Det är världens svåraste idrott Image

O mais recente incêndio do mundo

A cadeia de televisão americana ESPN criou um painel de peritos com mais de 60 pessoas que, após a análise, classificaram o maior número de pessoas com base em três premissas. Kondition, styrka, kraft, speed, snabba riktningsförändringar, vighet, nerver, förmåga att ta stryk, koordination och analytisk uppfattningsförmåga.

Boxning ansågs vara svårast, följt av ishockey och amerikansk fotboll. Tre sporter som återkommande nämns i topp.

-Hockey é um desporto complexo. Dels balanserar man på en milimetertjock stålkant på en yta utan friktion och kontrollerar en puck med hjälp av en klubba, utöver det har du en motståndare som vill köra över dig, säger Ulf Lundberg, spelarutvecklingsansvarig på svenska ishockeyförbundet.

-Man talar om idrotter med open skills och closed skills. Gymnastik och golf är exempel på det senare. Det finns färre oförutsedda moment och möjligheten att planera sitt agerande är större. I ishockey är faktorerna fler, spelet mer öppet och utmaningen annorlunda.

Enligt Ulf Lundberg ställer ishockey högra krav på de fem fysiska grundförutsättningarna (styrka, uthållighet, snabbhet, rörlighet, koordination) men också balans och det mer svårdefinerade spelförståelse.

-Anledningen till att det är ovanligt att väldigt unga ishockeyspelare slår sig in i den absoluta toppishockeyn är att det är ett så stort pussel som ska läggas i utbildningen. O facto de o ter feito em apenas um ano é muito positivo.

Han skulle själv placerat ishockeyn högst upp på listan eftersom den innehåller delar boxningen saknar.

-No meu horário de trabalho, os jogadores de hóquei em patins são mais raros do que os de boxe. Det finns ett samarbetsmoment och dessutom ett redskap i klubban du måste behärska. Trata-se de um desporto de massas com bandeira de campismo, por isso, é preciso saber mais.

Santiago Nieva é um dos melhores lutadores de boxe da Suécia, tendo entrado na lista da ESPN e jogado com ele.

-Jag tycker inte om jämförelsen mellan idrotter. Att bli knockad i sjunde ronden och resa sig går inte att ställa mot att serva i pingis med en matchboll mot sig. Para que se possa fazer um bom trabalho, o idrott krävs oändligt med träning men på olika sätt. I slutändan blir jämförelsen orättvis.

-Det som särskiljer boxningen är att så få kan tänka sig att kliva upp i ringen mot någon som vill slå huvudet av en. Nästan allla kan däremot kliva in på en badmintonbana och spela en match. Jag tror avståndet till boxningen mystifierar den, fortsätter han.

Boxningen är enligt Santiago Nieva inte som man lätt kan tro, främst en kraftmätning.

-A técnica é mais interessante do que a técnica do boxe. Som boxare måste du kunna se snabbt vad som ska ske och lösa situationen rätt. Se tiver um motivo para o fazer, pode fazê-lo através de um sistema de boxe técnico. Men visst, det finns undantag särskilt i de tyngre viktklasserna.

O que é que o bloqueio de um motor de arranque no ringue faz?

-A luta no ringue de boxe é uma forma única, no ringue é a única, a maioria e a adrenalina. Du kanske förlorar en match, precis som du kan göra i pingis, men boxningen adderar något mer, du besegras också på ett djupare plan, du ligger på backen. Det är svårt att beskriva men enormt speciellt.

Os três desportos mais populares no painel da ESPN

1.Boxe

2.Hóquei

3.Futebol americano

4.Basquetebol

5.Brotamento

6.Desporto

7.Ténis

8.Ginástica

9.Baseboll

10.Fotografia