Träna överkroppen med gummiband Image

Trene overkroppen med gummibånd

Med et gummibånd kan du overkroppen en gjennomkjøring på bare noen minutter. Her er PT:N Julia Manninens 4 bästa övningar för armar, axlar och rygg.

Julia Manninen er gruppetreningsinstruktør for Les Mills og personlig trener (følg henne på Instagram her!). Hon är ett riktigt proffs med gummibandet och vet vad du ska tänka på när du använder det för att träna överkroppen.

- Sätt händerna under axlarna, inte för långt fram eller bak, så att du aktiverar rygg och axlar. Ha en sterk kjerne i alle øvelser og dra i naveln mot ryggraden. Du kan selvsagt gjøre de samme øvelsene raskt og enkelt om det føles tungt, sier hon.

Gummibandsträning handlar om motstånd, så det gäller att jobba med ett lagom hårt gummiband. Også om du klarar det hårdaste gummibandet när du tränar benen behöver de flesta ett lättare för överkoppen. Julia Manninen (som er riktigt stark) använder till exempel det lättaste bandet under de här övningarna. Tro oss, det kommer til å bränna i armarna ändå.

Övning 1: Håndforflyttning framåt och bakåt

gummibandGör så här: Stå höftbrett isär i en armhävningsposition med tårna eller knäna i golvet. Gummibåndet skal sitte over håndleddene.

gummiband.JPGFor ena handen uppåt, snett åt sidan. Upprepa 8-10 gånger och byt sedan arm.

Tenk på: Armarna ska vara raka under hela övningen.

Övning 2: Handförflyttning inåt och utåt med böjda armar

gummiband.JPG

Gör så här: Gå ner i en lägre armhävningsposition och gå med händerna växelvis inåt och utåt 10 gånger, i stället för snett framåt.

Tenk på: Det er bare en hånd som beveger seg åt gången.

Övning 3: Håndforflyttning med sirkel

3.JPG

Gör så här: Stå i samme posisjon som i den første øvelsen med gummibåndet rundt håndleddene og for en hånd fremover mot siden. Rør sedan handen i en cirkelrörelse framför kroppen 10 gånger och gå tillbaka till utgångspositionen. Gör likadant med andra sidan.

Tenk på: Försöka att inte röra på höfterna utan håll kroppen stilla och höfterna parallella med golvet. Du kan sette fötterna lite bredare isär för att få bättre stabilitet i coren.

Övning 4: Spännisen

sportamore

Gör så här: Stå på knä, eller upprätt om du föredrar det, med armarna 90 grader ut åt sidan och gummibandet runt underarmarna.

SportamoreFör sedan armarna rakt uppåt och ned igen. Upprepa 10-20 gånger.

Tenk på: Det ska vara en rak linje mellan armbågarna och axlarna. Gjør øvelsen långsamt och kontrollerat när du för armarna uppåt.


Tips! Du kan gjøre alle øvelsene etter hverandre 3 ganger eller 3x10 repetisjoner og deretter bytte øvelse.

- Det er ikke så viktig hvor mange repetisjoner du kjører, det viktigste er hvordan det føles, sier Julia Manninen.

Julia Manninen har på seg tights fra Blacc og skor fra Nike. Vårt utbud av gummiband finner du her!

LÄS MER: Trærmed gummibånd