Veckans sportmåste: Finalfester Image

Veckans sportmåste: Finalfester

Midsommartider er finaletider i USA. Både NHL:s Stanley Cup avgörs, akkurat som basketens NBA. I sedvanlig ordning i matcher om bäst av sju og som så många gånger förr med stor dramatik.

Natten til tirsdag svensk tid (02.00) tar Chicago imot Tampa Bay i den sjette kampen i Stanley Cup og kan dermed avgöra på hemmaplan. Årets finale er osedvanlig jämn (Chicago leder med 3-2 i matcher) finalisterna har vunnit varannan match och inget lag har ens varit i ledning med mer än ett mål i någon av de tidigare matcherna (!).

I årets finalserie har mange svensker spilt framträdande roller. I Tampa Bay har backparet Anton Strålman og Victor Hedman (bildet) overösts med beröm. Spesielt Hedman, 24 år, har nämnts som tänkbar vinnare av priset till slutspelets mest värdefulla spelare.

I Chicago er Johnny Oduya, Niklas Hjalmarsson og Marcus Krüger grundbultar i det laget som kan ta sin tredje seger på sex år. Återstår att se om det blir i nattens sjätte match, ingen blir förvånad om det avgörs i en sjunde natten till torsdag i Florida.

Natten til onsdag spilles den sjette kampen i NBA-finalen mellom Cleveland Cavaliers og Golden State Warriors. Her leder Warriors med 3-2 i matcher men neste møte er i Cleveland, Ohio. Matchserien er i mångt og mycket en duell mellom Cavaliers Lebron James, av de flesta, även sig själv, ansedd som världens bästa basketspelare. Och Warriors Stephen Curry som under säsongen utsetts till ligan mest värdefulla spelare. En utmärkelse James fått fyra gånger tidigare.

Båda spelarna är födda i den lilla staden Akron i Ohio, men medan James är statens store sportson (just hemkommen efter flera år och titlar i Miami) är Curry flyttfågeln som tidigt försvann och nu mer än gärna snuvar Ohio på titeln.

At det blir en sjunde og avgjørende kamp i Kalifornien på midsommarnatten er ingen vill gissning.

Och en sjunde, helt avgörande match, det innehåller precis allt det amerikansk proffsidrott älskar.