Tre klassiska danskmöten Image

Os três campeões mundiais

Sverige och Danmark har spelat över hundra gånger mot varandra. Aqui estão os três jogos que se destacam na história.

Lagen på varsin sida Öresund har spelat 104 matcher mot varandra genom åren, Sverige har 45 segrar, Danmark 40 och 19 har slutat oavgjort. Matcherna har oavsett sammanhang alltid stor prestige och i potten ligger alltid möjligheten att kalla sig "bäst i Norden".

Trots det lilla avståndet geografiskt har det alltid funnits en stor vilja hos båda lagen att distansera sig spelmässigt från varandra, kanske främst från danskt håll. Em Sverige, a maioria das equipas é formada por um sistema 4-4-2 com um número de pontos de referência. A Dinamarca tem uma ambição ambiciosa de criar um modelo de jogo mais ofensivo. Ironiskt nog är styrkeförhållande nu något omvänt då Sverige är bättre offensivt än defensivt och Danmark lider av måltorka.

"Due due due". 2-2 EM em Portugal 2004. Det blev så klart resultatet som tog både Sverige och Danmark vidare på Italiens bekostnad i gruppen där också Bulgarien ingick. Matchen var genom konspiratoriska italienska ögon en uppgörelse grannarna emellan men matchbilden skvallrade om något annat. A Dinamarca venceu o jogo por 1-0 e 2-1, com Mattias Jonson a marcar um golo na primeira mão. Bara Ibrahimovic, Isaksson och Källström är kvar i landslaget från matchen 2004.jonsonMattias Jonson sätter 2-2 mot Danmark på pass från Christian Wilhelmsson. O resultado é a melhor classificação para a final do campeonato, em que a Sverige venceu a Holanda e a Dinamarca venceu o Tjeckien por 3-0.

"Fylledansken". 3-3 EM-kval 2007. É a partida mais emocionante entre os dois países. Inte bara för att den avbröts i slutskedet då en stupfull dansk man sprang in på planen och försökte attackera domaren efter att Sverige fått straff. Utan också för att Sverige efter 26 minuter ledde med 3-0 på Parken. O resultado final foi 3-3 no minuto 76. Sverige fick aldrig slå straffen och matchen avbröts med en svensk 3-0 seger som slutresultat.

"Straffmissen" 0-1 VM-kval 2009. Sverige förlorade på Råsunda på själva nationaldagen efter att att Kim Källström tidigt missat en straff och Danmark gjort matchens enda mål i minute 22. A Sverige foi a primeira a entrar no jogo, mas teve de se esforçar para conseguir uma vitória sobre o VM-spel. A Dinamarca venceu por 1-0 em outubro em Parken e a Alemanha foi para a Síria com um bónus de 1-0.