Mental träning får dig att prestera bättre. Ta chansen att träna effektivt inför Vasaloppet - utan minsta pulshöjning eller svettfläck. Slå dig ned och tänk dig i superform.
Att åka Vasaloppet mellan Sälen och Mora är en enorm utmaning, som lockar hela 16 000 deltagare. En inte alltför vild gissning är att många av dem är lite nervösa inför starten. Kanske ångrar en och annan till och med de anmälde sig. Men precis som elitidrottsmän använder sig av mental träning för att nå sina mål, kan du som vanlig motionär träna tanken för att nå dit du vill. De goda nyheterna är att du behöver inte vara expert på ditt inre eller sitta i lotusställning flera timmar per dag för att göra det.
- Även du som är nybörjare på mental träning kan snabbt få goda resultat. Enkla och effektiva metoder är bland annat visualisering, målbilder och avslappning, säger livscoachen Sara Hermansson.
Om du står inför ett ordentligt kraftprov där du vill prestera till allra bästa, som Vasaloppet, är det bra om du vet vad ditt mål är. Varför gör du det här? Vad vill du uppnå och vad är rimligt? Vad har du att relatera till sedan tidigare? Fundera över vilken tid du vill genomföra loppet på eller på vilken plats du vill komma i mål. Det ska vara ett tydligt mål, som ska vara nåbart men lagom svårt. Är det för lätt behöver du inte ta i lika mycket och prestera på samma sätt och då verkas inte ditt självförtroende märkbart. När du satt upp din plan ska du föreställa dig hur du uppnår målet. Vad krävs för att nå dit och vilka redskap behöver du på vägen?
- Sedan är det dags för visualiseringen. Föreställ dig att du uppnår målet - att du klarar av hela loppet och dessutom på en bättre placering än förra gången. Se för ditt inre hur du smidigt och enkelt glider fram i snön. Ta med alla dina sinnen. Känn doften och kylan på din hud, känn känslan i benen då de tar dig framåt, känn hur du mår i kroppen och hur det ser ut där du befinner dig. Beskriv känslan för dig själv när du går i mål. Hör du publikens jubel? Du ska alltså föreställa dig att du genomför och upplever exakt det som du skrivit upp på din målplan, säger Sara Hermansson.
På tävlingsdagen den 8 mars
Innan loppet är det bra om du minimerar så mycket stress och nervositet som möjligt, kanske kan meditation eller en stunds avslappning hjälpa dig. Fokusera på vad som ska göras och återupplev din känsla när du visualiserade ditt mål.Under loppet är det viktigt att hålla fokus. När du känner att tröttheten smyger sig på, eller när alla kör om dig i en rasande fart, fokusera då på ditt mål och varför du bestämt dig för att åka Vasaloppet. Plocka fram anledningen och använd den som morot om det blir jobbigt på vägen.
- Om du är noga med den mentala träningen kommer du att få ett bättre resultat än om du inte gör det. För vissa personer räcker det att använda sig av en metod, men för de flesta är det bra att använda sig av fler metoder inom mental träning. Tycker du att det är svårt kan du lägga allt ditt fokus på visualisering och målplanen.
Om det trots allt inte går precis som du har tänkt dig ska du inte bli nedslagen. En bra sak är att i förväg reflektera kring hur du hanterar motgångar i livet. Begränsa dig inte till idrottsprestationer, du kommer att stöta på hinder och besvikelser både på jobbet, i relationer, under uppdrag eller i andra sammanhang. Har du ett positivt förhållningssätt så drabbas du inte lika hårt när det går dig emot. Likaså hur du agerar mitt i ett lopp när du känner att mjölksyran tagit över dina benmuskler. Då är det bra att veta hur du ska gå vidare.
- Kan du vända något jobbigt till något positivt i stället? Vilka mantran eller tankesätt kan du då använda för att orka ända fram till målet? Att ha en plan och strategi för hur du ska hantera motgång, kommer hjälpa dig på vägen.
Släpp oron innan
Resultatet av din mentala träning beror på hur besluten du är att nå ditt mål, hur du använder verktygen, vilka förutsättningar och resurser du har men också på att du orkar hålla fast vid målet och hur du hanterar motgångarna på vägen- Om du är osäker på om du ska klara av en prestation så fundera på hur mycket du verkligen vill det här på en skala mellan ett och tio. Kom ihåg - det är när du gör något som är lite skrämmande som du utvecklas. Du kan uppnå otroligt mycket genom att bara jobba med dina tankar och inställningar. Du utvecklas enormt när du utmanar dig själv. Med dina tankar kan du styra dina känslor. Du har makten och du kan nå dina mål!