Video: Massage för stel nacke och rygg Image

Video: Massasje for stel nacke og rygg

Lite massasje etter en lang dag på jobben, er det bra? Säg till din partner, tryck på play och följ med videoinstruktionen!

Å få ryggen og ryggen massert etter en lang dag på jobben er ikke bare skönt - det er bra for hälsan också. Massasje er symptomlindrende, stressreduserende og avslappende. Dessuten trenger det bare ta noen minutter, men er oftest veldig uppskattat.

- Massasje øker sirkulasjonen. Det økte blodflödet kan hjälpa till att bryta spänningar som uppstår efter en dag framför datorskärmen. Dessuten utsöndras kroppens lugn och ro-hormon oxytocin, som gör dig mer harmonisk och avslappnad, säger Peter Henningsson, naprapat sedan över tio år tillbaka och ägare av Naprapatiska Institutet.

Peter HenningssonPeter Henningsson, ägare av Naprapatiska Institutet, visar 6 enkla massageövningar i videon nedan.

Det som er viktig å komma ihåg är att massage bara lindrar i stunden, det löser inga bakomliggande orsaker. Var derfor nøye med å ta micropauser under dagen og forsøk å røre på ryggen og nacken så mye du kan. Om du tross det har väldigt ont, finns det fördelar med att söka professionell hjälp hos en naprapat, fysioterapeut eller kiropraktor.

- At ha ont i kroppen og regelbundet äta smärtstillande är inte normalt, då är det dags att ta tag i problemet på allvar. Smärta är ett signal från kroppen på att det är besvär som behöver uppmärksammas. Som tur er finnes det massor av hjelp å få. Søk opp en terapeut som har vana av dine problemer, som kan finne årsaken til problemet og behandle det, sier Peter Henningsson.

Se hele massasjevideoen her:

#1. Effleurage

For å mjuka upp och få en lugn start kan du dra fingrarna från nacken och ned mot axlarna. Det ska inte vara smekningar, utan ta i lite. Følg musklerna med fingrarna och undvik skelettet. Bruk en massasjeolje om du vil.

#2. Sirkler for øvre rygg og skuldre

Gör små cirklar med tummarna över ryggen och upp mot nacken. Tryck till och släpp lite på trycket medan du cirklar, så att du drar tummarna i en cirkel och sedan glider tillbaka lite innan du trycker till igen.

#3. Trykk på albuen

Bruk armbågen for å gjøre sirklene på området mellom nacken og akslene. Trykk ikke med själva armbågsknölen utan använd underarmen precis nedanför armbågen. Knåda genom att trycka till nedifrån ryggen och upp mot axelpartiet. Lyft lite, och tryck till igen i takt med att du cirklar.

#4. Trykk på et triggerpunkt

Trapezius er en muskel som sitter på ryggens øvre del og området mellom nacken og axeln trenger litt ekstra kjærlighet. Ta ett pincettgrepp med pekfinger och tumme och håll kvar. La den du masserar säga stopp när det är lagom hårt. Var noga med att inte ta ett för ytligt grepp i bara huden. Håll upp till en minut tills smärtan minskar.

#5. Nakkemassasje

Massera högt upp på nacken med ena handen och håll emot med den andra handen på något sätt, så att inte huvudet far runt. Håll emot vid pannan eller krama om huvudet på ett sätt som passar er. Om det er for vanskelig kan personen legge seg ned på rygg med hodet i dine hender. Når du masserar nackrosetten kan du vila tummen och jobba med de andra fyra fingrarna.

#6. Strekk av nakkemuskulaturen

Den her øvelsen er litt av et teamwork. Du som masserar greppar tag i trapezius og den som blir masserad tittar så långt som möjligt åt motsatt håll. Det kan være veldig skönt om du känner dig lite stel i nacken.

LÄS MER: Skumrulling: 6 øvelser for rygg og nakke

LÄS MER: Stretcha ut kroppen med 4 enkle øvelser