“Hej då fördomar, hello systerskap” Image

"Olá, olá, systerskap"

Vi på Sportamore firade Internationella kvinnodagen med kloka råd, inspiration och girl power-pepp från Sveriges största kvinnliga tränings- och hälsoprofiler.

Ida Warg: "Det är för mycket fokus på hur kvinnan ska se ut"

ida warg.jpgTräningsprofilen Ida Warg har en egen Youtubekanal och driver podcasten Den friska wargen tillsammans med Viktor Frisk. Siga-nos no Instagram ou visite o seu blogue!

Como é que se pode começar a viajar para o estrangeiro?

- Jag kommer unna mig ett härligt yogapass och massa god mat, säger Ida Warg.

Que tipo de inspiração é que tem?

- A minha é muito especial, pois inspira-se em muitas mulheres que são muito divertidas e fixes. Os nomes de mulheres que eu gosto ou que trabalho com elas inspiram-me para o resto da vida.

O que é que vocês querem para se divertirem?

- Jag uppmuntrar dagligen i mina sociala kanaler till att vara sig själv och att våga följa sin dröm.

Hur det att vara kvinna inom hälso- och träningsbranschen 2017?

- Fantástico! Känns väldigt kul och det är en stor ära att så många vill följa mig och mina tips.

O que é que estas dicas têm a ver com o facto de se estar a trabalhar com um grupo de pessoas?

- Att det ska bli mer avslappnat och inte en så stor grej. Det är för mycket fokus på hur kvinnan ska se ut. Alla är fina i den kropp de är födda i. Jag hoppas på att vi tjejer i framtiden ska kunna vara nöjda, stolta och lyckliga i den kroppar vi är födda i.

Alexandra Bring: "Det är tabu att vara nöjd med sin kropp"

Alexandra-Bring.jpgAlexandra Bring é uma das maiores traficantes e fotógrafas da Suécia, com mais de 650 000 (!) seguidores no Instagram. Conduz o mercado de roupas desportivas, bloga e tem um canal no Youtube.

Onde é que os fãs internacionais se encontram?

- Jag firar kvinnor varje dayg, inte bara på kvinnodagen. Men såklart blir det en extra varm känsla en dayg som denna och jag uppskattar alla grymma kvinnor runt om mig lite extra idag, säger Alexandra Bring.

Qual é a pessoa que o inspira?

- A minha mãe. Ela sempre foi uma pessoa muito sensível e muito fácil de lidar. Sabe tudo, desde a eletrónica até ao teclado. Ela é uma super-mulher que sabe tudo sobre a vida e que gostaria de ter uma bela obra de arte sobre a vida.

O que é que vocês querem para se divertirem e darem um toque especial a outras mulheres?

- Jag jobbar stenhårt för att vi tjejer ska hålla ihop, känna oss självsäkra och inte klanka ner på varandra. Jag försöker skapa ett klimat i mina medier där tjejer kan inspireras och motiveras både inom karriär och träning men också det mentala. Hej då fördomar och hello systerskap!

Hur det att vara kvinna inom hälso- och träningsbranschen 2017?

- Det är ganska tufft. Jag upplever att kvinnor lever under större press när det kommer till kroppen. Det är liksom tabu att vara nöjd med sin kropp. Encontra-se entre um pequeno e um anti-saltos. Företag använder sig på ett enformigt sätt av många smala modeller men på en mer lokal nivå är det ofta negativt betingat att fronta med en smal person. No entanto, eu tenho que fazer o mesmo com muitas pessoas. Det har varit lite jobbigt för mig som försökt gå upp i vikt och haft kroppsångest åt "andra hållet".

Que tipo de informação é fornecida pela empresa quando se trata de um projeto de desenvolvimento de um sistema de recolha de dados?

- Jag hoppas att vi alla fortsätter att bli bättre på att omfamna olika kroppstyper och på så sätt kan alla känna sig accepterade. Jag tycker att sociala medier öppnar dörrarna för mycket, där alla kan synas och höras, vilket är kul! Det finns absolut en efterfrågan på olika och det tycker jag att man ser mer och mer i medier och kampanjer så vi går absolut åt rätt håll.

Pischa Strindstedt: "Det här är ett bra år för oss kvinnor!"

Pischa.JPGPischa Strindsted foi nomeada para o PT, tem um blogue de sucesso e é uma das fundadoras do conceito de negócios Wörkout. O seu Instagram está aqui!

