Træn din stress væk

Stress er en naturlig del av livet, og selv om stress i seg selv ikke er farlig, så er det ikke godt ligge på et høyt stressnivå. Slik her kan du sænke dit stressniveau ved hjælp af træning.

At trening er godt for kroppen er ikke nogen nyhed. Den påvirker oss både fysisk og psykisk, og vi får det bedre på både kort og lang sikt, når vi trener. Anders Hansen, læge, psykiater og forfatter til Hjernestærk forklarer, hvorfor træning er godt for den psykiske helse, og hvilken træningsform der gør dig mest tolerant overfor stress.

- Stress er en reaksjon på noget her og nu, og noget som opfattes som en trussel, for eksempel hvis nogen skælder dig ud på arbejdet. Angst er en reaktion på noget, som ikke er en trussel lige nu, men som kan blive det. For eksempel hvis du går og tænker, at du "måske kan" blive skældt ud på arbejdet, siger Anders Hansen og fortsætter:

- Men ved stress og angst går de samme systemer i kroppen i gang, HPA-aksen, hvilket gjør, at kroppen udskiller kortisol, stresshormoner. Det får hjerte til å slå raskere og hårdere.

Før i tiden, nar vi var på savannen og ble truet av rovdyr, var vi tvunget til å reagere på det. Det skjedde enten ved at løbe derfra eller gå i kamp. Da slog hjertet hurtigere og hårdere, så at kroppen kunne udskille kortisol for at give blod til musklerne. Anders Hansen forklarer, at samme system går i gang, når vi blir stressede over en hverdagsting: Kroppen forbereder seg på kamp.

Er det farlig?

- Nei, stress er ikke farlig. Vi har brug for stress i moderate doser for at kunne fungere. For vores forfædre var det nødvendigt at blive stresset for at kunne overleve mode for eksempel rovdyr.

For vores forfædre var stress derimod mere forbigående, mens vi i dag går rundt med høj aktivitet i vores system i lang tid, måneder og år, og det synes visse mennesker - ikke alle - at have en øget sårbarhed overfor.

- Visse personer er ekstra følsomme overfor å bli utsatt for en høy stressaktivitet. Det skyldes en vis del genetiske årsaker. Det er ikke tilfeldig at depresjon ofte kommer fra langvarig stress. Hvis man ikke har det godt psykisk kan det skyldes, at man er blitt utsatt for stress, som ikke er naturlig for en.

Stress

Hva kan jeg gjøre ved det?

- Et forslag er fysisk aktivitet. Træning, som for eksempel løb, er en form for stress i sig selv, hvilket gør, at kroppen udskiller kortisol under løbeturen. Du får et høyere stressnivå, når du løber, men niveauet ender med at blive lavere end udgangspunktet efter løbeturen. Jo oftere du løber, desto mindre vil niveauet stige under passet, og desto mere vil det synke, når du er færdig. Det er også bevist, at du ikke vil reagere med et lige så højt stressniveau overfor andre ting, når du træner regelmæssig.

Hva gjør dette i det lange løp?

- Du vænner kroppen til stress, så at du ikke reagerer lige så kraftigt på stress. Det handler om å bli mer tolerant. Stress er et stort samfunnsproblem, og det er rigtigt godt at lære at koble af og bruge mindfulness for at forsøge at fjerne stressen. Jeg tror dog, at det er umuligt at fjerne det helt. Vi skal lære å tolerere stress bedre. En måte å gjøre det på er fysisk trening.

Hvilken type trening er mest effektiv mot stress?

- Konditionstrening er den beste. Styrketrening har en effekt på hjernen og mindsker stress, men ikke like omfattende som konditionstrening. Jeg mener bestemt ikke, at det er forkert at styrketræne, men ud fra et stressperspektiv bør man også træne kondition her og der. Man kan nærmest si, at du skaber ekstra tolerance overfor stress.

Hvor ofte skal jeg trene for å se en effekt?

- Alt er bedre enn ingenting, så fem minutters gåtur er bedre enn ingen gåtur. Gjennom fysisk træning ilter du hjerne, som får 20 procent mere blod når du bevæger, end når du hviler. Det gjør, at den fungerer bedre. Hvis du virkelig vil av med stressen bør du løpe tre ganger om ugen i minst 30 minutter per gang. Du skal bli svedig og forpustet. Mere end det giver ingen ekstra effekt mod stress. Men som sagt, alt trening er bedre enn ingen.

LÆS MERE: 5 strækøvelser mod stress

LÆS MERE: Nej, det er ikke for sent at begynde at løbe i juni