Bäst i test: Trailskor för herrar! Image

Bäst i test: Trailskor for herrer!

Dags å anta utfordringen å springa trail! Her er våre beste trailere fra Asics, Nike, Saucony, Salomon og Adidas.

For at du virkelig skal kunne njuta av din traillöpning krävs att dina trailskor presterar på topp! Nå har vårt løparglada testpanel sprungit till skogs med säsongens bästa löparskor för terränglöpning. Scrolla videre for å lese hvilken sti som er best i test!

Redo å shoppe? Til alle stiene

Test av: Gel-FujiTrabuco 8 G-TX, Asics

Herr - Asics GEL-FujiTrabuco 8 G-TX.pngDet beste med skorna: Membran i Gore-Tex som gjør den her trailskon 100% vanntett!

Sammanfattning: Som vanlig er Asics alltid å regne med når det gjelder tillverkning av skor - både löparskor som trailskor. Testpanelen blir tveksamma när de ser produktbilden, men förälskar sig i samma sekund som de packar upp skon.

- Jag gillar de här skorna jättemycket! Framförallt för att de sitter så bra, men också för att de har mjuk stoppning som gör att foten får det ombonat, säger en nöjd testare.

De her trailskorna från Asics är inte de mjukast dämpningsmässigt, men de är betydligt mer dämpade än vad de ger sken av att vara.

- De er ekstremt stadiga, nästan som en vandringskänga i löparformat.

I övrigt är det greppet som imponerar mest. Förutom om du springer över en våt och därmed glashal stenhäll så är de perfektion vad gäller att få fäste.

- De er faktiskt så sköna att jag använder dem i vanliga joggingspår och korta snuttar av asfaltsvägar också. De funkar utmärkt även där, vilket jag verkligen inte kan säga om alla trailskor.

Test av: Air Zoom Terra Kiger 6, Nike

Herr - Nike - Air Zoom Terra Kiger 6.pngFinnes i fargerna: Blå, svart og grønn.

Det beste med skon: Fästet, fästet och... fästet!

Sammanfattning: Air Zoom Terra Kiger 6 fra Nike er en trailsko for de korta till medellånga rundorna off road. Den hårda sulan parerar rötter och stenar på ett bra sätt, men bristen av dämpning gör att benen blir trötta efter bara ett par kilometer.

- Jag börjar bli en av långdistanslöpare och behöver mycket energiåtergivning när jag sprungit över ett antal kilometer. Eftersom det inte är så mycket dämpning i de här trailskorna passar de därför bättre till medellånga distanser, säger en testare och en annan fyller i:

- Greppet er derimot sjukt bra. Jag behöver verkligen inte oroa mig för var jag sätter ned fötterna.

Passformen skiller seg fra andre skor i det her testet genom att vara väldigt långsmal. På så sätt passar skon endast dig med smala fötter.

- Skon sitter väldight tight och slimmad på foten, och det finns ett syfte med det. Hälpartiet är väldigt stabilt och håller hälsenan på plats under hela löprundan. Det fanns ingen oro för vrickningar eller glapp, säger en testare.

Till sist diggar testpanelen designen och de förstärkta delarna som håller väta och smuts ute.

Test av: Alphacross Blast, Salomon

Herr - Salomon - Alphacross Blast.pngFinns i färgerna: Svart och vit.

Det beste med skon: Den greppvänliga yttersulan som fäster på alla underlag. Bra jobbat Salomon!

Sammanfattning: Säsongens nya trailsko från Salomon heter Alphacross Blast og er en sportig og plånboksvänlig nykomling for utomhusaktiviteter i ojämn terräng. Denne stien ligger fint på foten og gir et første inntrykk av at den passer perfekt i tuffare terreng.

- Sulan har en gjennomtenkt teknologi for å maksimere greppet på hala underlag, både når du springer opp og ned. Den passar bäst off road där du springer på ojämna stigar i skogen, säger en testare.

Som andra, tekniska trailskor bör du undvika den här modellen vid löpning på hårda underlag, eftersom skorna inte är skapade för den typen av löprundor. Ovansidan är av slitstark mesh och tål en hel del stryk från vassa kvistar och stenar innan det ger vika.

- Alphacross er ekstremt snygg och dessutom väldigt prisvänlig. Jeg anbefaler den starkt till både nybörjare och vana traillöpare!

Test av: Switchback 2, Saucony

Herr - Saucony - Switchback 2.pngFinnes i färgen: Svart/grå.

Det beste med skon: Den strumpliknande passformen som sitter bekvämt och ger grym flexibilitet.

Sammanfattning: Wow! Det her er en ekstremt mangesidig og nesten minimalistisk løype som har mange fordeler. For det første har den en veldig lav vekt (249 gram for herrer), samtidig som skon er veldig dämpad. Som at ikke det vore nog har skon även försetts med en rejäl yttersula med grymt grepp, utan att den för den delen känns klumpig.

- Saucony-skon har et fall på 4 millimeter, noe som er uvanlig lavt hos trailskor. Det bidrar til en friere og lettere löpkänsla, säger en testare.

Modellen har også en smart Boa-snøring på siden av skoen som bidrar til en skön passform samt at det underlättar när du behöver dra åt snörningen eller lossa den med frusna fingrar.

- Den strumpliknande ovandelen sitter skönt på foten. Jag gillar den annorlunda designen och snörfria skon! Men den beste er likevel greppet. Jag har sprungit på både blöta och torra underlag och greppet funkar hur bra som helst.

Test av: Terrex Two Ultra Parley, Adidas

Herr - adidas - Terrex Two Ultra Parley.pngFinnes i färgen: Svart/gul.

Det beste med skon: Att ovandelen är tillverkad av återvunnen plast från haven.

Sammanfattning: Adidas populære løpesko Ultraboost i en trail-variant? Ja, det er faktisk slik som testpanelet beskriver den her skon.

- Du får nesten samme, med betoning på nesten, følelse når du stopper ned foten i den her skon, som når du stopper ned foten i en Ultraboost. Alt ovanför sulan är detsamma. Du får samme stumpliknande passform och komfort av att fötterna blir ett med skorna, säger en testare.

Sulan er givetvis hårdare än vad de är på märkets löparskor. Däremot tycker testarna att även yttersulan formar sig något och mjuknar lite efter ett par användningar. Den tighta passformen ser til at skorna sitter bra på foten uten å glappa eller skava.

- Dämpningen är rejäl men samtidigt är den liksom hård och rejäl, den är inte supermjuk som att du springer på moln. Fint fäste, det var inga problem att springa över rötter, i backar, nedför backar samt på grus och jord.

Ventilasjonen er perfekt når det er rundt 10-15 plussgrader utendørs. Testarna påpekar att de håller sig perfekt varma om fötterna utan att varken bli för svettiga eller börja frysa.

- Jag kan ha lite problem med pronasjon ibland och behöver därför stabila skor, och dessa skötte det utmärkt, noll känningar i fot, knä eller höft.

SHOPPA HÄR: Alla våra trailskor

LÄS MER: Alt du vill veta om trailrunningskor