Test! Våra 8 bästa trailskor för honom Image

Test! Våre 8 beste trailere for ham

Tiden er inne! Vi har testet de mest populære løypeskinnene for ham for å se hvilken modell som ikke gnir seg mot hale stenger, oppstikkende røtter eller blått løv.

Trailskor er dojorna som klarar de flesta underlag, oavsett om du springer i blöt terräng, på steniga stigar eller isigt vinterunderlag. Det finnes ett par saker som alle trailskor har felles: de har försetts med ett slitstarkt materiale, ett hårdare yttre som står emot grenar och har yttersulor som ger överlägset grepp. Eftersom du ofta springer på ett mjukare underlag när du springer trail behöver skon inte lika mycket dämpning som ett par vanliga löparskor. Det er desto viktigere at greppet og stabiliteten er ordentlig, slik at du ikke tråkker snett.

Vårt mannlige testpanel har gitt seg ut i skogen for å teste åtte av våre populære modeller for høsten 2018. Les deras utlåtande här nedan.

Perfekt for alle väder

Icebug HERR.jpgTest av: Icebug Acceleritas 6

Rekommenderat pris: 1 295 kroner.

Passform: True to size med en liten passform. Skorna är extremt lätta på foten och känns knappt.

Komfort: Ett par skor som sitter bra på foten og ger ett grymt grepp både i og utenfor spåret tack vare sulans mönster som leds ut åt sidan i diagonala kanaler, på samma sätt som traktordäck greppar i lera. Inte det skönaste paret du satt på dig, men skornas något hårdare yttre resulterar i en bättre stabilitet och hållbarhet.

Design: For att vara ett par trailskor är de förvånansvärt stilrena. De starka kulörerna sticker ut och livar upp samt lockar de som gillar att springa i färgkarameller.

Sammanfattning: Icebug vet hur du tar dig fram i blöta och hala väderförhållanden. Den her modellens grepp rubbas ikke av blöta stenar och rötter, vilket oroade testpanelen innan första löprundan. Skorna har ett hårdare parti över tårna som skyddar mot oväntade kanter du kan tänkas stöta in i. Behöver du ett par skor som skyddar mot vädrets olika element är det här skorna för dig: testpanelen har sprungit i kallare temperaturer och fuktig skog utan att bli det minsta blöt eller kall om fötterna. Skorna är, av naturliga skäl, mer stumma på asfalt men du kan med absolut springa kortare sträckor till och från skogen i dem utan att få ont. Men det er et par skor som passer best i den snåriga, blöta skogen.

WOW-opplevelse

Saucony HERR.jpgTest av: Saucony Peregrine 8

Rekommenderat pris: 1 595 kroner.

Passform: Passer til størrelsen. Satsa på din vanlige størrelse for optimal passform.

Komfort: Så fort du begynner å springa i den her modellen glemmer du å tenke på komfort og om skorna andas tillräckligt mycket. Alt føles sjävklart och grymt, inget att klaga på. Skorna sitter bra på foten uten minsta skavsår ens från första användningen.

Design: Blått og oransje er en fin kombinasjon! Testpanelen tycker att de här skorna var fina och utstickande utan att bli för mycket.

Sammanfattning: En sko som imponerer. Första intrycket är att skorna är stabila och gjorda för att springa på varierade underlag. En rejäl dämpning på 4 millimeter dropp som inte är speciellt mjuk, utan snarare kompakt och hårdare, bidrar till en stabilare fotografering. Det vannavvisende materialet på utysidan holder dine føtter torra både når det dugger og når du springer i blöt mossa. Du blir aldri for varma i skorna, de ventilerar på ett bra sätt med tanke på skons yttre material, som kan kännas instängt i andra modeller. Greppet, som består av 6 millimeter gummidubbar, er noe av det beste med skon. Alt ifrån stigar, backar, rötter och även asfalt har testats och det finns inget negativt att säga. Sulan känns rejäl medan resten av skon upplevs väldigt flexibel. Grym sko for sitt formål.

Håller fötterna fräscha

Asics HERR.jpgTest av: Asics Gel Fujitrabuco 6 GTX

Rekommenderat pris: 1 595 kroner.

Passform: Ganska stora i storleken, gå förslagsvis ned en halv storlek för optimal passform. Med for stor størrelse kan modellen glappa något i hälen när du springer. Passformen er smalare framtill og passer derfor best for deg med en smalare fot.

