Hitta rätt löparsko från Nike Image

Hitta rätt löparsko från Nike

Med Nikes breda utbud av löparskor kan det vara svårt att veta vilka skor som passar just dig. Här får du hjälp!

Nike är expert på löparskor, det vet alla. Frågan är hur du hittar rätt par i ett utbud så enormt som deras. Det viktigaste är att hitta en modell som möter dig på dina förutsättningar. Här delar vi upp sortimentet i löparskor med mycket dämpning, stabila favoriter och klassiska modeller för dig med ett neutralt löpsteg. Läs mer för att se i vilket fack du passar in.

KÖP NU: Shoppa löparskor z Nike här!

#1. Löparskor med mycket dämpning

Generellt brukar man rekommendera en löparsko med mycket dämpning för tre sorters löpare:

  • Dig som har ett tungt löpsteg, till exempel för att du väger lite mer. Då kan dina knäleder och din rygg behöva lite extra hjälp att ta emot din vikt i stegisättningen. När du springer kan du räkna på att du belastar fot-, knä- och höftleder med fyra gånger din egen vikt.
  • Dig som har lite ovan teknik och har en fotisättning med hälen först. När du landar med hälen först landar du nämligen naturligt på ett fullt utsträckt ben, vilket gör det svårare för lårmuskulaturen att gå in och dämpa din tyngd. Då kan du behöva hjälp av skon.
  • Du som har skador på rygg eller menisk. Menisken och diskarna i ryggen är kroppens naturliga stötdämpare. När de inte fungerar som de ska kan det göra ganska ont att springa i löparskor med lite dämpning.

I moderna löparskor finns det i regel två olika sorters dämpning - den i TPU och den i EVA. TPU är en sorts plast som håller väldigt länge och tål att slitas på, utan att funktionen försvinner. Nackdelen är att den kan upplevas lite hård. EVA-plast är å andra sidan extremt mjuk och skön, men förlorar sina porösa egenskaper efter en tids användning.

Populära Nike-löparskor med mycket dämpning

Nike React Infinity Run

nikeLöparskon som designats för att minimera skaderisken vid löpning. Här hittar du React Infinity Run för damer och herrar.

Nikes löparsko React Infinity Run har tagits fram för att mindska skaderisken när du löptränar. Ovandelen har en tight, strumpliknande passform för att ge stöd åt foten och hålla den på plats. Den mjuka sulan på React Infinity Run är en så kallad rullsula, vilket innebär att den skålats lätt vid tåspets och häl. Det gör att du som landar med hälen först snabbt rullar framåt på skon, vilket minskar påfrestningen på kroppen. Nike React Infinity Run passar alla sorters löpare, på de flesta distanser.

Nike Renew Run

renew runNike Renew Run har utrustats med en rullsula som gör att du snabbt kommer till avstamp. Spana in löparskon för damer och herrar.

Renew Run är ytterligare en favorit med rullsula, som ger en snabb förflyttning från häl till framfot. På många sätt påminner Renew Run och Infinity Run om varandra, men när Sportamores testpanel provade löparskorna korade de Renew Run till aningen mer stabil. Till skillnad från Infinity Run har Renew Run också en traditionell ovandel med vanlig plös och snörning - perfekt för dig som litar mer på din egen förmåga att dra åt än på en tight stickningsfunktion. Renew Run passar dig med ett neutralt löpsteg som vill ha en bekväm sko för medellånga distanser.

Nike Joyride Run Flyknit & Joyride Dual Run

joyrideHär är Nike Joyride Dual Run för damer, en pronationssko med mjuk och härlig dämpning! Herrskon hittar du här. Joyride finns även som neutral löparskor för damer och herrar.

När Joyride dök upp i sortimentet 2019 var den helt revolutionerande. Mellansulan på löparskon är nämligen ihålig och fylld med små kulor av TPU-plast, som rör sig fritt inuti. Det ger en dämpning som anpassar sig efter hur just du belastar foten. Joyride finns dessutom i två olika utföranden - Joyride Run Flyknit för dig med neutralt löpsteg och Joyride Dual Run för dig som pronerar. Joyride passar på korta till medellånga distanser.

#2. Neutrálny mängdträningsskor

I den här kategorin hittar du löparskor som passar den bekymmersfria löpare, som varken pronerar eller behöver något extra i form av dämpning eller stöd. En klassisk mängdträningssko är anpassad för att klara av allt från lite kortare till långa distanser. Det innebär medelmycket dämpning och lagom med stabilitet. Att skon varken har extra dämpning eller uppbyggnad innebär att tillverkarna kan fokusera på annat, som skons snabbhet och energiåtergivning till exempel.

