NAŠA STRÁNKA BLACK WEEK JE ŽIVÁ! NÁJDETE TU ZĽAVY AŽ DO 70 %!

POZRI BLACK WEEK

Därför blir barnfötter så kalla

Du har köpt ett par vattentäta vinterkängor till dina barn. Trots det har småttingarna iskalla fossingar varje dag efter förskolan. Det kan ha en enkel lösning.

Att de små barnfötterna blir kalla efter en dag på förskolan trots att de har varit inpackade i vinterkängor behöver inte betyda att det är fel på varken kängorna eller barnet. Självklart är det bra att skorna är vattentäta, men det räcker inte.

- Eftersom en barnfot svettas cirka två deciliter per dygn är det viktigt att fukten kan transporteras ut ur skon. Andas inte skorna finns risk för att foten blir just blöt och kall, säger Jonas Rampe på skoföretaget Superfit.

Det andra du behöver se över är vilka strumpor du sätter på barnet. Köper du ett par vinterskor av kvalitet till dina barn vill du förstås få ut det mest av produkten. Då ska du inte sätta på barnen en bomullsstrumpa, som suger upp fukt och inte släpper vidare något förrän den är mättad. Ett bättre val är att köpa strumpor i en mix av ull och akryl, som inte tar åt sig fukten utan bidrar till att den transporteras ut ur skon.

- Ett vanligt fel är att klä på barnen bomullsstrumpor. Alla vet att det är bäst med thermounderställ på kroppen när man åker till fjällen. Samma princip gäller i alla miljöer och förstås också på fötterna, där det produceras som mest fukt. Undvik också halkstrumpor i skorna, eftersom strumpan fastnar och hindrar foten från att röra sig naturligt i skon.

Om du har köpt vinterskor i till exempel Gore-Tex, som både är vattentätt och andas, och har satt på barnen strumpor i rätt material och de ändå blir kalla, kan du behöva se över rutinerna på förskolan. Ett vanligt misstag är att man där stoppa in skorna i torkskåpet tillsammans med kläderna. Precis som att varma luften i ett badrum dras till det kalla badrumsfönstret, dras den varma luften i ett torkskåp till det som är kallast. Efter att torskåpet varit på ett tag och ytterkläderna börjat torka är den kallaste platsen skorna. Den varma fuktiga luften dras alltså till skorna, som blir de som torkar långsammast. Det innebär i praktiken att de sällan hinner torka under sovstunden mellan förmiddagsleken utomhus och eftermiddagen.

På eftermiddagen när barnen ska gå ut igen får barnen på sig ett par skor som är varma på utsidan men fuktiga på insidan vilket gör att barnet kommer att börja frysa redan vid relativt höga temperaturer.

- Är det vätska i skorna när barnen får dem på fötterna kommer de snabbt att bli kalla om de ska vara ute i några timmar, oavsett hur varmfodrade kängorna är. Torka i stället skorna enkelt och snabbt genom att dra upp innersulan till överkanten på skon och låt den bara stå luftig och torrt. Har det kommit vatten ner i skorna kan det behövas lite tidningspapper för att först suga upp det mesta.

Ytterligare ett vanligt misstag bland föräldrar är att bylsa på barnfoten för många sockor och stoppa i för många sulor i skon. Fundera över om det verkligen är nödvändigt med dubbla sulor och dubbla sockor.

- Fyller du hela kängan med material finns det till sist ingen luft kvar. Då kan det också bli kallt. Våra vinterkängor kommer redan med en värmeisolerande sula, och behöver inte fler sulor, säger Jonas Rampe på Superfit.