“Jag åt sju och en halv semla på en timme” Image

"É só uma questão de tempo"

O triatleta Jonas Colting é um atleta de grande envergadura, forte e com uma grande capacidade de adaptação. Vi skulle vilja lägga till frispråkig - och det är därför vi är så fascinerade honom.

Jonas Colting, 42 anos, é um sexfaldig VM- och EM-medaljör i triathlon och även haft stora framgångar inom swimrun. Han är en hälsokonnässör som skrivit böcker, gör en podd, spelar in tv, hälsocoachar och inte är det minsta rädd för att säga vad han tycker. Det har skapat en del stormar, som förra året då det blossade upp en ortorexidebatt efter programmet Helt sjukt i Tv4, där han deltog. Jonas Colting tyckte att diskussionen inte borde handla om det växande problemet med människor som tränar för mycket och äter för nyttigt, utan om att att de allra flesta sitter stilla för mycket och äter en massa socker. Han nämnde att fredagsmyset borde bytas ut mot fredagslöpning - och stormen var igång.

Vad känner du när du hör ordet "fredagsmys" i dag?

- Haha, jag tycker det verkar mysigt. Men jag förstår vad du syftar på, säger Jonas Colting.

Porque é que tentaram comprar uma máscara?

- As pessoas procuram saber o que está a acontecer, mas todos estão dispostos a tentar descobrir. Jag har forum där jag kan uttrycka det jag har reflekterat kring gällande mitt gebit. Om jag har en tydlig åsikt som jag kan argumentera för och som kan hjälpa andra i sin argumentering, tycker jag det är viktigt att jag får uttrycka den.

Är det någon gång du tycker det är jobbigt att stå för vad du tycker?

- Sim, absolutamente. Drevet kan gå snabbt och folk är snabba med att sabla ned andra människor. Det är förstås tråkigt när man missförstås, speciellt när vissa vill missförstå av ren illvilja. Men så är det att verka i offentligheten, och det finns politiker och andra som har det hundra gånger värre och får stå till svars för allt hela tiden. Det är en tråkig värld på det sättet och det kan vara hårt. Men om jag har en ärligt menad åsikt som bygger på välgrundade argument så står jag gärna för den även om folk ogillar vad jag säger.

Será que ele não está a ser confrontado?

- Nej, det tycker jag inte. Jag har vissa som jag tjabbas med, men jag försöker tänka på sakfrågan i stället för personen. Man behöver inte ogilla varandra som människor bara för att man diskuterar en sak. Jag tem, por exemplo, um debate ofensivo com Paolo Roberto. Jag håller inte med honom ett skit, han diskuterar i egenskap av pastaförsäljare och han har uppenbarligen låga kunskaper i näringslära, men som människa och entreprenör respekterar jag honom som fan och det tror jag att han fattar också, även om omgivningen inte gör det alla gånger.

Reflekterar du kring hur folk ska uppfatta dig som person?

- Det gör väl allla med lite självinsikt. Klart jag funderar på hur jag uppfattas, samtidigt kan jag inte styra över det. Men det är skönt med att ha podden, det är ett bra verktyg där jag får tid att underbygga det jag säger. I en tweet på 140 tecken finns däremot allla möjligheter att tolka det jag försöker förmedla på helt fel sätt. Många är väldigt snabba med att döma andra genom sociala medier, jag försöker vara tvärtom och inte ha någon uppfattning förrän jag träffat personen.

Tycker du själv att du är en träningshetsare, när du gör uttalanden som att det är sunt att ha dåligt samvete över missad träning, att 99 procent av svenskarna rör på sig för lite eller att man bör ligga på en fettprocent på 12-15 procent som man?

- Det stämmer att det är en optimal fettprocent, men det betyder inte att jag dömer någon som inte har det. Jag sticker inte under stol med att övervikt är ett problem men jag är ingen träningshetsare, däremot en träningsinspiratör. Att kalla mig för träningshetsare är som att kalla tandläkaren för tandborstningshetsare eller lärare för kunskapshetsare. Om du vill då kan du säkert komma på negativa attribut till de flesta.

