Världsstjärna i två sporter Image

Världsstjärna i två sporter

Löparen och skidåkaren Emelie Forsberg är just nu mellan två jobb skulle man kunna säga. Löparsäsongen är avslutad sedan några veckor tillbaka och det dröjer ytterligare en handfull innan tävlingssäsongen på skidor drar igång.

- Jag har tagit det lite lugnare i fyra veckor, mest för att jag varit sliten mentalt. Jag har hållitit igång men bara sprungit på lust och inte tvingat mig ut. Men nå trener jeg to ganger om dagen, sexdager i uken. Min försäsong inför vintern är nu så jag måste bli stark, säger hon på telefon från Chamonix, där hon precis kommit hem efter ett träningspass uppe på glaciären.

Når Emelie Forsberg nå bytter ut løparskorna mot pjäxorna kan hon se tillbaka på sin tredje säsong som tävlingslöpare i skyrunning och den mest framgångsrika hittills. Faktum er at hon vunnit allt hon ställt upp i.

Skyrunning er en ekstremsport der de tävlande springer på over 2 000 meters höjd i terräng där du ofta måste använda händerna för att det är så brant. Loppen varierer fra vertikala kilometerlopp til ultralånga lopp över tio mil.

forsberg2Skyrunning vokste fram blant klättrare i alperna i begynnelsen av 1990-tallet. Sporten har siden fått en rask spredning over hele verden. Foto: Jordi Saragossa.

- Det har gått veldig bra. Jag vann alla långlopp jag ställde upp i och kan inte vara annat än nöjd med min säsong. Nu ser jag fram emot skidäsongen, säger hon.

Skidsesongen er verdenscupen i skiturer eller skimo. Der tävlar åkarna i att ta sig upp så snabbt som möjligt för berget och sedan åka ner på samma skidor. Grenen er populær i Alperna og om alt går som de inblandade vill blir det en OS-gren redan 2018.

- Her nere har skimo samme status som längdskidåkning i Sverige. Sporten är relativt sett liten men växer hela tiden, vi är ett trettiotal damer som tävlar på heltid i cirka 20 deltävlingar.

Forra året kom hon trea i världscupen, i år satsar hon på totalseger. En fullt naturlig målsetting men litt hisnande med tanke på at hon för tre år sedan aldrig tävlat i grenen och pluggade biologi på heltid i Tromsö. Også om Emelie Forsberg alltid hadde löptränat och åkt mycket telemarkskidor gick det snabbt, i dubbel bemärkelse, när hon fick ett par skimoskidor av en sponsor.

- Jag ställde upp i en tävling och det gick väldigt bra, det var samma sak med skyrunningen. Jag vann tävlingar och sedan har det rullat på. Nå er jeg profesjonell idrettsutøver på heltid i to grener.

Hon har ett kontrakt med Salomons trailteam, vilket gör att hon kan leva på sitt idrottande. I våras gick flytten från Tromsö till Chamonix, Europas centralpunkt för alpinsport. Där är hon ett bekant ansikte som världsstjärna i två sporter.

- Det har vært en omstilling. Många som är professionella har ju tränat och tävlat hela livet, det har inte jag på samma sätt. Jeg har fått lære å kjenne meg selv som atlet i hvert år. Nå er det tredje sesongen og jeg blir mer og mer trygg i mitt opplegg. At det gått så bra har selvsagt hjulpet å få meg slappna av. Samtidigt som det finns en annan press nu också eftersom jag gör det på heltid.

All trening sköter Emelie Forsberg på egen hand. Någon tränare har hon inte.

- Jag trivs bäst med att styra allt själv. Det finns dessutom inte någon tränare som tycker att det är ett bra upplägg att tävla under två säsonger. Så jeg kjører på selv.

Bergtagen

Att Emelie Forsberg nu bor omgiven av bergstoppar på flera tusen meter är inte bara bra av träningsskäl. De er viktige på andre måter også.

- Jag älskar bergen, de har gjort mig till en bättre människa, de får mig att inse att jag har en viss tid på jorden och att jag ska ta tillvara på den. Jag blir ödmjuk i närheten av dem. Bergen er rogivande samtidigt som de också lockar mig att ge mig ut och upp. Det er mange følelser som väcks, men främst ödmjukhet, säger hon.

Hennes forhold til bergen og innstillingen til löpning, naturen, vardagen (hon älskar att baka på sin fritid) uppskattas mycket av alla de som följer henne på sociala medier.

- Det er kul at så mange uppskattar mina tankar och att jag kan inspirera. Men jeg er jo samtidig inget helgon. Selv om det er rolig kan det være vanskelig å finne balansen mellom virkeligheten og det lille som syns på internett. Da brukar jag logga ut, säger hon.

Hennes budskap er ellers tydligt och något hon ständigt återkommer till i sina inlägg.

- Mange skriver ofte via sosiale medier at jeg må være lykkelig som får gjøre det jeg gjør. Og det er jeg virkelig, lykkelig og taktisk. Men det var jeg når jeg jobbade som bagare i Storulvån också, pluggade, tränade och sprang de timmar som blev över. Det gjelder att uppskatta det du har, kan du inte göra det så gör andra val tills du blir det. Da må du tenke i nye baner. yogaEmelie Forsberg om motivasjon: Jeg har to spørsmål til meg selv når motivasjonen brister. Først spør jeg om det er latheten som holder meg kvar i sängen, eller om kroppen faktisk trenger vila? Ofte er det lathet og da får jeg bare pallra meg ut. Foto: Jordi Saragossa.

Tankarna kring tillvaron är ständigt närvarande hos Emelie Forsberg. Selv om fokus ligger helt på den kommende skidsesongen finnes det også framtidsfunderinger.

- Det er klart at jeg kanskje ikke kan konkurrere dobbelt så lenge til särskilt inte om jag får barn exempelvis, men nu kör jag på, det är ju så roligt och hur skulle jag kunna välja? Jeg har dessuten aldri vært skadet, så kroppen holder så lenge også.

- I framtiden skulle jeg også vilja vara lite mer självförsörjande. Ha en större trädgård med växthus och kanske egna djur. Då vill jag ännu bo i Norge, det är närmare hem, har en fantastisk natur och dessutom är det inte så fullt med folk som här i Chamonix, säger hon.