En hjelp er en billig livsforsikring i skidbacken. Men det finnes visse ting du bør tenke på for at ditt hovedvern skal være så effektivt som mulig. Les det her før du slår til.
Hvordan skal hjelpen sitte?
Din skidhjälm ska sitta tajt, men bekvämt så att du kommer att använda den. Hvis du har tenkt å ha dine favoritthjelpemidler under hjelmen, skal du teste dem med en liten hånd. Når du drar hjelmen på hodet, skal den sitte stadigt. Det kan du kontrollere gjennom å gjøre en skaktest mens du har hjelmen på deg. Testet innebærer at du skakar på huvudet upp och ned och åt sidorna. Om hjelmen beveger seg er den for stor. Når du gjør skaktestet spiller det ingen rolle om du knipser hakbandet eller ikke fordi det ikke påvirker hjelmens passform eller størrelse.
Etter at du har gjort skaktestet skal du ta tag i hjelmen og flytte den framåt, bakåt och åt sidorna. Når du gjør det skal huden på hodet følge med i hjelmens retning, det betyr at hjelmen sitter bra.
Hakbandet ska gå lätt att knäppa och spänna åt och inte klämma. Selv om hjelpen skal sitte stadigt ska den vara lätt att ta av och på.
Disse passformreglene gjelder også ved kjøp av hjelp til barn. Köp inte en hjälm som barnet kan växa i och som kan trilla av eller skjutas bakåt vid pannan, utan köp en som sitter som gjuten.
Hva slags merke skal hjelmen ha?
For at en skidhjälm ska vara godkänd och uppfylla säkerhetskrav ska den ha märkningen CE-EN 1077.
Skal hjelmen ha ventilasjon?
Ja, slik at fukt og overskottsvarme har noenstans å ta veien. De allra flesta skidhjälmar har någon form av inbyggd ventilering men det finns även hjälmar där du själv kan styra luftflödet genom att öppna och stänga ventiler. Hvilken type ventilasjon du foretrekker er en smaksak.
Passar dina skidglasögon till?
Prova alltid hjälmen ihop med dina skidglasögon så att de sitter bekvämt och att det inte blir ett mellanrum mellan glasögonens övre kant och hjälmen så att din panna exponeras för kyla.
LÄS MER: Så väljer du rätt skidglasögon