Till skogs! Därför ska du börja orientera Image

Til skogs! Derfor ska du börja orientera

Anledningarna att börja orientera är fler än väderstrecken på en kompass. Josefin Persson tävlar på elitnivå och berättar varför du ska överge löparspåret och i stället börja leta kontroller i vildmarken.

Josefin Persson er født med karta og kompass i hånden. Med en mamma, pappa og to systrar som orienterar var det ikke en fråga om utan när hon skulle börja.

- Man brukar säga att orientering är något du föds i. Jag har varit med på tävlingar sedan jag var pytteliten och började tävla när jag var sju år, säger Josefin Persson, 27, från Stockholm.

Hon har orienterat på elitnivå i flera år och varit rankad topp-tio i SM. Numera tränar hon mellan fem och sju gånger i veckan med sin klubb Järla orientering och deltar i vissa tävlingar. Att lägga undan kompassen för gott och ställa upp orienteringsskorna på hyllan finns inte på kartan för henne.

- Orientering er det roligste du kan holde på med. Det er ekstremt fysisk krevende og du må tenke og løse problemet i høy fart. Det gir mer enn at bare springa raskt korta sträckor eftersom du samtidigt måste räkna ut den bästa vägen att ta sig från punkt A till punkt B, förklarar Josefin Persson.

orientering
Josefin Persson har orientert seg siden hun var liten og har ingen planer om å slutte. Foto: Privat.

At alt fler mennesker upptäcker fördelarna med orientering är något hon märkt av. Når hon var yngre och berättade om sin idrott blev hon utskrattad - i dag möts hon av kommentaren: "Vad kul, det skulle jag också vilja hålla på med!".

Om du også gir deg ut i skogen for å orientere deg kommer du til å bli "väldigt vältränad", ifølge Josefin Persson.

- Det er jobbigare att springa i terräng jämfört med i ett löparspår men å andra sidan är löpningen mer skonsam för kroppen eftersom underlaget är mjukt. Och du tränar även hjärnan på kuppen, förklarar hon.

Er du sugen på å prøve på orientering? Då är ett tips att leta upp en orienteringsklubb i närheten av där du bor och anmäla dig till en nybörjarkurs.

- Men du trenger ikke være med i en klubb for å orientere deg. Mange konkurranser har åpne baner som du kan melde deg på.

Siden det ofte kan være bløtt i skogen er det smart å investere i et par orienteringskor, som ikke suger opp vann. Passa även på att klicka hem en kompass, så minskar risken att du tappar bort dig - inte för att det alltid har hjälpt Josefin Persson.

- I stressade situationer kan det bli så att man bara kör på. Tross at jeg haft karta och kompass har det då hänt att jag inte vetat var på kartan jag befunnit mig. Men det har mer handlat om at jag inte vetat var på kartan jag varit i kanske en kvart, det har aldrig varit så att jag inte hittat tillbaka, säger hon.