Test: Så bra är nya träningsskon Nike Free Metcon 3 Image

Test: Så bra är nya träningsskon Nike Free Metcon 3

Boxhopp, squats, repklättring och wallballs - allt klararar Free Metcon 3. Nájdite testpanelens utlåtande om nya träningsskon.

Du som vill ha något mer än en renodlad crosstrainingsko, som Nikes populära Metcon-modeller, ska absolut spana in Nike Free Metcon 3, en ny träningssko för allroundträning med något så ovanligt som både hög flexibilitet och stabilitet.

- Free Metcon 3 funkar lite mer som en allroundsko. Den är inte bara för högintensiv funktionell träning, säger André Egilie, produktexpert på Nike och fortsätter:

- Den har mer flexibilitet och högre komfort, och är inte lika stel i framfoten eller stum i sulan som vanliga Metcon.

Shoppa direkt: Nike Free Metcon 3 för dam och herr

nike free metcon 3Nike Free Metcon 3 har en helt ny design jämfört med föregångaren Nike Free Metcon 2.

Bredare häl för lättare benböj

Ovandelen av skon är av strumpkonstruktion, och saknar alltså en traditionell plös. Materialet är slittåligt meshtyg, och vid tårna finns ytterligare syntetförstärkningar.

- Hälen är breddad och stummare, så att du kan köra benböj och marklyft. Du kan lyfta i skorna, men de allra tyngsta lyften bör du göra i andra skor(till exempel Metcon 5 som dessutom har så kallade hyperlift inserts, extra inlägg som gör att skon blir en lyftarsko!) för att få mer markkontakt, smidighet och stabilitet.

När ska jag använda Free Metcon 3?

- Skon passar bra för högintensiv träning, som till exempel bodypump och lättare crosstrainingpass. Det är en bra allround-träningssko.

Kan jag springa i mina Free Metcon 3?

- Ja absolut, du kan springa kortare sträckor, men bör kanske inte gå till gymmet för att bara springa på löpbandet, då ska du ha löparskor.

July_-_Nike_Free_x_Metcon_3.jpg

Självklart har vår sportiga testpanel tränat i Free Metcon 3, och så här tyckte de om den uppdaterade skon.

Det här var extra bra med skon: Testpanelen vill hylla den breda sulan som ger ökad stabilitet.

Testpanelen säger: Det här är en bra sko för högintensiva träningspass eller som gymsko. Vår testpanel har bland annat testat crosstraining i denna sko, utan tunga lyft.

- När jag gör övningar som wallballs och squats känner jag verkligen hur stabil skorna gör mig, säger en testare och fortsätter:

- Jag kan absolut göra lättare lyft som front squats med låg vikt, kettlebell-snatchar eller thrusters med dumbbells i de här skorna. Men för tunga lyft skulle jag byta till vanliga Metcon, då du är lite för högt upp i de här skorna. Du behöver mer markkontakt med en stummare sula och stelare ovandel när du lyfter tungt.

Sulan

Sulan på Free Metcon 3 går upp en bra bit på sidorna vid hålfoten precis som på vanliga Metcon, vilket gör att du enkelt får grepp när du ska klättra i rep. Du riskerar inte heller att förstöra skon. Sulan är även ordentligt breddad vid häl och framfot, vilket gör att du känner dig stabil både i böj-rörelser men även i snabba sidledsförflyttningar. Du kan alltså lita på att du står stabilt i den här träningsskon.

Ovandelen

Ovandelen är av slittålig mesh i fera lager, vilket gör att foten hålls på plats, samtidigt som du har gott om flexibilitet. Skillnaden mellan den här modellen och Metcon 5 är just att ovandelen är mjukare och har en annan finish, vilket gör den mer till en allroundträningssko.

Sprint

Testpanelen provade korta sprinter i skorna, vilket de också funkar jättebra för. Är du på ett träningspass där det delvis ska springas kan du med fördel använda Free Metcon 3, förutsatt att det inte är ett renodlat löppass.

KÖP NU: Nike Metcon-skor

LÄS MER: Så ofta ska du träna för att bygga muskler