Kan jag göra en burpee fel? Image

Kan como é que se faz um burpee?

Hatkärleken är stor till burpees, övningen som tränar hela kroppen och kommer i flera varianter. PT-Eva explica como é que um burpee pode ser utilizado, e qual é a melhor forma de o fazer.

Hur mycket vi än må hata övningen så finns det ingen som kan förneka att det är en av de absolut bästa pulshöjarna som finns. Men vad är det egentligen som gör burpees så bra? Vi har frågat PT:n Eva Sjöholm som arbetar som coach på Wörkout och hos oss på Sportamore.

- Burpees är fantastiskt eftersom du jobbar med hela kroppen - både rygg, rumpa och mage - i en och samma övning. Det är en så kallad HIIT-övning, den träningsform som enligt forskning har visat sig vara en av de snabbaste metoderna för ökad fettförbränningen, eftersom du utför den explosivt, säger Eva Sjöholm som ger många träningstips på sitt Instagramkonto @ptbyeva.

Como é que se faz burpees?

- Se não tem nada para fazer, se vai fazer ou se está a tentar fazer um burpee, é perfeito. Jag tycker att alla borde öva in de tekniska bitarna av övningen för att träna upp de musklerna och till slut tycka att den är så pass lätt att du kan lägga till vikter.

Eva SjöholmTem alguma coisa para fazer? Veja até följa PT:n Eva Sjöholm på Instagram!

Como é que se pode fazer um burpee em qualquer altura?

- Det första du ska fråga dig själv är om du kan göra en smal push up där du har armarna intill kroppen och händerna axelbrett isär. Kan du inte det bör du skala ned övningen eftersom du lätt överbelastar axlarna om du breddar greppet. Många är redan så framåtlutade så skaderisken i framsida axel är större när du gör en bred push up i den explosiva övningen. Vi vill jobba mer med skulderbladen. Tänk även på att spänna bålen och rumpan under hela övningen.

Steg-för-steg:

  1. Puxar a corda para cima e para baixo.
  2. Kom ned i en knäböj och fäll fram överkroppen.
  3. Sätt ned händerna i marken.
  4. Salte com os dedos e dê um pequeno empurrão para cima na mesma direção.
  5. Efteråt hoppar du tillbaka med fötterna till startpositionen, kommer upp och hoppar rakt upp.
Qual é a melhor refeição que as pessoas fazem?

- Que se festeje a partir de casa e que se sinta bem quando se aproxima da casa. Då lägger du väldigt mycket belastning på ryggraden och om du gör flera repetitioner explosivt blir det ergonomiskt fel. Vi vill ha med ben, rumpa och core.

A maioria das pessoas que pratica CrossFit está a perder tempo com os golpes, o que é que isso significa?

- O CrossFit é um desporto de sucesso, sem dúvida. De har tagit sig an väldigt många traditionella övningar och gjort till sina egna där de jobbar för ett annat syfte. Det finns inget rätt eller fel. Se o seu objetivo for fazer CrossFit e tiver um sistema que lhe permita fazer a mudança de horário, então é melhor tentar fazer isso com uma técnica rápida. Jag har också kastat mig ned i övningen, men jag har fått bekanta mig med skillnaden när jag aktiverar rumpa och lår, vilket blir roligare, jag kan göra fler repetitioner och jag blir starkare i övningen.

Se o seu objetivo é fazer todos os burpees, qual é o seu principal argumento?

- É bom saber que se trata de uma atividade de grande importância, que muitos têm um bom desempenho e que isso é o que o homem tem. Men du mår aldrig så bra som när du avslutat ett pass med burpees!

SHOPPA HÄR: Produtos para a mãe, o filho e o celeiro

LÄS MER: PT:n tipsar: Como ser corajoso com os burpees

LÄS MER: Burpees extra para o trabalho