NAŠA STRÁNKA BLACK WEEK JE ŽIVÁ! NÁJDETE TU ZĽAVY AŽ DO 70 %!

POZRI BLACK WEEK

Aika lisätä urheilumaailman tasa-arvoa!

Mies urheilija ansaitsee 72 kertaa enemmän kuin nainen. On korkea aika muuttaa asia!

8. maaliskuuta on kansainvälinen naistenpäivä. Se on erinomainen tilaisuus kiinnittää huomiota miesten ja naisten väliseen epäoikeudenmukaisuuteen ja epätasa-arvoon eri toimialoilla. Urheilumaailmassa sukupuolten väliset erot ovat edelleen suuret, vaikka useat virastot ja organisaatiot pyrkivätkin tekemään alasta tasa-arvoisemman. Yksi niistä organisaatioista on National Sports Federation.

- Tätä ei pidä luokitella naisten kysymykseksi, vaan urheilun kehittämisen kysymykseksi. Kaikkien, sukupuolesta riippumatta, tulisi voida osallistua urheilumaailmaan ja muuttaa sitä, sanoo Ruotsin urheiluliiton sukupuolten tasa-arvon ja osallisuuden asiantuntija ja koulutuspäällikkö Sofia B Karlsson.

Miehiä ja naisia arvioidaan eri tavalla

Tilastokeskuksen mukaan naiset ansaitsevat 89 prosenttia miesten palkasta, mutta urheilumaailman erot ovat suuremmat kuin muilla aloilla. Vuonna 2017 SVT teki tutkimuksen urheilualojen palkoista. He tarkastelivat 8 urheilulajia ja valitsivat 143 maajoukkueen urheilijaa joiden lajeina olivat jalkapallo, jääkiekko, alppihiihto, ampumahiihto, uinti, yleisurheilu, golf ja hiihto. Näistä henkilöistä SVT sai tietoja 108 urheilijan palkasta ja tulos oli henkeäsalpaava: Naisten maajoukkueen urheilijoiden keskimääräiset kuukausitulot olivat 18 890 kruunua. Miesten vastaava summa? 1 358 551 SEK kuukaudessa. Miesten tulot olivat siis 72 kertaa suuremmat kuin naisten.

- Palkkaero johtuu osittain siitä, ketä pidetään urheilun "oikeana" harjoittajana ja kuinka sinua arvostetaan vastaavana naisena. Tyttöjen ja naisten on usein todistettava kykynsä ennen kuin heihin panostetaan rahaa, mutta on itsestäänselvyys ja tapa sijoittaa rahaa miehiin, Sofia B Karlsson sanoo ja jatkaa:

- Voit aloittaa katsomalla itseäsi ja yhdistystäsi tai liittoasi. Millä perusteella teet päätökseni tässä asiassa, onko se aktiivinen valinta vai onko kyse vanhoista perinteistä? Mihin resurssijako perustuu ja miksi teemme niin? Meidän on istutettava ajatus että on luonnollista jakaa resurssit tasaisesti.


sofia b karlsson Sofia B Karlsson työskentelee asiantuntijana ja koulutuspäällikkönä sukupuolten tasa-arvon ja osallisuuden alalla Ruotsin urheiluliitossa.

Heijastus koko yhteiskunnasta

Joten miksi urheilu ei ole tasavertaista? Tietenkin kyse on useista asioista. Yksi niistä on, että emme näe eliittiurheilijoita ammattilaisina, sanoo unionin toimialajohtaja ja mielipidejohtaja Shadé Jalali.
- Kun tarkastelemme urheilua, et näe sitä todellisena ammatina, ja silloin näyttää siltä, että voit kuitenkin käyttäytyä vähän ja ohittaa tavalliset syrjintälakit. Olen tehnyt kaksi kyselyä, joissa on mukana eliittijalkapalloa ja huippukilpailua, ja se osoitti, että miehet istuvat melkein kaikilla levyillä. Tuomarit, valmentajat, fysiologit, presidentit - kaikki. Ja tämä pätee sekä naisten että miesten joukkueisiin, Shanté Jalali sanoo.
- Perinteen mukaan urheiluliike muodosti alun perin miehet miehille. Tuo kulttuuri on elänyt. Myös Minun ja Aikakatkaisun kautta monet voimarakenteet tulivat entistä selvemmiksi. Muutoksia tapahtuu, mutta se on silti hyvä tapa edetä, Sofia B Karlsson sanoo.

