"Skaderisken är relativt liten" Image

"Skaderisken är relativt liten"

Tricking spås växa explosionsartat. Svensken Jesper Eriksson är näst bäst i Europa på den nya trendsporten.

jesper

Durante 20 anos, nos EUA, praticou desportos de campo, ginástica, akrobatik e breakdance. O resultado foi um truque. Du gör hopp, volter och snurrar oftentast i längre kombinationer av trick, som ska se så coola ut som möjligt. Tänk dig en plan yta som en tavla och där din egna kropp är färgen. O plano pode ser feito com os mesmos recursos que os mais adequados. I och med Born to run-författarens nya bok Natural born heroes, spås nu tricking, freerunning och parkour explodera världen över på samma sätt som barfotalöpningen gjorde efter den första boken.

En som fastnat för sporten är Jesper Eriksson, 25 år, som i december förra året kom tvåa i EM i tricking i Amsterdam. Han är utbildad idrottslärare men jobbar i dag med att utveckla parkour, freerunning och tricking i Sverige på Gymnastikförbundet.

- Jag började 2007 after att att ha sett en Youtube-video på nätet med Team Ryoku från New York. Através de um fórum na Internet, ele encontrou outros interessados que se encontravam em Medborgarplatsen todos os dias para tentar negociar. Sedan dess har jag tränat med ett tiotal andra från Stockholm, som utvecklats med varandra och våra filmkameror som tränare, säger Jesper Eriksson, som även är tränare i Sundbyberg på Street mentality parkourklubb och för Sollentunagymnasterna, där han själv tränar flera gånger i veckan.

Qual é o seu objetivo?

- Målet har egentligen aldrig varit att bli bäst, utan bara att utvecklas och lära mig så många olika saker som möjligt.

O que é que é tão difícil de enganar?


- Det finns inget rätt eller fel och möjligheterna är nästan oändliga, vilket gör att allla har sin egen unika stil. Själva tricking-communityn är helt fantastisk, sammanhållningen och stämningen i en hall när man tränar i Sverige eller någon annanstans i världen är underbar och inspirerande.

Låter kul! O homem pode ser um homem, ou pode ser um homem que é um homem?


- Você pode fazer isso em qualquer lugar! Jag började själv träna själv 18 år "gammal". Många tror på den gamla myten att det är försent att prova något nytt efter att man blivit vuxen, men nu finns det faktiskt många ledarledda grupper runt om i landet som erbjuder vuxenträning i tricking. När du blir äldre får du dock anpassa din stil efter sina styrkor och fokusera på de områden du kan bäst.

Qual é o primeiro passo para a sua carreira?

- Prova själv hemma på gräsmattan! Kolla på någon Youtube-tutorial hur du gör till exempel butterflykick eller tornadokick. Pode também contactar-nos se encontrarmos um novo método de treino que tenha conduzido a um resultado. No site pktr.se encontra uma lista de todas as tendências de fraude na Suécia.

Varför är det flest killar som utövar sporten, tror du?

- Det saknas kvinnliga förebilder. Jag tror även att det behövs fler rena tjejgrupper så att tjejer vågar ta ett första steg in och få en chans att fastna i sporten. O desporto é muito difícil de praticar e é muito fácil de utilizar, mas é sempre mais fácil de utilizar do que de utilizar.

Qual é a dimensão da escada?

- Relativamente pouco, com o bronzeamento de todos os volter e skruvar. Muitas vezes, são os fötter vrickade, sträckningar och lite ömma knän som ställer till det hos folk. Problemet med att många sliter ut knäna har gjort att nästan alla trickare tränar väldigt hårt på gym vid sidan av för att kroppen ska hålla längre.

É possível fazer truques?

- I och med att tricking blev en del av Gymnastikförbundet 2013 fick vi också möjlighet att hålla det första officiella svenska mästerskapet i tricking under SM-veckan i Borås 2014. I år kommer tricking-SM hållas den 29 augusti på Fryshuset i Stockholm. I tricking så battlar man en mot en, där det gäller att försöka överträffa sin motståndares trick eller combo.

Qual é o truque mais fixe que já experimentou?

- Não se trata apenas de um Cork in back out, mas sim de um bakåtvolt com um skruv na primeira volta ... a partir de um banco!

tricking
Tem mais inspiração? Siga @trickinglandslaget no Instagram, para ver os vídeos mais recentes sobre os melhores truques de Sveriges!