Onde é que a internacionalização da moda se torna possível?

- Jag firar den förhoppningsvis med massa grymma tjejer med ett svettigt träningspass, säger Pischa Strindstedt glatt.

Que tipo de mulher inspira o dig ou o varför?

- Todas as mulheres que gostam de comer pratos e que gostam de comer a sua própria comida têm um grande respeito por mim.

O que é que vocês querem para se divertirem?

- Jag tränar många kvinnor i olika åldrar och jag vet att många av dem har tunga ryggsäckar. För mig är det viktigt att de vågar tro på sig själva, hitta styrkan inom sig och älska sig själva. Det är viktigare än abs och stora rumpor.

Hur det att vara kvinna inom hälso- och träningsvärlden 2017?

- Este é o melhor ano para os nossos clientes! Fler och fler kvinnor tar plats och vi visar med stora steg vart skåpet ska stå!

O que é que os nossos clientes querem saber quando é que a equipa de trabalho está a trabalhar?

- Jag hoppas från botten av mitt hjärta att vi ska sluta jämföra oss med sjuka ideal. A ideia de que os meios de comunicação social são uma ilusão e de que a verdade é o que nos incomoda. Por isso, é importante que se esforcem para se encontrarem no ginásio para encontrarem o melhor treino possível. O melhor treino é aquele que permite que as pessoas se sintam fortes, enérgicas e brilhantes!

Lovisa "Lofsan" Sandström: "För mig är varje dag kvinnodagen"

Lofsan.jpegLovisa"Lofsan" Sandström conduz um dos maiores bloggers da Suécia inriktade mot träning och familjeliv, har podcasten Träningspodden tillsammans med Jessica Almenäs och är författare till bland annat Stora löparboken för kvinnor samt Lofsans mammaträning. Aceda ao seu blogue aqui. Foto: Helena Engström

Onde é que se encontra a comunidade internacional?

- Jag firar den inte alls, faktiskt. Jag jobbar varje dag med och för kvinnor, så för mig är varje dag kvinnodagen. Den 8 mars befinner jag mig i Thailand som ledare på en träningsresa där jag bland annat coachar grymma kvinnor i att bli starkare och stoltare, säger Lovisa Sandström.

Que tipo de pessoa inspira o leitor?

- A minha inspiração são as fotografias e as ideias. Jag inspireras mer av helt vanliga kvinnor som kämpar på i vardagen, som arbetar och anstränger sig för att att få familj, hälsa, jobb, relationer och annat att fungera på ett långsiktigt hållbart sätt.

O que é que você quer para se divertir e divertir outras pessoas?

- Jag har vigt hela mitt liv åt att att ha kvinnan som norm. Allt jag gör genomsyras av att ta för givet att det är kvinnor som lyssnar på och läser mina budskap. Deras verklighet är det centrala - inte tidningarnas drömbilder eller mäns förutfattade meningar. Kvinnor borde alltid bli bemötta så.

Hur det att vara kvinna inom hälso- och träningsvärlden 2017?

- É fantástico! Och roligt! Sociala medier domineras av kvinnor, det är en kvinnlig plattform. Det gör att det är enkelt och effektivt att lyckas och bryta ny mark i branshen. Det är därför som så många män i branschen är arga, konservativa eller vill leta fel i det jag eller mina kvinnliga kollegor gör.

Vad är dina förhoppningar inför framtiden när det gäller det kvinnliga kroppsidealet?

- Jag myntade begreppet "träningsfeminism" för några år sedan och det är fantastiskt kul att notera hur det får ett allt större genomslag. För mig betyder träningsfeminism att jag vill kliva ur normativa system där bland annat män förväntas träna på ett sätt och kvinnor på ett annat sätt, inte för att de vill det eller behöver det utan för att de förväntas göra det, utifrån sitt kön, säger Lofsan och fortsätter:

- En annan sak som är viktigt att lyfta fram är vilka syften, mål och drivkrafter vi har till träning. Den gamla synen där män ska träna för att att bli större och kvinnor för att bli mindre känns så förlegad. I stället tycker jag att vi ska lyfta fram varje individs inre glöd och engagemang till träning. Vi ska känna att vi kan, oavsett vem vi är. Jag vill att kvinnor ska träna för att de tycker om sig själva, inte för att de är missnöjda med sina kroppar.

