Är du ny på padelbanan eller vill uppdatera ditt spel med ett nytt racket? Proffstränaren Andréas Johansson vet vad du ska tänka på innan du köper ett padelracket.
Padel är en snabbt växande sport som lockar såväl unga som äldre, kvinnor och män. Oavsett om du spelat i flera år eller är nybörjare kan det vara klurigt att hitta rätt typ av racket, såvida du inte har stenkoll på ditt spelsätt. Vi har tagit hjälp av proffstränaren Andréas Johansson som bland annat varit rankad som Sveriges sjunde bästa spelare 2017 och varit assisterande förbundskapten för landslaget 2018.
Hur vet jag om jag spelar med rätt typ av padelracket?
- För det första skulle jag säga att du ska luta dig mot en tränare eller framför allt testa dig fram till vilken modell som du gillar. Många har problem med axlar eller armbågar, och då märker de snabbt om ett racket belastar på ett sätt som kroppen inte tål. Är det så bör du verkligen byta racket så att du inte får problem som du dras med länge, säger Andréas Johansson.
Vilket racket passar mig som aggressiv spelare?
- Lever du på kraft och en aggressiv bollträff kan du ha ett styvare material på ditt racket. För mig finns det inga snabba och långsamma racket, de är olika hårda och mjuka samt är formade på olika sätt vilket påverkar bollträffen. Du vill komma åt egenskaperna i materialet.
LÄS MER: Sprievodca! Våra bästa padelracket
Hur menar du då?
- Om du väljer ett racket med en styvare yta och spelar löst kommer du inte att få hjälp av ditt racket i spelet. Om du däremot spelar hårdare och kommer igenom styvheten och elasticiteten i ditt racket material får du mycket svar från ett racket med styv yta, och därför också fart på bollen.
Och om jag vanligtvis har ett lösare spel?
- Om du inte har det hårda spelet kan ett mjukare racket hjälpa dig mer i bollträffen.
Vill du ha tips på övningar och annat som är viktigt inom padel? Spana in Andréas Johanssons instagramkonto @padeltrainersweden! Foto: Anders Karlsson.
Vilken form på racket ska jag välja?
- Ett runt racket är mindre belastning för armbågen. Börja med en sådan modell om du är nybörjare. På så sätt får du inte maxbelastning på armen på en gång. Ett droppformat racket har sweetspoten längre fram, vilket blir längre ifrån kroppen. På banan går racket lite snabbare och är lite framtungt så att du kan sätta mer fart på bollen, vilket är bra om du kan hantera det. Till sist finns det diamantformade racket som är ytterligare något framtungt i balansen och med sweetspoten ännu längre fram. Med det sagt går utvecklingen snabbt: det finns numera runda rack med balansen långt fram i racket och vice versa.
Kan jag gå efter regeln "ju dyrare racket desto bättre"?
- Nej, det tycker jag inte. Alla märken har modeller som är bas-, mellan- och toppsegment. Spelar du ett par gånger i veckan tycker jag däremot att du kan lägga lite mer pengar på ett racket och komma upp i mellansegmentet. Men ett racket behöver inte vara dyrare för att det ska vara bättre för dig. Sikta på ett racket som passar dina egenskaper och som känns bra för kroppen.
Hur väljer jag rätt skor att spela med? Funkar mina gamla tennisskor?
- Tennisskor fungerar fint så länge de inte är blankslitna. Det viktiga är att du har en sko som är i stabil vid sidledsförflyttningar. Många sneakers och löparskor är direkt farliga eftersom de är instabila i sidled. Har du en grusdojja från tennisen med mönster kvar i sulan kan du ha den. Men givetvis rekommenderar jag padelskor och då kanske helst från de etablerade sportskoleverantörerna.
Hur ska jag tänka när det kommer till kläder?
- Kör med det du känner dig bekväm i, det finna ingen fördel med att ha någon špecifik passform. Funktionsmaterial är däremot ett måste för min del, avslutar Andréas Johansson.
SHOPPA HÄR :Våra nya padelracket
SHOPPA HÄR :Allt du behöver för att spela padel
LÄS MER: De viktigaste grunderna i padel