Test: Våra bästa mellanlager Image

Test: Våre beste mellomlager

Din beste venn på sjøen, fjället og i skidbacken? Det värmande mellanlagret! Her er tröjorna för herr och dam som fått högsta betyg!

Ett mellanlager är precis vad det låter som - ett lager du bär mellan två andra lager när du exempelvis vandrar, åker skidor eller springer i kalla väderförhållanden. Nårmast kroppen har du i regel et underställ i ull eller syntet. Över det kommer mellanlagret som både ska värma dig men också andas och släppa ut överskottsvärme och fukt. Overst kör många på en skaljacka, men den kommer inte att fungera optimalt om du inte klär dig smart undertill.

- Att använda lager på lager-principen funkar både når du springer, åker skidor eller vandrar. Målet er å kjenne seg så bekvem at du ikke ens tenker på din utrustning, sier Mia Grankvist på Houdini.

Hva skal jeg tenke på når jeg velger mellomlager?

- Mellomlager kan være i forskjellige materialer og tykklekar. Hva du skal velge beror på hva du skal gjøre og hvor mye du kommer til å røre på deg. Det beror också på vädret, hur varmt eller kallt det är utomhus och hur mycket du vanligtvis brukar svettas.

Hvilke detaljer skal jeg se etter?

- Passform er like viktig som funksjonen i materialet. Et plagg som sitter skönt skaper også komfort. Om du dessutom tycker plagget är snyggt kommer du att använda det mycket och länge. Andre detaljer kan være blixtlås, fickor og ventilasjonshål. Du kan også titta efter material som är återvinningsbara, tillverkade av återfunna fibrer och producerade på ett ansvarsfullt sätt som är skonsamt för miljön.

Hva er fordelen med et mellomlager i syntet?

- Syntet er bra på å suge opp fukt og sender det raskt videre til neste lager, det vil si skalplagget. Syntet är slitstarkt och torkar snabbare än vad ull gör, vilket gör det lättare att tvätta plagget och få det torrt när du är ute på vandring.

TESTPANELETS OMDÖME

Til henne (scrolla ned for herrmodeller):

Fleecetröja Kari Traa

Test av: Kari Traa Kaia FZ Fleece

Rekommenderat pris: 599 kroner.

Finnes i färgerna: Vit/grå, rosa/lila og blå/rød.

Materiale: 91% polyester og 9% elastan. Meshpaneler i 100% polyester.

Passar till: Skidäventyret eller höstvandringen.

Testpanelen tycker:

Passform: En tight passform, vill du ha mer frihet kan du gå opp en størrelse uten at den blir for stor. Tröjan slutar strax nedanför byxlinningen och har aningen korta ärmar. Sitter tightast runt magen, lite mer utrymme vid brösten.

Komfort: Den her tröjan är gjord i ett snabbtorkande material som är väldigt tunt. Tröjan värmer samtidigt som materialet andas så pass mycket att du aldrig känner dig instängd. Den mjuka insidan i fleece är väldigt skön och får dig att vilja ha på dig den här tröjan vid flera tillfällen.

Funksjonalitet: Meshpaneler langs sider og under armhålor for høy ventilasjon. Finnes også meshpaneler på innsiden av kragen. Tröjan har to fickor med blixtlås.

Design: Smickrande sömmar som framhäver dina kurvor. Testpanelen gillar blockmönstret, det känns både modernt och minimalistiskt.

Sammanfattning: Er du ute etter et mellomlager som er något tunnare än andra fleecetröjor, men ändå håller dig varm under kalla dagar? Da er Kari Traas Kaia FZ Fleece et bra alternativ. Det tunna materialet gör plagget perfekt för dig som ofta svettas mycket och vanligtvis håller en hög kroppsvärme. Tröjan är väldigt lätt, vilket resulterar i en fri känsla med full rörelsefrihet. Det beste er den høye fukttransporten og de ventilerende meshpanelene som leder bort svett på et effektivt sätt, vilket gör den här tröjan till en given vinnare i skidbacken. Trøjan er derimot ikke det varmeste mellomlagret i testet. Minus er den noe korta passformen som bör kombineras med ett längre förstalager som inte lämnar en glipa i midjan när du sträcker på dig. Plusspoäng för den sköna insidan och snygga designen som gör den här modellen som en given after ski-tröja.

Fleecetröja 2117

Test av: 2117 of Sweden Dalby

Rekommenderat pris: 799 kroner.

Finnes i färgerna: Rosa, grå og blå.

Materiale: 100% polyester.

Passar för: Kalla väderförhållanden där du inte svettas så mycket, som fjällvandring eller alpin skidåkning där du åker korta sträckor och sitter i liften länge.

Testpanelen tycker:

Passform: En figurnära passform som ändå ger dig lite extra vidd kring mage och byst. Ärmarna är väldigt tighta, men längden är mer generös och slutar vid mitten av händerna. Dalby har en noe lengre passform som slutter ved øvre del av rumpan.

