Därför är Helly Hansen Lifa säsongens säkraste köp Image

Därför är Helly Hansen Lifa säsongens säkraste köp

Lifa från Helly Hansen är ett klassiskt baslager som funkar året om. Vi vet varför understället blivit en sådan älskad favorit.

Om du tycker om alpin skidåkning, segling eller att vara ute i naturen är du med största sannolikhet väl bekant med Helly Hansen. Det klassiska märket grundades 1877 i Norge av sjökapten Helly Juel Hansen när han upptäckte ett nytt sätt att skydda besättningen mot det tuffa klimatet på sjön: Vattentäta kläder. Han och hans fru tillverkade linkläder doppade i linolja, vilket resulterade i vattentåliga ytterplagg som höll sjömännen torra. Ända sedan dess har Helly Hansen stått för hög kvalitet oavsett om du ska ut på sjön, susa nedför skidbacken eller ta dig upp för berget.

Förutom vattentäta ytterplagg var märket även tidiga med fleecetröjor och tekniska baslager (underställ). Det vi främst förknippar Helly Hansen med på Sportamore är understället Lifa. I Lifa-seten har Helly Hansen använt en speciell typ av polyester med tunna, ihåliga fibrer som avskyr vatten. Det ger ett lätt, värmande underställ som transporterar bort svett och fukt.

- Lifa-fibrerna, som verkligen hatar vatten, sitter på insidan och trycker ut vattnet fort till polyestern som tycker om vatten. På så sätt försvinner svetten från kroppen. Du ska vara varm, torr och komfortabel. Är du torr på kroppen behöver du egentligen inte ha så jättemycket varma kläder på dig, säger Magnus Svahn från Helly Hansen.

Lifa Crew och Pant i polyester är tänkt för aktivt användande; när du springer, åker skidor eller seglar och svettas mycket. Det fungerar bäst om du har något ovanpå som kan ta emot svetten.

- Den enda nackdelen med Lifa är att tyget avskyr vatten så mycket att det inte går att trycka på det. Fibrerna stöter bort trycket. Därför är det enfärgat och inte prytt med massor av roliga tryck.

7040055685268_004_60cbadc099bd47e984628a193f3a35e4.jpgDe lätta och snabbtorkande Lifa-fibrerna i Lifa Crew både andas och värmer bra. Rekommenderat pris är 399 kronor.

Lifa-setet i polyester är alltså suveränt nu på vintern om du planerar att köra stenhårt i skidbacken eller längdspåret. Men köper du bara ett underställ för höst och vinter är Lifa Merino det säkraste valet, menar Magnus Svahn. Med ett baslager i ull och en paddad jacka klarar du dig hela vintern utan att frysa.

- För vinteraktiviteter skulle jag rekommendera Lifa med merinoull. Det är perfekt när det är riktigt kallt. Tack vare tvålagerskonstruktionen med Lifa och ullen håller du värmen på ett helt annat sätt. Där får du det bästa av världar: En väldigt varm och komfortabel produkt där värmen sprids ut snabbare. Det är också superskönt på sommaren när det är kallt ute på sjön och blåser.

HÄR hittar du vårt utbud från Helly Hansen.

SHOPPA HÄR: Underställ

LÄS MER: Stort test av 10 underställ i syntet

LÄS MER: TEST! 12 varma underställ i ull