O NOSSO BLACK WEEK ESTÁ AO VIVO! ENCONTRE AQUI DESCONTOS ATÉ 70%!

VER BLACK WEEK

A nossa equipa está a trabalhar em conjunto

Salilla käyminen ei ratkaise kaikkia maailman ongelmia, mutta treeni tekee kehostasi iloisen - jos et ole loukkaantunut tai treenaa täysin väärin. A Anna Ericson é a primeira a ser contactada, mas a sua opinião é muito diferente.

skada vid träningTie kivuttomaan kehoon voi olla pitkä ja vaikea, mutta aina sen arvoista!

Sait sitten uuden vamman, esimerkiksi jos selkään pistää maastavedossa, tai jos kärsit vanhasta vammasta, joka esiintyy silloin tällöin, voi näitä kuvailla yhteisillä sanoilla: Se on syvältä!

Onneksi on olemassa monia taitavia terapeutteja, jotka tietävät, miten vammat hoidetaan. Yksi heistä on naprapatti Anna Ericson.

Treenaushan voi joskus sattua, mutta missä menee raja, kuinka paljon treeni saa sattua?

- Minulla on tapana sanoa, että työskentele vastuksen läpi, mutta kunnioita kipua. Pieni kipuilu ja epämukavuus ovat okei, mutta kipu on jotain muuta, Anna Ericson sanoo.

Jos selkään pistää esimerkiksi maastavedoissa, mitä sitten pitäisi tehdä?

- Keskeytä liike. Monet é um dos mais activos a usar o seu conhecimento sobre o assunto. Sinun ei kuitenkaan tarvitse lähteä ensiapuun ja sairaalaan jos maastavedossa tuntuu kipua selässä tai jaloissa, sillä se ei ole mitään akuuttia.

Como é que os homens podem ser ladrões?

- Mene lääkärille jos suolisto ja rakko eivät toimi, jos alapään tunto häviää tai jos käsien ja jalkojen toiminnot häviävät. Kipu ei ole akuuttia samalla tavalla, vaikka monet huolestuvatkin ensimmäisen kerran loukkaantumisen yhteydessä. Jos menet ensiapuun, saat tavata lääkärin, jonka työ on arvioida jos tarvitset akuuttia hoitoa tai oletko vaarassa. Silloin monet voivat valittaa sairaanhoidosta, mutta ensiavussa ei hoideta tavallisia selkäongelmia. Silloin on parempi mennä fysioterapeutille, kiropraktikolle, naprapaatille, osteopaatille tai vastaavalle, joka voi tutkia kunnolla ja tehdä suunnitelman, miten kivut pidetään poissa.

anna ericsonAnna Ericson. Kuva: Anthony Andrews

O que é que os homens fazem para se tornarem mais fortes e para se tornarem mais fortes?

- Yleisesti voidaan sanoa, että treenisärky esiintyy hetken päästä treenistä ja on pahimmillaan toisena tai kolmantena päivänä. Vamma syntyy suoremmin, paikka turpoaa heti ja loukkaantunutta raajaa on esimerkiksi vaikea liikuttaa. Treenisärky voi tietysti olla tosi raastavaa, mutta se katoaa itsestään ja se ei ole vaarallista.

Monet, que já estava a trabalhar com um amigo, está a trabalhar com um amigo que está a ser usado. O que é que se passa?

- Kaikki kehossa liittyyy toisiinsa, voit esimerkiksi kompensoida jotain vammasi takia tai että pelkäät kipua ja sen takia liikut jäykemmin. Jos joku tulee vastaanotolleni niskakivun takia, voin naprapaattina tutkia jalkoja, sillä potilas on ehkä ollut jossain leikkauksessa, jonka vuoksi hän on jäykistynyt, mikä puolestaan vaikuttaa polviin, tämä lantion liikkeeseen ja lopuksi selkään ja niskaan, Anna Ericson sanoo ja jatkaa:

- Asia voi myös olla päinvastainen, sitten kun niskakipu on hoidettu, voi rintaranka kipuilla ja sen hoidettua lanneselkä ehkä oikkuilee. Aivot eivät nimittäin jaksa rekisteröidä kaikkia kipuilevia alueita samaan aikaan, vaan priorisoi kivuliainta aluetta. Sen vuoksi kuntoutumistreenit voivat tuntua raskailta.

Mitä vinkkejä sinulla on sellaisille, jotka tuntevat juuri näin?

- Muista, että kuntoutus ei melkein koskaan ole kivutonta. Ensin kaikki tuntuu hieman paremmalta, liikkuvuus ehkä paranee, mutta sitten kivu voi iskeä ennen kuin olet tarpeeksi vahva. Älä kuitenkaan anna periksi, jatka hoitoja. Näin kehityt vahvemmaksi ja kestävämmäksi ja lopulta kipu katoaa. Tie takaisin on mutkainen. Pelkän vamman lisäksi myös hermoston ja kipumuistin pitäää parantua.

O homem é um vammoista. Joillainhan on vähän surkeat polvet, olkapäät tai vastaavaa, jotka oikuttelevat treeneissä vuosi toisensa jälkeen, voiko näille tehdä mitään?

- Yleensä kyllä, mutta se on yksilöllistä ja sinun täytyy pyytä apua sellaiselta, joka tietää siitä alueesta jotain. Kaikki kehon rakenteelliset osat ovat parantuneet vuodessa, sen takia ei voida sanoa, että "sinulla on seitsemän vuoden takainen välilevyn pullistuma". Joillan voi myös täysin anatomisesti sellainen geeniperimä, että he ovat syntymästä saakka herkempiä ja alttiimpia, kaikkia ei ole tehty jalkapallon pelaajiksi tai voimistelijoiki, aivan kuten kaikki eivät sovellu matemaatikoiksi tai kielitieteilijöiksi. Ehkä et pysty harjoittamaan jotain lajia haluamallasi tasolla, vaan sinun pitää pysyttäytyä tietynlaisessa treenissä jos haluat voida hyvin.

Kivun aiheuttaman syyn löytäminen tuntuu oikealta salapoliisityöltä?

- Kyllä ja sitä paitsi jos olet sietänyt kipua kauan, on hermosto rakentunut uudestaan ja ilmoittaa kivusta myös esimerkiksi paineen ja tärinän yhteydessä, sillä aivot ovat niin tottuneita, että sillä tietyllä alueella tuntuu kipua. Silloin aivoja pitää rauhoitella, koska kyseessä ei ole mikään vaara.

Jos minulla on esimerkiksi kipuileva olkapää, onko ratkaisu siis se, etten treenaa sitä?

- Ei, saat löytää erilaisia teitä. Jos joku liike ei toimi, voit tehdä liikkeen pienissä osissa ja treenata sitä niin kauan kunnes pystyt yhdistämään osat ja tekemään koko liikkeen. Pyydä asiantuntijalta apua ja selvittäkää onko kyseessä tosiaan vamma, kompensaatio-ongelma vai kummitteleeko pelkkä kipumuisti. Joka tapauksessa treenauksen lopettaminen ei koskaan ole ratkaisu. Liikkuminen parantaa kehoa!