Komfort: Foten føles väldigt skyddad och instängd i den här modellen. Bekvemmeligheten blir noe lidande då skon upplevs som hård invändigt, speciellt i hälgreppet. Men med ett par velsittende innersulor fixar du lätt till det.

Design: Ganska snygg design och fina färger. Pluss for de reflekterende detaljene som er viktige når du skal ut på en løprunda i høstmørkret.

Sammanfattning: En noe hardare og robustare trailsko der fokus ligger på skons funktionalitet. Den stabile ovandelen støtter foten og beskytter bra i varierad terräng. Sulan ger ett bra grepp och funkar fint på lera, gräs och blöta stigar. Skorna håller fötterna torra när du springer bland blöt mossa och löv och andningsförmågan överraskade - dina fötter känns fräscha även efter en lång runda i skogen. Siden skon er noe hard kan du med fordel kompleta med en innersula i din smak for optimal komfort. Når du vel sprungit in skorna känns de ännu bättre på fötterna. Du som har en noe smalere fot framtill får en grym trailsko med høy kvalitet fra Asics.

Greppar ALLT

Salomon Speedcross HERR.jpgTest av: Salomon Speedcross 4

Rekommenderat pris: 1 495 kroner.

Passform: Normal i størrelsen med en passform som verken oppleves som for smal eller for bred.

Komfort: Fötterna stormstivs i den här modellen. Dempningen er nøytral og til det lavere holdet, akkurat som på andre løyper, uten å oppleves for hard.

Design: Stilren, grå fargeskala og en tydelig Salomon-logo. Skon har en typisk trailsko-look som føles rimlig for skogsturer.

Sammanfattning: Löparskons motsvarighet til fyrhjulsdrift! Stigar, ängar, mossar, berg, rötter - inget underlag har en chans att få dig ur balans när du springer med de här skorna. Speedcross 4 er den fjerde versjonen av løypeklassikeren Speedcross. Den har blitt oppdatert med en helt ny gummiblanding i sulan som gir forbedrat grepp på halt underlag. Bland annat dubbarna har nu full storlek, till skillnad från föregående modeller som haft halva dubbar längst med kanten på sulan. Materialet føles slitstarkt og står emot fukt och enkla grenar med bravur. Modellen er åt det kraftigare hållet, både när det gäller design och sula. Hvis du ønsker en slank og fleksibel sko, er det her ikke førstevalget. Plus for den smarta knytkonstruktionen som innefattar ett spänne du drar åt, vilket undviker att snörningen går upp eller på något sätt släpper under löprundan.

Rejäl sula

Nike HERR.jpgTest av: Nike Air Zoom Wildhorse 4

Rekommenderat pris: 1 195 kroner.

Passform: True to Nike - velg din vanlige Nike-storlek. Noe lite i størrelsen for deg som ikke er van att springa i märket. Derimot takksam passform for deg med noe bredere føtter.

Komfort: En riktig skön sko som känns mjuk och studsig i skogsspåret. Du får derimot ikke en like dämpad känsla på asfalt. Den främsta dämpningen sitter under hålfoten.

Design: Designen er ikke Nikes kuleste modell og den er ikke spesielt vill med sin stilrena, svarte look. Oppfattas som en kombinasjon av en sneaker og en känga.

Sammendrag: Air Zoom Wildhorse 4 har kanskje ikke den mest løpevennlige designen, men det er en lett og behagelig sko når du vel har den på foten. Fokus ligger snarere på å beskytte foten enn å være en fleksibel og rørlig sko. Stabil ovandel möter grymt grepp på såväl grus och stigar som skogsspår med rötter. Skon sitter där den ska under en tuff runda i skogens snårigaste del och den rejäla sulan skyddar mot stenar och andra ojämnheter. Tross at temperaturen sjunker utomhus håller fötterna en behaglig temperatur som varken blir for varm och instängd, eller för ventilerande och kall. Skon kan däremot bli något varm om du springer i den på sommaren. En bra sko for et rimligt pris, bara det gör skon till en vinnare!

Väldigt stöttålig

Skechers HERR.jpgTest av: Skechers Go Run Max Trail 5 Ultra

Rekommenderat pris: 1 795 kroner.

Passform: Noe stor i størrelsen, så velar du mellom to modeller bør du ta den mindre. Tightare passform i den främre delen och skon glappar snabbt kring hälpartiet om du har på dig en för stor storlek. Med riktig størrelse sitter den som gjutet.

