Test: Merrells trailskor för dam och herr Image

Test: Merrells trailsko for damer og herrer

Har det blitt dags å kjøpe nye trailsko? Her tester vi de beste trailskoene fra Merrell.

Byt tråkig asfalt mot mysiga skogsstigar, och avgaser mot frisk luft. Med ett par bra trailskor fra Merrell på fötterna får du grepp om rötter, stenar och grenar lika lätt som du får fäste på asfalt i en vanlig löparsko.

Tenk på det her når du skal kjøpe trailsko:

  • Greppet är A och O. Skillnaden mellan en vanlig löparsko och en trailsko är densamma som däcken på en cykel för landsväg och en mountainbike. Ett annat gummi används och mönsterdjupet är grövre när du ska ut i tuff terräng.
  • Du blir ofta blöt om fötterna när du springer trail. Derfor behöver du ha en löparsko som antingen är vattentät eller som torkar snabbt. Hva som er best er en smaksak - vissa anser att de snabbtorkande är att föredra. Nackdelen med vattentäta trailskor är att om vatten väl kommer in (till exempel ovanifrån) så stannar det där.
  • Alla trailskors ovandelar är grövre än de i vanliga skor. Det eftersom de utsätts för mer påfrestningar i form av kvistar, undervegitation och stenar.
  • De fleste løyper er mindre slitt enn vanlige løyper, siden løypeunderlaget i seg selv bidrar til viss slanking. Derfor tenderer sulorna att vara lägre.

SHOPPA HÄR: Alle våre trailskor

De beste løypene for damer og herrer

Test: Merrell, MTL Skyfire

Merrell skyfire

Fallhøyde: 6 millimeter

Passer til: Swimrun og traillöpning.

Det beste med skon: At de er veldig lette for å være trailskor.

Testpanelen tycker:

En smidig trailsko med en rasktorkende ovandel i tekstil, som er perfekt å ha ved både traillöpning og swimrun. MTL Skyfire, som finnes for dam og herre, har et noe lavere fall enn standard for løyper, men ligger i det øvre skitet i forhold til andre løyper.

- Passformen er skön och true to size, men om något så upplever jag skon som ganska smal framtill, säger en testare och en annan fyller i:

- Jag fick en klockren känsla så fort jag satte på mig skorna, de kändes inte alls som tidigare trailskor jag testat. Vanligtvis kan trailskor kännas lite tyngre och klumpigare, men inte de här!

Det her er en väldigt snabb sko, enligt vår testpanel, som passar bäst för kortare distanser upp till en och en halv mil. Greppet får også mer enn godkänt i både blöt och torr terräng.

- De funkade lika bra i skogen som på grusbana och jag upplever att de abolsut är värda sitt väldigt överkomliga pris.

Et tips fra testpanelet er å knyta skorna noggrant och ordentligt. Snørena er aningen glatta och riskerar annars att lossna. I övrigt finns inte många minus att ge.

- Det känns alltid svårt att ge en 10:a som helhetsbetyg, men de här trailskorna är faktiskt snudd på perfekta!

Her finner du damskon og herrskon!

Test: Merrell, MTL Long Sky

Merrell long sky

Fall: 8 millimeter

Passer til: Swimrun og traillöpning.

Det beste med skon: Den stabile mellansulan.

Testpanelen tycker:

Ytterligare en riktigt bekväm trailsko från Merrel, och även den här finns för dam och herr. I den her kan du springa langt og lenge, mener testpanelen, tack vare toppengrepp og skön stabilitet.

- Jag testade att springa med skon på torrt och blött underlag i skogen och fästet är bra oavsett, konstaterar en testare.

Är du en van traillöpare vet du att många trailskor ibland kan kännas aningen hårda, men så är inte fallet med MTL Long Sky.

- Det her er uten tvekan den skönasta löparskon jag testat i alla kategorier. Jag har klurat hela veckan på att försöka hitta något med skon som kan förbättras, men inte lyckats, berättar en testare.

Väl ute i terrängen känns skorna stabila och vridstyva, men trots det flexibla, vilket tillför en marknära löparkänsla. Stabiliteten og festet gjør at du kan føle deg trygg også når du springer nedover på stenigt underlag. For å være en trailsko er de dessutom försedda med mycket dämpning. Det gjør de bekväma att ha på varierat underlag.

- Merrell har funnet en svært god balanse mellom stabilitet, fleksibilitet og komfort, avsultar en testare.

I övrigt är skorna true to size och du kan enkelt välja din vanliga storlek.

Här hittar du damskon och herrskon!

SHOPPA HÄR: Alle våre trailskor

LÄS MER: Allt du vill veta om trailskor