Träningsprofilen Lofsan: ”Vardagsmotionen är viktigare än vi tror” Image

Treningsprofilen Lofsan: "Vardagsmotionen är viktigare än vi tror"

Lovisa "Lofsan" Sandström har jobbet med trening i flere år. Nå släpper hon sin sjätte bok, som handlar mycket om att få in mer rörelse i vardagen. For Sportamore forteller hon om det farliga stillasittandet, och hur du kan få till den där vardagsmotionen alla pratar om.

Lovisa Sandström er känd för många som träningsprofilen Lofsan, och har i många år folkbildat, coachat och pratat om träning, hälsa och välmående. Nu finns Lovisas bok Bli hälsoklok ute i handeln, och den handlar om hur vi kan röra oss mer i vardagen.

- Vardagsmotionen är viktigare än vi tror. Många behöver fokusera mer på hälsa och livsstil än att få in ännu ett träningspass i det redan fullspäckade schemat. I boken snakker jeg mye om hvordan du skal legge krutet utifrån dina individuella förutsättningar. I stället för att föra träningsdagbok och räkna kalorier berättar jag hur du kan få i träning i ditt liv som håller i längden, förklarar Lovisa Sandström.

Hvorfor har du så mange problemer med det, å finne en trening som er bærekraftig, tror du?

- Många val du gör verkar lätta i teorin, men blir svåra att prioritera i praktiken. Jeg vill lära ut hur du kan implementera dina träningsval i vardagen. Inspiration till träning finns det mycket av, vi överöses av det. Jag vill hjälpa till att sålla bland tipsen.

Hva har du for praktiske tips, da?

- Du kan få inn en treningsrutin hjemme, og senere signa upp dig på ett gym. Begynn derfor å trene tre ganger i uken hjemme, og få inn den rutinen. Begynn deretter å trene gruppeklasser eller annet når du allerede er van. For mange er det et for stort steg å gå fra å ikke trene alt til å kjøpe gymkort på noe sted som ligger langt borte og få i det flere ganger i uken, sier hon og fortsetter:

- Samma sak gäller kostnaden. Om du ikke må av noen grunn er det helt greit å ta en sak i taget. Börja träna och få in rutin på det, och fokusera sedan på att förändra kostnaderna på det sätt du vill. Du må ikke gjøre alt på en gang, det kan bli et for stort prosjekt som blir jobbigt å holde i lengden.

Lofsan armhävningar
Lovisa Sandström er en fan av hverdagsmotion og vil hjelpe mennesker å få inn mer bevegelse i vardagen.

Hva er det "farlige stillasittandet" som du snakker om i boken?

- Det handler om at mange som er inaktive under dagen og har stillasittande jobb blir dårligere på å kjenne av kroppens signaler, at du behöver röra på dig. Musklerna får ikke en sjanse til å fortelle at det er dags å bytte stilling. Du blir sämre på att hantera stress av att sitta still för mycket, och du får en lägre insulinkänslighet, det har man kunnat mäta.

Vardagsmotion på hela arbetsplatsen

Lovisa Sandström forteller at hun er overbevist om at det handler mer om å endre kulturen på en arbeidsplass enn å gjøre individuelle endringer. Det blir lettere om alle gjør samme sak.

- Att ställa sig upp mitt i ett möte och börja sträcka på sig kan anses lite avvikande, och kanske till och med otrevligt. På vissa arbetsplatser har jag därför implementerat att någon sätter ett stående alarm en gång i timmen, och när det ringer ställer sig alla kollektivt upp och rör på sig. Det kan dreie seg om ulike typer bevegelser, men om du til eksempel sitter mye fremoverlutet er det bakåtrørelser du skal gjøre. Er høyrearmen veldig fremtidsrettet? Da er det bakåt den skal. På de her arbetsplatserna har man börjat planera möten runt dessa små rörelsepauser och det funkar jättebra!

"Ju mer du tränar, desto mer vill du vila"

Når vi pratar om vilka pauser eller raster vi vill ha under en arbetsdag handlar det mycket om vad vi har för typ av jobb, menar Lovisa Sandström.

- Många som har stillasittande jobb framför en dator vill villa hjärnan när de har paus. Och de som har väldigt fysiska arbeten vill sitta ned och vila kroppen. Det handler om kontraster. Men det er vanlig at ju fler svettiga träningspass du gör i veckan, desto mindre rör du dig resterande tid, och det är inte riktigt rätt. Du behöver bibehålla vardagsrörelserna trots att du tränar ofta.

Hvordan påvirker stress og søvnbrist treningsresultatene?

- En del som begynner å trene på morgonen hinner med det bare gjennom å sova mindre, og det kan slå feil. Sömnbrist och oregelbunden eller störd sömn gör bland annat att du blir hungrigare, du blir mer irriterad och får mindre tålamod. Och när du ska få in en ny träningsrutin är det tålamod du behöver mycket av!

LÄS MER: Så ska du träna om du har en knäskada

LÄS MER: Minitest: Träningsklockan Garmin Fenix 6 Sapphire