Komfort: Her er en trøye som holder deg varm i vinter! Den borstade insidan i fleece, i kombination med den finstickade yttersidan, håller värmen även i minusgrader. Plagget kan kännas aningen stelt till en början men formar sig efter kroppen efter ett par användningar.

Funksjonalitet: To fickor med insida i mesh, anpassningsbar dragsko nedtill samt en högre krage. Själva tröjan har inga meshpaneler, vilket kan ge en instängd känsla när du är i varmare väderförhållanden. Derfor passar tröjan bäst när du verkligen kräver ett värmande mellanlager, som när du tittar på en kall hockeymatch eller är i parken med barnen på vintern.

Design: Den stickade yttersidan känns som husmorshantverk och bidrar till en gammeldags känsla. Modellen ser mer stickad ut i verkligheten än vad den gör på bild, och den gråa nyansen gör sig fint i kombination till de rosa dragkedjorna.

Sammanfattning: Ett värmande mellanlager med en stickad utsida och en borstad insida i fleece. Du kommer garantert ikke til å frysa i det her mellomlagret! Den her modellen passer best for riktigt kalla dagar och aktiviteter där du inte blir så svettig eftersom fukttransporten och ventilationen inte är den högsta. Se till att bära in plagget innan du tar med dig tröjan på en fjällvandring, eftersom materialet kan upplevas som lite stelt till en början. Pluss for den noen lengre modellen med lange ermar som ikke lämnar någon glipa där kall luft kan ta sig in.

Fleecetröja Houdini

Test av: Houdini Power Houdi

Rekommenderat pris: 1 995 kroner.

Finnes i färgerna: Svart, lila, rosa, vinröd, blå och vit.

Materiale: 57 % polyester, 33 % polyamid og 10 % elastan.

Passar till: Allt du kan tänkas behöva ett varmt mellanlager till, som vandring, cykling, skidåkning och som myströja på jobbet.

Testpanelen tycker:

Passform: Den her modellen har en skräddarsydd passform. Modellen når midt på rumpan der det bakre partiet går aningen lenger ned enn det fremre partiet. Tröjan är true to size, så satsa på din vanliga storlek. En figurnära passform utan att vara för åtsittande någonstans.

Komfort: Elastanen i materialet er elastisk slik at plagget er tøyelig der det trenger det og du får full bevegelsesfrihet til å bestiga berg, cykla eller åka skidor. Materialmixen ger dig en extrem mjuk känsla. Den her tröjan vill du bo i, så skön är den.

Funksjonalitet: Tyget är nästintill oförstörbart - här pratar vi slitstarkt material! Noen personer i testpanelet har hatt sin modell i over sju år uten synligt slitage. Tröjans mjuka insida värmer, utan att bli för varm eller instängd. Holder en god ventilasjon og leder bort svett på en effektiv måte. Ermarna har förlängda handledsvärmare med tumhål och tröjan har en högre krage med tight luva. Pluss for den tilpasningsbara dragskon nedtill.

Design: Tidlös design som lockar de flesta. Gillar du å sticka ut kan du med fördel välja en av Houdinis fina kulörer, som lila, rosa eller vinröd.

Sammanfattning:
Houdinis eget materiale Polartec Power Stretch Pro har en glatt og slitesterk utside og en behagelig og luftig innside. Du elsker den her modellen fra første sekund du får på deg den. Materialet er i stort sett uforstörbart och du kan ha den här tröjan i flera år utan att den börjar noppa, få hål eller dragkedjor som går sönder - om du tar hand om den.
Houdini har lyckats med den svåra uppgiften att skapa ett plagg som värmer när du vill att det ska värma, men samtidigt ventilerar och transporterar bort fukt när du får en högre kroppsvärme och svettas. Pluss for den skräddarsydda passformen. Minus med tanke på den høye prisen, som du derimot får igjen etter alle år som du kan bruke plagget.

Til ham:

Mellanlager Peak

Test av: Peak Performance Rider Zip Hood

Rekommenderat pris: 1 295 kroner.

Finns i färgerna: Vit och svart.

Materiale: 91% polyester og 9% elastan.

Passar till: Längre promenader, höstvandring eller som värmande plagg efter en heldag i skidbacken.

Testpanelen tycker:

Passform: Noe tight i ärmarna, så gå med fördel upp en storlek om du har större biceps. En ganske figursydd passform til forskjell fra andre herremodeller og modeller når ned til rumpan.

Komfort: Materialet er veldig elastisk og gir deg full bevegelsesfrihet. Du blir raskt varm i den her tröjan og fleeceinsidan känns mjuk och skön mot kroppen.

Funksjonalitet: Tröjan har to stora fickor med dragkedja och en krage med luva. Du kan ikke dra åt luvan, som är åt det större hållet och går fram en bit så den kan täcka pannan. Kragen går opp til hakan og värmer halsen.