Hannah Andersson: "Jag kommer fira med över 200 tjejer"

Hannah Andersson - Fashionablefit.JPGHannah Andersson driver bloggen Fashionablefit, är nordisk ambassadör för Adidas, livsstilscoach samt grundare av och creative diretor för egna klädmärket Fashionablefit. Está a ver o seu Instagram aqui!

Onde é que a sua empresa internacional de moda se encontra?

- Jag kommer fira med över 200 tjejer som valt att komma och träna med mig i min nya Adidas X Fashionablefit träningsstudio på Urband Deli Sveavägen i Stockholm. Min dag kommer att vara fylld av så mycket girl power och härlig energi, säger Hannah Andersson.

Qual é a rapariga que inspira o leitor?

- Sim, muito! Não há nada a fazer com todas as mulheres que ele conhece e que o inspiram. Mas é preciso dizer que não se trata de Beyoncé. Allt hon gör och står för tänder en gnista inom mig som inspirerar och motiverar mig så otroligt mycket.

O que é que vocês querem para se divertirem com outras raparigas?

- A Jag vill fortsätta bygga en stark plattform och ett community där tjejer inspirerar och lyfter varandra. Uma plataforma em que uma grande massa de raparigas poderosas se encontra e se destaca, e um fórum em que as raparigas se encontram com as plataformas e se informam sobre tudo o que são e o que vão fazer.

O que é que esta informação diz sobre o enquadramento em que se encontra o projeto?

- Se eu quiser experimentar e beber o ideal. Att vi äger och själva definierar våra ideal och inte låter oss pressas av yttre faktorer och åsikter.

Sofia "PT-Fia" Ståhl: "Jag hoppas att fokus går från yta till insida"

Sofia sjöström.jpgSofia "PT-Fia" Ståhl é uma das bloguistas mais populares da Suécia. Hon jobbar även som föreläsare och är författare till böckerna PT-Fias tio i topp och Trappträning. Hennes Instagram hittar du här.

Como é que ele vai para a Europa?

- Para almoçar com uma pessoa que o inspire a seguir um plano de viagem interessante. É possível ouvir mais sobre a Beyoncé e a Adele e ver tudo o que ela tem para oferecer, diz Sofia Ståhl.

Que tipo de inspiração é que a Dig tem?

- Många! Alicia Vikander för sin talang och hur hon använder sin framgång. Carolina Gynning por ter sido escolhida para uma carreira de controlo desde o Big Brother-Carolina até à sua empresa de design Gynning Design. Beyoncé, dá-lhe. E muitos dos meus colegas de blogue. É importante que as pessoas se esforcem para criar um blogue de ajuda.

O que é que vocês querem para se divertirem?

- Jag försöker alltid att ha ett mänskligt perspektiv in det jag gör och förmedlar. Det känns extra viktigt då hälsa, mat och träning som jag jobbar med ofta tappar fotfästet och blir förknippat med perfektion, prestation och press. Jag delar även med mig av mina egna erfarenheter från utmattningsdepression, sjukskrivning, prestationsångest, skadade armbågar, psykisk misshandel och dålig självkänsla.

Hur det att vara kvinna inom hälso- och träningsvärlden 2017?

- Det är att ständigt behöva parera mellan det perfekta som visas upp (och hur man blir påverkad av det) och verkligheten. Det är krävande, utmattande och innebär en del press. Por outro lado, é fantástico, elegante e inspirador. Många kvinnor vågar berätta om sådant de gått igenom och visar allt oftare bilder ut den riktiga verkligheten, vilket är otroligt viktigt.

Vad är dina förhoppningar inför framtiden när det gäller det kvinnliga kroppsidealet?

- Jag hoppas verkligen att fokus går från yta till insida. Vi behöver förstå att det inte spelar någon roll hur snygga, vackra, vältränade eller "perfekta" kroppar vi skapar om vi inte innerst inne trivs med, och älskar, oss själva. Um modelo de roupa de cama de tamanho médio permite-lhe encontrar uma roupa que lhe dê prazer. Um carrinho de bebé pequeno permite-lhe obter uma vida saudável, equilibrada e saudável. Jag hoppas att idealet kommer att bli mer tillåtande och mänskligt med mer fokus på helheten.

LÄS MER: Um bom anode 2017!