väldigt lätt att röra sig i och det finns inget som stretar, tar emot eller skaver. Overallen varmer skönt og holder en behagelig temperatur når du bruker den i minusgrader.

Detaljer: En bra dragkedja som ikke krånglar vilket underlättar när barnet är i fasen "kan själv" och vägrar hjälp på morgonen. Overallen har refleksdetaljer, avtagbar huva og fotremmar i gummi.

Design: Enkel, stilren og snygga detaljer. Reflexdetaljerna längst yttersidorna av ärmarna ger ett coolt intryck, tyckte testpanelen.

Passar åldern: 2-6 år.

Sammendrag: En modell som gjør seg best når det er högst fyra plusgrader utomhus. Vid aktiv lek i varmare miljöer kommer overallen att bli något varm även om materialet håller en hög andningsförmåga. Satsa därför hellre på den här modellen under de riktigt kalla dagarna i kombination med ett bra underställ. Muddarna med tumhål vid ärmsluten ser till att barnen kan ramla och ta emot sig med händerna utan att någon snö tar sig in i ärmarna. Pluss for at trærne er i gummi, noe som gjør de lette å torka av i stedet for resår som blir bløte og samler på seg grus ved bruk. En favorit om barnen själva får välja!

Høy kvalitet 8848 ALTITUDE.jpgTest av: Karel Overall 15 000 mm, 8848 Altitude

Rekommenderat pris: 1 295 kronor.

Finns i färgerna: Blå, rosa, svart och blommig.

Materiale: Hovedmateriale av 100% polyamid. Vaddering i 100% polyester.

Tetthet: 20 000 mm.

Andningsförmåga: 15 000 g/m2/24h.

Passform: En noe mer slimmad passform der du selv kan tilpasse midjan med en dragsko. Modellen har en generøs lengde som gjør at barnet kan sette seg og huka seg i overallen uten at den åker opp og lämnar en glipa i benslutet.

Komfort: Håndleddsmudd med tumhål i kombinasjon med kardborrejustering gjør at ikke minste snøflinga tar seg inn via ermsluten. Med andre ord, en fullt snøbeskyttet modell.

Detaljer: To dragkedjor i brösthöjd, reflexdetaljer och dragsko i midjan.

Design: En klassisk overall-design som snarere oppleves robust og aktiv enn trendig.

Passar åldern: Opp til 6 år.

Sammanfattning: Det finns ett ord som sammanfattar den här modellen och det är kvalitet. At 8848 Altitude står for hållbarhet och smarta funktioner är ingen nyhet. Den her barnoverallen har en utmärkt vattentäthet, materialet är självklart helt PFC-fritt och har en hög andningsförmåga så barnen kan springa och leka utan att svettas sönder. Luvan er noe liten, men ser samtidig til at den verkligen sitter på plats när den är uppdragen. Forstärkt material på knän och rumpa gör den här modellen given för pulkabacken. Testpanelet uppskattade det mjuka trikåmaterialet vid halsen som gav en riktigt mysig känsla.

Varm og mystisk MoloTest av: Polaris Overall 10 000 mm, Molo

Rekommenderat pris: 1 695 kroner.

Finnes i farger: Blommig, rosa, blå, lysblå, tigerrandig og blå/mönstrad.

Materiale: 100 % polyester.

Vanntetthet: 10 000 mm.

Andningsförmåga: 8 000 g/m2/24h.

Passform: Normal i størrelsen med en romslig passform som gjør at barna kan hoppe, bøye seg og gjøre snøskred uten at noe stretar eller tar imot. Smart resår i ben- og ermslut samt i midjan.

Komfortabel: Innsiden i fleece er myk og behagelig mot kroppen. Samtidig varmer materialet og har en god andningsförmåga når det vankas springtävling.

Detaljer: Overflödiga knappar som är opraktiska att knäppa för en fyraåring. Större refleksdetaljer som syns i mörkret. Plus for den avtagbara huvan.

Design: Reflexdetaljerna i form av stora stjärnor på ben och ärmar gör sig bra i den blå modellen men skär sig lite med de mönstrade varianterna. Snyggt!

Passar åldern: 3-5 år.

Sammanfattning: En varm och mysig modell som känns lika given i en pulkabacke som en ruggig höstdag där hopp i vattenpölar står på schemat. Den her modellen gjør definitivt et avtrykk på lekeplassen og passer perfekt for familiens energiknippe. Designen var en stor hit for både barn som foreldre og passformen er romslig. Overallen er superlätt att ta på och av, vilket underlättar för en bestämd fyraåring. Pluss for at dragkedjan var extremt lätt att dra upp och ned utan att krångla. Minus for knapparna på framsidan som enbart känns som en snygg detalj snarare än praktiska. Materialet er vannavvisende og selvsagt PFC-fritt.

Synlig i høstmørkret LINDBERG.jpgTest av: Keystone Overall 15 000 mm, Lindberg

Rekommenderat pris: 1 295 kroner.

Finns i färgerna: Lysgrønn, grå, blå, rosa og lysblå.

Materiale: Hovedmateriale og vaddering i 100% nylon. Annet lagret vaddering, 100% fleece.

Vanntetthet: 15 000 mm.

Andningsförmåga: 6 000 g/m2/24h.

Passform: True to size med en noe romsligere passform. Dragskon i midjan gjør at du kan tilpasse passformen etter barnet.

Komfort: Supermjukt og deilig fleece på innsiden varmer skönt. Modellen er laget for å klare både kaldt og bløtt vær, og det gjør den med bravur. Barnet holder seg varmt og torrt i minusgrader.

Detaljer: Mängder av reflekser som både er praktiske og snygga detaljer.

Utforming: Hvor snygg är inte den här färgen? Den mintgröna kulören känns väldigt nytänkande i en marknad med rosa och blåa nyanser. Også de mørke detaljene føles helt riktige.

Passar åldern: 2-5 år.

Sammendrag: En smidig kjeledress som barnet lett kan ta på seg selv. En av de største fordelene er alle refleksdetaljer som gjør modellen veldig synlig i høstmørkret. Smarta muddar vid ärmar och fotledet samt kardborreband vid samma ställen för att säkerställa att ingen snö tar sig in i overallen. Den her modellen klarar riktigt kalla vinterdagar i kombination med ett skönt underställ i ull. Det er også en räddare i skidbacken, ochas på ett effektivt sätt när barnet svettas mycket och har en flourkarbonfri ytbehandling. En snygg och praktisk modell som ni kan nöta till full under vinterns kallaste dagar. Bra der Lindberg!

SHOPPA HÄR: Alle våre barneoveraller

LÄS MER: Tenk på det her når du kjøper barnoverall