Design: Hur snygg? Kombinasjonen av svart rygg med framsida vit som snö känns modernt och stilrent. Den her tröjan känns inte som ett klassiskt mellanlager utan har en mer sportig look och gör tröjan lika självklart på stan som i skidbacken.

Sammanfattning:

Etter en hel dags skidåkande, eller en löptur på fjället, när du vill ta på dig en torr, varm tröja. Då bör du ha Rider Zip Hood nära till hands. Med en figurnära passform i ett stretchigt material är den här modellen lika snygg som den är funktionell. Materialet er åt det tunnare hållet med en borstad fleece på insidan, som ser till att du håller dig varm även i minusgrader. Passar därför för lugna aktiviteter där du söker ett värmande plagg. For aktiviteter der du krever en høyere andningsförmåga er det her ikke riktig alternativ. Testpanelen saknar även tumhål som hade resulterat i en mer bekväm passform. Pluss for luvan og den snygga designen som gör tröjan funktionell även utanför vandringsleden.

Mellanlager Helly Hansen

Test av: Helly Hansen Daybreaker Fleece Jacket

Rekommenderat pris: 599 kroner.

Finnes i farger: Blå og svart.

Materiale: 100% polyester.

Passar til: Skogsutflykter og vandring.

Testpanelen tycker:

Passform: Den her modellen har en noe rymligare passform kring armar och mage. Tröjan är ganska kort i modellen och när ned till midjan, så matcha förslagsvis med ett längre förstalager. Vill du ha en längre modell kan du gå upp en storlek, men då får du vara beredd på att även ärmarna blir något längre.

Komfort: En myk og varm tröja som ikke er spesielt elastisk, men som tack vare den rymligare passformen sitter väldigt skönt på kroppen. Materialet er mykt og varmt, du kommer med andre ord ikke frysa i den her modellen.

Funksjonalitet: To stora fickor med meshtyg inuti. En litt høyere krage som beskytter nacken.

Design: Når du tenker på en friluftströja er det nettopp det som ploppar opp i hodet. Ett klassiskt mellanlager i fleece, vars design matchar användningsområdet - en tröja som är gjord för äventyr i skog och mark.

Sammanfattning: Her har du et klassisk mellomlager! Ta på deg tröjan i kombination med ett underställ och en skaljacka. Ha med en kaffetermos og ostsmörgåsar och gå ut och plocka svamp i skogen. Daybreaker Fleece Jacket har et fleecemateriale som er like skönt som det er tjockt og värmande, så använd den här modellen i kalla väderförhållanden. Den något kortare modellen är det som drar ned betyget på den här tröjan. Det er heller ingen tröja som du vill svettas i, så se till att använda den under aktiviteter som plagget är till för. Designet føles ikke direkte nytänkande. Den største fordelen er den lave prisen. Vil du ha en funksjonell varm tröja til ett bra pris? Da kan du sluta leta!

Test herr houdini

Test av: Houdini Power Houdi

Anbefalt pris: 1 995 kroner.

Finnes i färgerna: Svart, blå, ljusblå, orange, grön och svart/grå.

Materiale: 57 % polyester, 33 % polyamid og 10 % elastan.

Passar till: En multitröja som funkar lika bra på vandringen, under skidåkningen och på jobbet.

Testpanelen tycker:

Passform: Power Houdi har en noe tightare passform, så du kan med fördel välja en större stolek om du velar mellan två. Ärmarna är något längre i modellen och när rumpan, så du behöver inte oroa dig för en glipa i midjan eller vid handlederna.

Komfort: En ekstremt skön tröja som sitter som gjutet på kroppen. Den holder en høy varme samtidig som du aldri kjenner at du blir for svettig i den. Materialet andas på ett sätt du inte är beredd på och ser därför till att du aldrig blir för varm.

Funksjonalitet: Høy krage med tett luva som dekker haka og mun i stängt läge. Plus for dragskon längst ned som ger en tightare passform om du önskar det.

Design: Stilren design uten noe som sticker ut. En perfekt tröja att ta fram en frusen dag på jobbet.

Sammanfattning:

Uten at du for den delen blir svettig, kjenner du på en gang hvordan den her modellen holder deg varm også når temperaturen sjunker. Materialblandingen av polyester, polyamid og elastan gir en like skjønn og behagelig følelse som den andas og transporterer bort fukt. Kvaliteten og funksjonaliteten i den her tröjan er så bra som du kan hoppas på. Uansett hva og når du skal bruke ditt mellomlager kommer du til å få det du søker. Tar du hånden om din tröja kommer den även att hålla i flera år. Se bare til at du ikke har en skidjacka med kardborre over som kan noppa til tröjan. Enda minuset er at passformen er noe stram, men med riktig størrelse finnes det ingen invändningar från testpanelen. Alla bör äga en Power Houdi, testa själv så förstår du vad vi menar.

SHOPPA HÄR: Vårt totala utbud av fleecetröjor

LÄS MER: Vårenye stikkontakter er her

LÄS MER: Test: De beste pendlarjackorna för henne