Vi testar dubbade löparskor från Icebug Image

Vi testar dubbade löparskor från Icebug

Hold vinterlöpningen stabil i dubbade löparskor. Vår testpanel har sprungit i tre forskjellige modeller fra Icebug.

Du behöver inte tumma på din löpning för att isen har lagt sig på vägarna. Vi har tatt hjelp av löparen och PT:n Ida Mikaelsson från Umeå för att ta redo på hur vinterlöpning med dubbade löparskor blir ett vinnande koncept.

- Kommer du ge dig ut och springa oavsett snömängd och is på gatorna skulle jag rekommendera ett par rejäla vinterlöparskor med spikdubbar undertill. Är underlaget varierande med bara några få isiga partier och i övrigt mestadels torrt eller utan hala partier skulle jag satsa på ett par terrängskor utan spikdubbar men med extra bra grepp, säger Ida Mikaelsson som bloggar under namnet Mammamuskler.

Vad skiljer sig egentligen mellan ett par vanliga löparskor och dubbade löparskor?

-Främst är det ju dubbarna som skiljer. I övrigt är vinterlöparskor oftast ganska stela och mer rejäla, alltså tjockare material som står emot väta.

Skal jeg springa på något annorlunda sätt i ett par dubbade löparskor?

-Tanken med å ha akkurat spesialtilpassede løpartikler med dubbar er at du skal kunne springe med ditt vanlige løpesteg. Skulle du til eksempel sätta på isbroddar på ett par vanliga löparskor som inte sitter fast i skon, och som inte är gjorda speciellt för löpning finns risk för slitskador. Eksempelvis kan du fastna med dubbarna i isen mens själva skon inte sitter fast i dubbarna och på så sätt vrida om knät.

Foruten skorna, skal jeg tenke på något speciellt för att vara rustad för vinterlöpning?

-Ett underställ som andas är en bra grund och sen kan du tänka lager på lager beroende på hur kallt det är. Jeg tycker om att ha dragkedja på kläderna så jag kan öppna upp om det blir för varmt och instängt. Mössa, vantar och ett par lite tjockare strumpor som tål väta är A och O. Tänk på att det blir väldigt mycket kallare på vintern om det blåser, så en varm vindtät jacka som andas kan vara avgörande för om det blir en härlig runda eller en kylslagen runda. En buff att ha runt halsen kan vara skönt, då kan du dra upp den över munnen ifall andningen blir tuff. Till sist är reflexväst toppen, då syns du ordentligt.

Når bør jeg springa med dubbade löparskor?

- Jeg tar på dubbskorna när det är isigt i princip överallt. Är det bara på vissa små ställen springer jag hellre i rejälare terrängskor från exempelvis Icebug med rejält grepp fast utan spikdubbar.

LÄS MER: Trailskon som er best i test

Har du noe siste tips for en uforglemmelig vinterlöpning?

- Våga sänka ribban en aning under vinterhalvåret. Skippa klockan, sänk farten en aning och njut av löpningen. Att jämföra dina rundor med sommarhalvårets pass ger sällan några positiva resultat ifall underlaget är halt. Vinterlöpning kan vara lite lurigt och kylan kan komma krypande snabbt ifall du blir blöt eller vid plötsliga väderomslag. Ta kortare rundor vid hårt väder, en förfrysning känns oftast inte förrän du är inne igen. Og til sist, vinterlöpning kan være helt magisk! Att springa i ett vinterlandskap med snön som gnistrar kan kännas som i en saga. Luften er frisk og krispig og det kan gi energi til flere dager framöver. Satsa på att fånga det lilla dagsljus som visar sig kommande månader och ge är ut och njut.

Ida testar 3 dubbade löparskor från Icebug:

Perfekt for lengre distanser Icebug dubbad löparsko

Test av: DTS4 BUGrip

Rekommenderat pris: 1 895 kroner.

Finnes for: Dam och herr.

Passar för: Längre pass i lugnare tempo, på plana underlag. Det er ikke skon du tar med deg på rundan i terrängskogen.

Passform: Väldigt små i storleken så gå upp en hel storlek för optimal passform. De er også smale i bredden så vet du med deg at du har brede føtter kan de komme til å sitte veldig stramt.

Komfort: Relativt lett skor for å være en rejäl modell. Skon kan kännas lite stel till en början, men det är inget som stör själva löpningen utan bara någon du märker när du tar på dig skon.

Grepp: Mye stabila i förflyttningar åt alla håll. Det här greppet är nästan för bra, på is och snö är det en tia. Men når det ikke finns något halt att greppa tag i, som om du springer på asfalt, kan du uppleva dem som något hala.

