Vett och etikett i längdskidspåret Image

Vett og etikett i längdskidspåret

Vasaloppscoachen Mattias Svahn vet hvordan du skal bete dig på längdskidorna för att få en så härlig åkupplevelse som möjligt.

Uansett om du er en rutinepreget lengdekidåkare som forsar fram i spåret eller en nybörjare som håller ett lägre tempo bör du ha koll på längdskidåkningens vett- och etikettregler.

Mattias Svahn er en av disse elit-längdskidåkare som tävlat i långloppsvärldscupen. I dag driver han hemsidan Vasasvahn.se, coachar andra skidåkare inför Vasaloppet och erbjuder även vallnings- och dryckesservice under loppet.

Mattias Svahns vett- og etikettips for längdskidåkare

Hvilket spor skal jeg åka i?

- Känner du på dig att du blir trött och inte orkar så mycket ska du hålla till höger. De snabbaste åker förbi i vänsterspår, säger Mattias Svahn.

Får jeg ropa "ur spår!" når jeg skal åka om?

- Nei, du må vise hensyn og samsas. Ska du åka förbi någon kliver du bara ut och går om. I særdeleshet på motionärsbanan är det ett stort nej-nej att ropa så. Det er ikke skoj for den som rammes.

Kan jeg saxa i uppförsbackar?

- Ja, om du gjør det ved siden av spåret så du ikke saxar i det.

Er det greit å gå midt i skidspåren?

- Nei, det er viktig å vite, og lære sine barn, at man aldri går i skidspår. Framförallt nu i landet där det inte är spår så ofta så är det viktigt att respektera att det är en skatebädd och en klassisk bädd som man varken cyklar eller går i.

Er min hund velkommen i skidspåret?

- Det finnes ofte en del spor der det er tillatt å ha med hund. Är det precis nydragna spår och väldigt mjukt kan hunden göra flera centimeter djupa gropar, och det är inte så bra, men är det konstnö och stenhårt underlag gör inte hunden lika stor påverkan. Men välj de spår där hund är tillåtet.

Hvordan åker jeg nedför en backe på bäst sätt?

- Håll stavarna invid kroppen. Det er jättemånga som håller ihop händerna och spretar med stavarna 45 grader utåt och det är farligt för dem som kommer bakom.

mattias
Følg Mattias Svahns lengdeåkningsföretag på Facebook for å få koll på de siste nyhetene! Foto: Privat

LÄS MER: Så kjøper du riktig lengdeskidor

LÄS MER: Rett klädsel for längdskidåkning