Komfort: Dette er en modell som sitter bra og gir deg behagelige turer i skogen. Skon er i prinsippet helt sømløs, og har en grymt fäste på torra underlag.

Design: Ser ikke riktigt ut som en klassisk trailsko utan mer som en utvecklad sneaker. Det gråa i kombinasjon med det svarte gir en nøytral look uten noe oppseendeväckande.

Sammanfattning: Den her modellen er veldig stabil når du springer på hårt, packat underlag såsom en vandringsslinga. Når du derimot möts av halare terräng, typ blöta klippor, fallerar greppet något. Modellen bør derfor främst användas i skogen under torra väderförhållanden. En bra sko där stöttåligheten är det bästa. Skon er derimot ikke den stabilaste modellen i testet, så vet du med deg at du ofta trampar snett er det her ikke riktig modell for deg. Pluss for at skon er både vannavvisende og holder en god ventilasjon, hvilket gjør den optimal for vandringsturer der det kan bli en og annen løprunda emellanåt. Fötterna känns fräscha hela tiden!

Tight passform!

Adidas HERR.jpgTest av: Adidas Terrex Two Parley

Rekommenderat pris: 1 499 kroner.

Passform: Skorna er nesten like vanskelige å komme i som et par slalompjäxor. Vel på plats sluter den strumpliknande passformen åt foten och håller den i ett järngrepp. Bredare i framfoten.

Komfort: Den tighta passformen er förvånansvärt skön och omsluter foten på ett grymt sätt.

Design: Designmässigt är det en väldigt avskalad sko som inte ser mycket ut för världen. Den er verken snygg eller ful. En funksjonell sko snarare än något som stolt visas upp i de finare kvarteren.

Sammanfattning: Skorna är mer vattenavstötande än klassiska löparskor tack vare designen och materialet, och strumpan som sluter åt kring anklarna håller smuts, lera, barr och grus från att komma ned i skorna under skogsrundan. Den tighta passformen kan till en början få dig att tro att fötterna kommer domna bort, men redan efter några meter förstår du att blodcirkulationen är som den ska och du kommer få en grym löpupplevelse. En sko som helt klart er gjord for å brukes i skogen. Strumpan håller tätt, dobbarna ger bra fäste och ovandelen kommer inte att rivs upp av kvistar och grenar i första taget. Hårdare material kring ovandelens yttersidor ger extra skydd mot fuktig terrängmark. Her er et par løparskor for den som vil ge seg ut på en skogsrunda og ikke räds lite höstrusk, vare sig det finns ett färdigt spår att följa eller om man skapar sin egen runda.

Minimalistisk trailsko

Salomon Sense Pro HERR.jpgTest av: Salomon Sense Pro 3

Rekommenderat pris: 1 395 kroner.

Passform: Passform: True to size. Har du sprungit i Salomons trailskor tidligere kan du velge samme satorlek som sist. Noe romsligere tåbox.

Komfort: Den mjuka, nästan strumpliknande insidan ger väldigt bra passform och komfort. Det ekstra utrymmet i framfoten uppskattas.

Design: Väldigt tilltalande design. Testpanelen uppskattar avsaknaden av skrikiga färger och den robusta looken som många andra skor inom samma kategori har. Det her føles som trailsko-världens lilla svarta.

Sammendrag: Sense Pro 3 er en minimalistisk sko, selv om den ger ett rejält helhetsintryck med sin ganska grova sula. Skoen har en grym passform, derimot blir det ganske kjent at den ikke er den mest stabile skoen i testen. Den er aningen smal i mellom- og bakre del av skon, vilket kan upplevas som lite instabilt på hårda underlag. Greppet er desto bedre, spesielt på mjuka underlag där det grova sulmönstret kommer till sin fulla rätt. En ganska hård dämpning som är gjord för mjuka underlag. Den rejäla sulan skyddar mot vassa stenar och det bästa med skon är att du får en grym löpupplevelse för korta till medellånga sträckor. Med än högre dämpning hade skon även funkat fint för de längre passen. Overlag en skön, minimalistisk trailsko som ger ett bra grepp och maximal löpglädje på leriga stigar.

SHOPPA HÄR: Fler trailskor

LÄS MER: Test av Salomons løypekjørere

LÄSMER: Skal du kjøpe trailsko fra Merrell? Les det her først!