Design: Stilren og lett å matche til alt. Svart er tilbake!

Sammanfattning: En mängdträningssko som funkar fint för både motionären och den mer erfarna löparen. Till skillnad från tävlingskor som ofta är tunnare, lättare och påfrestande för foten, är det här en mer skonsam modell. Skon er väldigt liten i storlek, har en smalare passform och är bastant utan att upplevas som tung. Det absolutt beste med modellen er greppet som er grymt på snø og is. Däremot kan du uppleva skorna som något hala om du springer på asfalt så det här är inte rätt modell när det nästintill är barnmark med enbart ett par isfläckar på vägarna. Ekstra pluss for at de holdt for "hoppa i vattenpölar"-testet og den höga dämpningen som ökar komforten ytterligare. En verdifull investering for deg som ikke vil gå miste om herliga löprundor eller promenader i vinterväder.

Lett sko for de raskere passasjene Icebug dubbad löparsko

Test av: Oribi3 BUGrip GTX

Rekommenderat pris: 1 995 kroner.

Finnes for: Dam och herr.

Passar for: Snabbare pass med kortere distanser. Funkar på alla underlag såsom motionsspår och enklare stigar. Undvik dock de mest steniga underlagen.

Passform: Gå opp en hel størrelse for perfekt passform. Den her modellen er veldig liten og retter seg først og fremst mot avlånga føtter.

Komfort: Ekstremt lett, den letteste skoen som mange i testpanelet noensinne har testet. Også den her modellen er stelare än andra löparskor, men det stör varken komforten eller löprundan.

Greppet: Greppet er enestående. I och med att skon är så pass lätt dras stabiliteten ned något. Ska du ut på längre turer där du söker en bättre stabilitet för trötta fotleder är det här inte rätt modell för dig.

Design: Testpanelen gillade den gråa looken som sticker ut jämfört med liknande modeller i en svart nyans.

Sammendrag: En lett og smidig sko med et fall på 9 mm som passer perfekt for deg som vil skru opp tempoet på dine løprundor. Den snabba löparen, som inte ger sig ut på de allra längsta distanserna kommer kunna njuta av den här modellen. Skon sitter som gjuten på foten. Tenk bare på at den både er veldig liten og smal i passformen, så gå opp en størrelse for optimal komfort. Modellen har en bra dämpning, men ikke så mye som kreves for å klare de aller lengste passene. Derfor er den her skon riktad till kortare distanser och intervaller i ett högt tempo där den lätta och smidiga modellen får komma till sin rätt. Klarar spring i vattenpölar och är helt klart den snyggaste vinterlöparskon i testet. En bra investering for å kunne springa året om uansett underlag.

Greppar precis allt Icebug dubbad löparskoTest av: Pytho4 Bugrip

Rekommenderat pris: 1 695 kroner.

Finns for: Dam och herr.

Passar för: Exakt alla underlag, från väg och is till bökig och stenig terräng.

Passform: True to size med en passform som er åt det bredare hållet.

Komfort: Den utrolig lette vikten gör att du knappt känner av skon på foten. Til forskjell fra de andre modellene i testen er Pytho4 Bugrip mer fleksibel og former seg både etter fot og underlag.

Grepp: Greppar skog, is, snöslask och även asfalt, till skillnad från de andra modellerna i testet. Det finns inget som rubbar den här skon. Skon är även väldigt stabil och klarar alla typer av förflyttningar utan att trampa snett.

Design: De ser både snabba och snygga ut i spåret i vinter. Matcha gärna med ett härligt snölandskap och isig luft.

Sammanfattning: En sko som har alt: en dämpning över det normala på löparskor med dubbar, ett grepp som inte rubbas av något och ett yttre som skyddar mot snöblandat regn. Og du har vi ikke ens nevnt den grymma komforten. Med et fall på 5 mm får du en nær markkontakt samtidig som skon sitter mjukt og skönt på foten. Delar av testpanelen hade gärna burit den till vardags om det hade funkat. Det som er mindre bra med skon er andningen som hamnar på en medelnivå. Den andas något, samtidigt som en sådan här sko även ska hålla en viss typ av värme när det är så pass kallt ute. Trots det känner du dig aldrig för varm eller instängd i skon. En stor favoritt for deg som verkligen vill få en boost av dina löparskor i vinter!

LÄS MER: Derfor skal du kjøpe vinterlöparskor med dubbar

LÄS MER: Vinterlöparskorna som är bäst i test