O que é que o homem pode fazer com a epidemia de galopante?

- Em primeiro lugar, é preciso ir até ao fim. Samhället kan göra träning tillgängligt och subventionera saker men jag tror främst på individbaserade lösningar. Du har ansvar för din egen kropp och föräldrar har även ansvar för sina barn.

Quais são as melhores dicas para quem está a tentar obter um bom movimento?

- A melhor dica para se conseguir um bom movimento é tentar fazer um bom movimento. O homem pode teoretisera em todas as áreas de trabalho, obter planificadores, esquemas e coachers. Men det händer inget om du inte gör träningen också. Uma das dicas é tentar participar num evento. Det är ett kortsiktigt mål som kanske kan motivera dig. Ele é usado para pressionar o botão para que o usuário possa pressionar o botão, mas é um motivo extra. As melhores dicas são para encontrar um parceiro social para o treino. Ta med din kompis, partner, sambo, en kollega eller barnen när du ska träna. Sedan tycker jag det är underskattat att uppleva vackra miljöer i natureen. É importante que a sua motivação seja aproveitada para o seu próprio bem-estar. Fokusera mer på upplevelsen än på prestationen.

O que é que o sexpack tem de ideal? Kan du förklara varför?

- För det är missriktat, ett fokus på yttre attribut. É muito mau. Idrottsmän ser inte ut så, men det betyder inte att de inte presterar eller har hög funktion inom sina sporter. A sua função é funcionar corretamente quando se liga ou faz abdominais. É muito bom quando se quer correr e fazer abdominais durante a noite. Idrottsmän däremot är avslappnade på utsidan, eftersom de jobbar med andningen och det kan göra att idrottsmän in action till och med ser ut att ha putande magar.

O que é que mais lhe interessa na vida?

- O mesmo que a carne, diz-me ele. Se ele não consegue controlar os seus desejos, então os seus desejos podem ser mais fortes ou mais difíceis de controlar. Para começar, é necessário fazer um esforço para o controlo. Se for preciso, é porque está a ficar muito ocupado.

Como é que está?

- Normalt och vanligt, enligt mig. Jag äter så bra jag kan utan att bli fanatisk och jag är flexibel när jag reser men jag vill att det ska finnas någon form av rimlighet i min vardag. Jag älskar fräscha och goda sallader. Até lá, ele comeu, comeu, comeu, comeu iogurte, comeu iogurte, comeu grão de bico e bebeu café. A partir de agora, a alimentação é saudável.

O que é que isso implica?

- Se eu quiser comer hidratos de carbono, é bom. A minha dieta é paleo e LCHF, mas eu estou a comer pão e bolachas, por isso estou a tentar fazer tudo bem. A massa é extremamente saborosa, mas também pode ser consumida com batatas e batatas fritas. Jag tycker inte det är gott, förutom färskpotatis, så det blir bara en onödig insulinbelastning. Jag är omsorgsfull med maten och lagar bra mat och låter det ta tid.

Como é que o seu filho pode fazer tudo o que quiser para se livrar do seu custo?

- O que é que eu faço? Sedan tycker jag du kommer ganska långt om du också tar bort margarin och raffinerade spannmål.

A oferta de alojamento é muito boa!

- O jantar foi servido e o tempo foi reduzido. Foram 15 ou 17 anos de idade sob um tävling. Jag vann och var väldigt mätt efteråt!

jonas colting
Veja o dia de hoje de Jonas Colting e o seu perfil no Instagram.

Três fotos de Jonas Colting

Gordo Byrn

- O financeiro que começou no triatlo e sedan tornou-se um treinador fantástico. Tem uma filosofia de vida que o ajuda a ganhar vida e que o faz sentir-se muito feliz, diz Jonas Colting.

Therese Alshammar

- O meu filho teve um longo percurso de carreira e já está a viver a sua primeira experiência. Isso é importante para mim.

Mark Sisson

- Um paleoguru que escreveu o livro Primal blueprint 101 e tem um blogue chamado Mark's daily apple. Ele é um grande fã de bebidas.