Mitä voimme sitten tehdä?

- Ensinnäkin meidän on tarkasteltava nykyään käytettävissä olevia resursseja. Väitettä, jonka mukaan naiset eivät pelaa samalla tasolla eikä siksi voi saada enemmän rahaa, ei pidä paikkansa. Meidän on ryhdyttävä suurempiin toimiin tasa-arvoon sijoittamisen suhteen. Urheilussa tarvitaan enemmän urapolkuja, naisia on nykyään vähemmän kuin miehiä. Kun nainen lopettaa urheilunsa, on tavallista, että hän kouluttaa itsensä jotain täysin erilaista, kun taas miehet harvoin tekevät saman. Et voi haluta tasavertaisempaa yhteiskuntaa kuin sinä etkä voi siirtyä eteenpäin, Shadé Jalali sanoo.

shante jalali "Väitteellä, jonka mukaan naiset eivät pelaa samalla tasolla eikä siksi voi saada enemmän rahaa, ei ole perustetta", sanoo unionin toimialajohtaja ja mielipidejohtaja Shadé Jalali.


Mitä miehet voivat erityisesti tehdä muutoksen aikaansaamiseksi?

- Miehillä on erityisen suuri vastuu. Jos kuulut normiin, sinulla on mahdollisuus osallistua muutokseen. Sinulla voi olla pääsy oikeaan huoneeseen, sinulla voi olla sijainti, jolla on paljon voimaa. Miehillä on sekä mahdollisuus että vastuu nähdä oma osa tässä asiassa, mutta myös nähdä muita, joilla ei ole selvää asemaa, Sofia B Karlsson sanoo.

Kansallisen urheiluliiton sukupuolten tasa-arvotavoite

Ennen viime vuonna järjestettyä maailmancupia ranskalainen joukkue päätti, että maan suurimpien urheiluliittojen on oltava vähintään 40 prosenttia naisista. Tämän pitäisi johtaa siihen, että useammat naiset päättävät tulla jalkapalloilijoiksi, erotuomariksi, valmentajiksi tai klubijohtajiksi. Laki on osa uudistusta, jonka tarkoituksena on lisätä miesten ja naisten tasa-arvoa yleensä maassa.

Ruotsissa Ruotsin urheiluliitto on asettanut sukupuolten tasa-arvotavoitteet vuodelle 2025. Yleistavoitteena on, että naisilla ja miehillä olisi oltava sama valta muotoilla urheilua ja osallistua urheiluliikkeeseen.

- Se mitä työskentelemme, on tavoitteet, jotka urheiluliike yhdessä asetti. Seuraamme niitä seuraamalla verkkosivuillamme rf.se julkaistavia raportteja. Seurantaraportteihin sisältyy muun muassa sukupuolijakauma erityisten urheilujärjestöjen hallituksissa ja vaalikomiteoissa, sukupuolten tasa-arvo urheilun johtajien keskuudessa ja seuraamme tänä vuonna yhdistysten tasa-arvotyötä. Meillä on myös suuri koulutusinvestointi, jolla täydennetuusnormien vaikutuksista urheiluympäristöön, Sofia B Karlsson sanoo ja jatkaa:

- Jos kyse on organisaatiosta tai liitosta, jossa on vähän naisia ja paljon miehiä, on kysyttävä: miksi se näyttää organisaatiollemme? Miksi miehillä menee niin hyvin ja miksi naiset eivät tule tänne? Työskentelemme normaalitietoisesti, Sofia B Karlsson selittää.

Aseta nainen ensin

Sportamoressa laitamme naiset ennen kaikkea ympäri vuoden, ei vain kansainväliselle naistenpäivälle. Pyrimme jakamaan sukupuolten tasa-arvon työntekijöidemme kesken, omaksumaan selkeät rutiinit syrjinnän torjumiseksi ja työskentelemään aktiivisesti sukupuolten tasa-arvon hyväksi. Meille on selvää, että sekä naisten että miesten asiantuntijat, urheilijat, profiilit ja henkilökohtaiset valmentajat voivat puhua lehdessä. Odottaa meidän tukevan sinua, kun harjoittelet rakastamaasi urheilua!