Klassiska mängdträningsskor från Nike

Nike Air Zoom Pegasus

pegasusPegasus är giganternas gigant i löparspåret. Klicka hem din version för damer och herrar här.

Pegasus är Nike-skon med stort S, som funnits med i över 30 år. Pegasus passar alla distanser och löppass, till alla löpare som har ett neutralt löpsteg. Det här är en "allt i allo"-sko som du kommer trivas i, förutsatt att du varken pronerar eller behöver extra dämpning. Det som utmärker Pegasus, förutom att du kan ha den både till intervaller och långa distanser, är att den ger enormt mycket energi i frånskjutet. Det här är löparskon som du köper en gång, sedan ytterligare en gång och så ännu en. Dessutom finns den att få även som trailsko.

React Miler

react milerHär hittar du React Miler för herrar och damer!

React Miler är stabil för att vara en neutral löparsko och passar riktiga långlopp där även du med det perfekta löpsteget kan behöva lite extra stöd. Det som utmärker Nike React Miler är den något bredare tåboxen som ger extra utrymme för framfoten, något som kan behövas på långlopp då fötterna svullnar vid ansträngning. Liksom Pegasus är skon försedd med lätt rullsula, för att du snabbt ska komma iväg i frånskjutet.

#3. Stabila löparskor

Om du någon gång fått höra att du pronerar är det här kategorin för dig. Att pronera innebär att dina fotleder eller knän lutar innåt, så att du "trampar igenom" hålfoten. Med andra ord att du springer på insidorna av fötterna. Att pronera kan vara ganska smärtsamt och resultera i förslitningsskador på andra delar av kroppen. Det du då behöver är en pronationssko, eller en stabil löparsko som de också kallas. I sulan på en sådan sko finns ofta en så kallad pronationskil, vilket ter sig i form av en uppbyggnad vid hålfoten, som rätar ut ditt löpsteg. En stabil löparsko passar...

  • ...dig som överpronerar och behöver hjälp med att räta ut vinkeln på dina fot- eller knäleder när du löptränar.
  • ...ska springa riktigt långt och vet med dig att anklarna kan tröttna efter många mil. Till och med du med ett i övrigt felfritt löpsteg kan pronera när kroppen blir trött.
  • ...dig som ofta stukar fötterna och behöver hjälp av en ordentlig sula för att stabilisera fotlederna.
  • ...dig som är nybörjare och är osäker på tekniken.

Populära pronationsskor från Nike

Nike Zoom Fly

nike zoom flyDet allra mest utmärkande för Zoom Fly är kolfiberplattan i mellansulan. Nike Zoom Fly finns för damer och herrar.

Nikes Zoom Fly är en temposko, vilket innebär att den passar snabba lopp och medellånga distanser. Trots det är den härligt dämpad och ger en studs i löpsteget som få andra löparskor åstadkommer. Det beror till stor del på kolfiberplattan som placerats ut mitt i sulkontruktionen. Tack vare den rekyl som uppstår var gång du sätter ned foten i löpsteget slungas du upp från marken och in i nästa steg. Zoom Fly passar medeldistanser för dig som har en lätt pronation. Då får du en riktigt snabb och rolig löparsko!

Nike Air Zoom Structure

structureAir Zoom Structure är en bekymmerslös löparsko för en riktigt prisvärd peng. Klicka hem den för damer här, och herrar.

Air Zoom Structure är en ganska klassisk löparsko, som kommer ingjuta trygghet i din löprunda. I jämförelse med Zoom Fly är det här inte en lika rolig sko, men det du förlorar i upplevelse vinner du i komfort. Vill du ha en löparsko som gör det den ska utan större omsvep är det här modellen för dig! När Sportamores testpanel provade den korades den även till testets snyggaste. Den rekommenderas därför att matchas både till din vardagsoutfit och långa stadspromenader där du vill ha lite extra stabilitet.

Vilken storlek ska jag ha i mina löparskor från Nike?

Nike anses normalt vara lite små i storlek. Testa därför att gå upp en storlek jämfört med vad du brukar ha i andra varumärken. Om du redan har en Nike-sko hemma kan du däremot kika i den och beställa samma storlek i din nya sko. Nike är nämligen alltid true to Nike-size. Annars kan du spana in vår stora Nike storleksguide!

SHOPPA HÄR: Alla löparskor på Sportamore

LÄS MER: Hur ska en löparsko sitta?