Tips! Så blir ni en aktiv familj Image

Dicas! Como se tornar uma família ativa

Para ativar a barba e a pele das crianças é muito importante. Supermamman Petra Månström delar med sig av sina bästa tips för attå en aktivare vardag full med rörelseglädje!

Num mundo tecnológico em que todos os equipamentos, aparelhos e funções se encontram numa banda larga, pode ser mais fácil encontrar um lugar para se libertar da neve e do calor. Vi har träffat löparen och författaren Petra Månström som inte ser någon anledning till att skilja på träning och att aktivera barnen. För Sportamore berättar hon hur du lätt kan involvera barnen på träningspasset och få en win win-upplevelse på köpet.

- Det ska vara så lite krav som möjligt med fokus på musik som barnet gillar. För min son är det Samir & Viktor som gäller så då får vi spela deras låtar 10 gånger på raken, annars rör han inte på sig, säger Petra Månström som just nu är aktuell med boken Smartare löpning och fortsätter:

- Quando alguém tenta ouvir uma música de alta qualidade ou uma música coreográfica ou variada é melhor, mas isso é para o seu crânio. Se o seu cérebro se tornar mais forte, pode encontrá-lo no siteras villkor. Vi har testat lite olika saker med varierande framgång. Förra året anmälde vi vår son till en uppstyrd aktivitet men märke att koreografin var jobbig för honom.

Hur ser du på barns fritid idag jämfört med när du själv var barn?

- Ele começou a trabalhar. När jag var liten var vi ute och gjorde en massa saker så fort vi fick chansen. Det handlade inte om att vi tränade som barn, utan vi bara rörde på oss. Nu är det skärmarna som tar upp barns tid och de är utformade för att skapa ett beroende, som godis, säger Petra Månström.

O que é que a pessoa que está a trabalhar pode fazer para se tornar um amigo do bar?

- É uma luta que se trava e que se torna mais fácil de travar. Om vår son märker att vi är sega så sätter sig han också vid en skärm. Men faktum är att han ofta vill gå ut. Så när han frågar om vi ska gå ut och cykla efter middagen så får man vara lite obekväm och följa med ut. Vi kan inte förvänta oss att barnen ska varva ned genom att sitta med en skärm när en aktivitet egentligen får dem att komma ut, röra på sig och sedan sova bättre.

Vad finns det för fördelar med en aktiv vardag för barnen?

- Förutom att de sover bättre och somnar lättare, så är det koncentrationen. O foco do bättre no local onde o väl se encontra não é um ponto de partida para o sentar-se. Precis som för vuxna så är det lättare att sitta still om du tidigare har rört på dig. Mesmo os seres humanos são corajosos. Om vår son är trött och har fått avreagera sig fysiskt har han inte lika stort behov av att härja runt eftersom han redan har fått ut sin energi. Vi vuxna blir ju också gladare och om du är rädd om din relation får ni mer tid till varandra om barnen mår bra och sover bättre.

Petra MånströmAtt springa med barnvagn är ett bra tips för att klämma in en löprunda samtidigt som barnet stundtals kan springa bredvid för att röra på sig. Veja no blogue de Petra Månströms as dicas diárias para uma véspera ativa. Foto: Jonas Hansen.

Kan como é que a minha família pode fazer o mesmo?

- Absolutamente, mas isso deve ser feito com os vilões do celeiro. A primavera pode ser feita com o vento, se o celeiro for muito leve. Större barn kan delvis sitta i vagnen och delvis springa bredvid. Jag och min son brukar köra intervaller fram till en utmärkt bänk, sedan vilar vi lite och springer tillbaka. Det är viktigt att han får ligga först, så han sätter reglerna och bestämmer över träningen. Quando nos sentamos em frente à televisão, fazemos abdominais e exercícios de alongamento. Då släpper min son sin telefon direkt och lägger sig bredvid. Här måste jag ta tillvara på stunden och bjuda in honom i träningen så som att han räknar, är med och klappar i händerna eller gör något annat samtidigt.

Dicas de Petra Månströms para viajar com crianças:

#1. Esqueça os truques de estilo

Aprenda a usar as brincadeiras que os seus filhos podem fazer, repita-as ou faça-as correr no mesmo ritmo que eles. Tips på övningar är situps, rygglyft och knäböj med barnet sittandes gränsle över magen, liggandes bredvid eller i famnen.

#2. Controlar a perda

A música e o tempo das refeições são os melhores. Se não tiver um ritmo de primavera num anel, então vai conseguir. Ska ni lyssna på en och samma låt på repeat, gör det. Ju mer frihet och spontanitet desto bättre.

#3. Lek följa John

Om barnet är i krypåldern är det både roligt och utmanande för dig att hänga på. Dels kan det knaka både lite här och var i din kropp när du kryper runt på alla fyra, men det är också roligt för barnet att få bestämma vad ni gör och var ni går.

Abilica active I stället för att lägga kommentarer som "det var bättre förr" har Abilica skapat kollektionen Abilica Active med lätta träningsredskap för barn som alla kids kommer att vilja ha i sitt lekrum. O que é que se passa com os medicamentos, o dólar, o hopprep, o hopphage e muito mais? É perfeito para comprar no hemagymmet!

SHOPPA HÄR: Sacade compras de actividades até à barraca

LÄS MER: Petra Månström: "Não se deixe levar pelo stress"