Treeniprofiili Lofsan: "Arkiliikunta on tärkeämpää kuin uskommekaan"
Lovisa "Lofsan" Sandström on työskennellyt treenaamisen parissa useita vuosia. Nyt hän tuo markkinoille kuudennen kirjansa, joka kertoo arkiliikunnan tärkeydestä. Sportamoren haastattelussa hän puhuu istumisen vaaroista ja toisaalta arkiliikunnan eduista.
Lovisa Sandström on monille tuttu treeniprofiili Lofsanina. Hän on valmentanut monia ja puhunut paljon julkisuudessa treenistä, terveydestä ja hyvinvoinnista. Nyt Lovisan kuudetta kirjaa saa kaupoista, ja se käsittelee arkiliikunnan tärkeyttä.
- Arkiliikunta on tärkeämpää kuin uskommekaan. Monen tulisi keskittyä pikemminkin terveyteen ja elämäntapaan kuin yrittää mahduttaa vielä yksi treeni täyteenpakattuun lukujärjestykseen. Kirjassa puhun paljon siitä, kuinka kaikkea tulisi tarkastella juuri omasta näkökulmasta. Treenipäiväkirjan ja kaloreiden laskemisen sijaan tulisi pohtia, miten treeni itsessään parantaa elämääsi, Lovisa Sandström avaa.
Miksi niin monen on haastavaa löytää treeni, joka kestää?
- Moni valinta vaikuttaa teoriassa helpolta, mutta käytännössä niiden toteuttaminen on haastavaa. Neuvon, kuinka treenivalinnat saa osaksi arkea. Treeni-inspiraatiota on saatavilla vaikka mistä, siihen melkein hukkuu! Autan seulomaan niistä tärkeimmät.
Hva skal vi gjøre med det?
- Det er ikke noe å si på det, men det er en god idé. Aloita treenaamalla kolme kertaa viikossa kotona, niin saat siitä rutiininin. Siirry sitten salille ryhmäliikuntaan tai johonkin, mihin olet jo tottunut. Osalle on liian iso askel ostaa salikortti salille, joka sijaitsee kaukana kotoa ja koettaa raahautua sinne useasti viikossa, hän vinkkaa ja jatkaa:
- Sama asia koskee ruokavaliota. On ihan OK ottaa yksi askel kerrallaan. Aloita ensin treeni, ja tee siitä rutiini. Keskity ruokavalioon myöhemmin. Sinun ei myöskään tarvitse siivota ruokavaliotasi kerralla, se voi olla iso projekti, ja lopulta lopputulos ei kanna kovin pitkään.
Lovisa Sandström fanittaa arkiliikuntaa. Siksi hän haluaakin innostaa yhä useampia löytämään arkiliikunnan ilot.
Mitä on vaarallinen istuminen, josta kirjassasi puhut?
- Kyse on siitä, että moni on päivän aikana lepotilassa. Monella on istumatyö, jolloin sitä tulee helpommin sokeiksi kehon signaaleille. Lihakset eivät saa edes tilaisuutta kertoa, että on aika liikkua tai vaihtaa asentoa. Stressinhallintakyky kärsii ja insuliininsietokyky heikkenee.
Arkiliikuntaa työpaikalla
Lovisa Sandström selittää, että kyse on paljolti myös koko kulttuurin muuttamisesta. Myös yhden ihmisen on helpompi muuttaa käyttäytymistään, kun koko ryhmä on mukana.
- Se, että ilmestyt kokoukseen ja alat yhtäkkiä venytellä voi vaikuttaa vähän poikkeavalta ja jopa epäkohteliaalta. Jossain työpaikoissa on kuitenkin jo siirrytty esimerkiksi hälytyskelloihin, jotka kertovat, kun on taas aika liikkua yhdessä. Kyse voi olla erilaisista liikkeistä. Myös kokouksia voi hoitaa kävellen tai pienen liikuntatuokion lomassa.
"Mitä enemmän treenaat, sitä enemmän kaipaat lepoa"
Tauoista ja välitunneista puhuttaessa täytyy huomioida myös työn tyyppi, Lovisa Sandström huomauttaa.
- Moni istumatyötä tekevä haluaa myös aivoilleen tauon. Sen sijaan fyysistä työtä tekevä istuu mielellään hetkeksi alas ja pitää pienen tauon. Kyse on vastakohdista. Mutta tavallista on, että mitä useamman hikitreenin viikossa teet, sitä vähemmän liikut muulla vapaa-ajalla. Se ei oikein toimi. Sinun täytyisi liikkua myös arjessa, vaikka treenaisitkin usein.
Miten stressi ja univaje vaikuttavat treeniin?
- Osa heistä, jotka suorittavat treeninsä aamulla, pystyvät siihen vain siksi, että he tinkivät yöunistaan. Se on väärin. Univaje ja epäsäännöllinen unirytmi saa sinut tuntemaan olosi nälkäisemmäksi, hermosi ovat tiukemmalla ja kärsivällisyys on lähes olematon. Ja uuden treenin omaksuminen vasta kärsivällisyyttä vaatiikin!
LUE MYÖS: Asics Gel Rocket 6 - sisäliikunnan suosikkikenkä
LUE MYÖS: Aina tyylikkäänä - tässä ovat sesongin tyylikkäimmät treenivaatteet