Träna med bihåleinflammation - Så här gör du på ett säkert sätt

Bihåleinflammation kan göra det svårt att träna, men det behöver inte stoppa dig helt. Lär dig hur du kan anpassa din träning och vilka övningar som passar bäst när du har bihåleinflammation.

Kan man träna med bihåleinflammation?

Ja, i de flesta fall kan man fortsätta träna även om man har bihåleinflammation. Det är dock viktigt att lyssna på sin kropp och anpassa träningen efter hur man mår. Om du har hög feber, svår huvudvärk eller känner dig allmänt sjuk är det bäst att vila tills du mår bättre.

Bihåleinflammation orsakas oftast av en virusinfektion och går vanligtvis över av sig själv inom 1-2 veckor. Under tiden kan lätt till måttlig träning faktiskt hjälpa till att lindra symtomen genom att:

  • Öka blodcirkulationen och minska slembildningen
  • Frigöra endorfiner som dämpar smärta och höjer humöret
  • Stärka immunförsvaret och påskynda läkningen

Det gäller dock att välja rätt typ av träning och undvika aktiviteter som kan förvärra besvären. Här är några riktlinjer att följa:

Välj lågintensiv träning

När du har bihåleinflammation är det bäst att hålla dig till lågintensiva aktiviteter som inte är för ansträngande. Undvik högintensiv intervallträning, tunga lyft och andra övningar som får dig att bli andfådd eller ökar trycket i huvudet.

Bra alternativ är till exempel:

  • Promenader i lugnt tempo
  • Lätt jogging eller löpning
  • Simning (undvik att dyka eller simma under vattnet)
  • Yoga och stretching
  • Lättare styrketräning med kroppen som motstånd

Lyssna på kroppen och anpassa intensiteten efter dagsform. Om du känner att träningen gör symtomen värre är det bäst att ta det lugnare eller vila.

Träna inomhus

Kall och torr luft kan irritera slemhinnorna och förvärra en bihåleinflammation. Därför kan det vara bra att träna inomhus i ett varmt och fuktigt utrymme när man är förkyld. Ett alternativ är att använda en ansiktsmask som värmer och fuktar inandningsluften om man ändå vill träna utomhus.

Undvik också miljöer med mycket damm, rök eller starka dofter som kan irritera näsan ytterligare. Träna hellre hemma, på ett gym eller en yogastudio med bra ventilation.

Fokusera på andningen

Näsandning är ofta svårt när man är täppt i bihålorna. Försök ändå att andas så mycket som möjligt genom näsan under träningen, även om det känns ansträngt. Detta hjälper till att fukta och värma luften samt filtrera bort irriterande partiklar.

Om nästäppan gör det svårt att andas kan det hjälpa att använda en nässpray med saltvatten eller avsvällande medel en stund före träningen. Undvik dock att överanvända avsvällande spray då det kan ge en rekyleffekt.

Lägg också extra fokus på djupa andetag ner i magen. Andas in genom näsan och ut genom munnen i ett lugnt och kontrollerat tempo. Detta aktiverar det parasympatiska nervsystemet och har en avslappnande och läkande effekt på kroppen.

Stanna upp vid behov

Även om träning kan vara bra vid bihåleinflammation finns det tillfällen då det är bäst att avstå helt. Lyssna på kroppens signaler och vila om du:

  • Har hög feber över 38 grader
  • Känner dig yr, trött eller förvirrad
  • Har svår huvud- eller ansiktssmärta
  • Hostar upp slem med inslag av blod
  • Har andningssvårigheter eller bröstsmärta

I dessa fall är det bättre att stanna hemma och låta kroppen återhämta sig. Vila, drick mycket vätska och använd febernedsättande och smärtstillande läkemedel vid behov. Uppsök läkare om symtomen inte blir bättre inom en vecka eller om du får hög feber i mer än 3 dagar.

Hitta alternativ träning

Om du inte kan träna som vanligt på grund av bihåleinflammation, försök hitta alternativa sätt att vara aktiv som är mer skonsamma för kroppen. Några förslag:

  • Ta en lugn promenad i naturen eller en park
  • Gör ett lätt yogapass hemma eller följ en onlineklass
  • Stretcha eller rulla på en skumrulle för att mjuka upp spända muskler
  • Meditera eller gör andningsövningar för att minska stress
  • Ägna dig åt en lugnare hobby som stickning, pussel eller målning

Kom ihåg att det viktigaste är att ge kroppen tid och utrymme att läka. Träningen kommer alltid att finnas kvar när du mår bättre. Tills dess, var snäll mot dig själv och lyssna på kroppens signaler.

Med rätt anpassningar och ett positivt mindset kan du oftast fortsätta att röra på dig även när bihålorna krånglar. Vem vet, kanske upptäcker du till och med en ny favoritaktivitet på köpet? Det enda som är säkert är att frisk luft, endorfiner och en gnutta svett sällan gör saken värre. Så ut och njut av rörelseglädjen - bihålorna fixar resten!