Träna med världskartan Image

Träna med världskartan

Slut på träningsinspiration? Plocka fram kartboken och gör övningarna döpta efter olika länder.

Russland og landene i Øst-Europa har av tradisjon legat i framkant når det kommer til styrketräning. Kettlebellen er for eksempel en gammel rysk oppfinning som fant veien inn i det moderne gymmet via styrketävlingar på ryska marknader och röda arméns träningsprogram. Et mer moderne eksempel er Bulgarian bag, som den gamle OL-bryteren Ivan Ivanov tok fram i 2005 da han saknade ett bra träningsredskap för sina adepter och helt enkelt fyllde en säck med sand.

Men det er ikke bare utrustning som herstammar från öst, många övningar har också namn som skvallrar om ursprunget. Hva sies om et treningspass som inneholder det her?

Rumensk markløft: Marklyft på svenska är en av tre grenar i styrkelyft. Grym träning för hela kroppen. Världrekordet är 460 kilo, bara att bröja lyfta. Tenk på teknikken!

deadliftLäs mer om hur du förbättrar ditt marklyft här och varför övningen är så bra här.

Bulgarsk split squat: Enbensknäböj med ena foten upphöjd är ett måste på varje benpass. Grym träning för lår och rumpa. Tänk på att hålla ryggen och främre knät rakt. Ju längre fram du står med främre benet desto mer belastas rumpan.

Turkish get ups: Kettlebellövning som funkar bra både som uppvärmning och pressa-ut-det-sista-variant. Ligg på rygg med vikten i ena armen rakt upp från kroppen. Res dig sedan till stående, behåll armen rak ovanför huvudet hela vägen. Spesielt bra axelövning.

American kettlebell swing: En påbyggnad på den ryska, där du i stället för att svinga kettlebellen med raka armar till brösthöjd för den hela vägen upp över huvudet. Utmärkt träning för hela kroppen, ta inte för tung vikt bara, för då kan ländryggen ta stryk.

Russiske vendinger: Klassisk trening for bål og sneda magmuskler. Sitt på marken med begge bena i luften. Rotera en vikt eller boll åt sidorna, se till att rotera runt så långt som möjligt med axlarna åt varje sida. Sätt ned fötterna i marken om övningen är för tung.

twistsTar du riktigt tunga vikter får armarna lite träning också verkar det som.