Bli hög på endorfiner i Sauconys nya löparskor Image

Bli hög på endorfiner i Sauconys nya löparskor

Speedroll - det är vad Saucony kallar den teknologi som ska revolutionera deras löparskor under 2020. Lär dig allt om Endorphin Pro, Speed och Shift!

Endorfiner är ett sorts lyckohormon som utsöndras vid fysisk ansträngning. Ibland påstås det därför att man kan bli "hög" av löpträning - och det är inte helt osant. Efter cirka 45 minuters ansträngning sägs kroppen ha producerat endorfiner motsvarande 10 gram morfin. Med andra ord är endorfinerna ganska kraftfulla grejer - precis som Sauconys löparskor.

I Sauconys vokabulär är "Endorphin" namnet på deras sprillans nya löparskoserie. De tre skorna har designats för att göra löpningen både rolig och mer skonsam, något som möjliggörs genom en innovativ sulteknik.

Speedroll-tekniken

Siluetten på de nya löparskorna känns igen från tidigare - genom att vinkla sulans spets uppåt skapas en rullande effekt vid fotisättning. Det resulterar i att höfterna skjuts fram och du får hjälp i stegutvecklingen. Denna så kallade rullsula har i Endorphin-serien kombinerats med en S-formad platta i antingen kolfiber eller nylon. Resultatet är en något styvare framfot som vid belastning ger mer energi tillbaka till steget. Den styva sulan gör även att den så kallade plantarfascian (fotsulans största sena) belastas mindre än i traditionella löparskor. Det kan minska risken för överbelastningsskador som bland annat hälsporre.

Se alla löparskordam och löparskor herr!

Vilken Endorphin-sko passar dig?

Saucony löparskorEndorphin Pro är toppmodellen avsedd för tävling, och ger dig de allra bästa förutsättningarna för att slå dina personliga rekord.

Saucony Endorphin Pro

Endorphin Pro är en riktigt snabb löparsko, avsedd för den rutinerade löparen som vill pressa sina gränser under tempopass och lopp. Liksom de flesta temposkor har den utrustats med en lättviktig mellansula, designad för att skala bort hundradelar, sekunder och minuter.

Mellansulan i Endorphin Pro är tillverkad av stötdämpande PWRRUNPB, som är hela 40 percent lättare än det näst bästa materialet PWRRUN+. Utöver det uppskattas materialet dessutom ge hela 88 percent bättre energiåtergivning. Det gör den till en rolig löparsko som ger snabba gensvar i varje steg du tar!

Det sagt så passar Endorphin Pro långt ifrån alla. Skon är en minimalistisk modell och kräver således en hel del av löparen. Den rekommenderas främst till dig med många mil i ryggen och bra koll på tekniken.

Snabbfakta

Kategória: Tävlingssko/temposko

Kvapka: 8 milimetrov

Vikt: 179 gramov (dam) a 213 gramov (herr)

Här hittar du Endorphin Pro för henne och honom!

Saucony Endorphin Speed

I jämförelse med Pro riktar sig Endorphin Speed till tävlingssugna motionärer, snarare än eliten. Ta dock inte miste - det här är fortfarande en grymt snabb löparsko, om än något mer lättsprungen.

Precis som ovan löparsko är Endorphin Speed tillverkad med PWRRUNPB i sin mellansula. Kolfiberplattan har däremot bytts ut mot en S-formad platta i nylon. Det ger bättre stötdämpande egenskaper, men något mindre respons.

Ovandelen i både Endorphin Speed och Pro består av formsydd mesh med 3D-printade förstärkningar där det som bäst behövs.

Snabbfakta

Kategória: Tävlingssko/temposko

Kvapka: 8 milimetrov

Vikt: 192 gramov (dam) och 221 gramov (herr)

Bli hög på endorfiner i nya Endorphin Speed för henne och honom!

endorphine shiftEndorphin Shift är modellen avsedd för mängdträning, och erbjuder en utmärkt mix av stabilitet, komfort och snabb löpglädje.

Saucony Endorphin Shift

Endorphin Shift är den mest skonsamma löparskon i skaran. I jämförelse med syskonen väger den en del mer - den extra vikten är det pris du betalar för skonsammare dämpning i kombination med mer stabilitet. Dessa två faktorer i tillsammans med en lätt skålad hålfot gör Endorphin Shift perfekt för dig med trötta menisker, knackig teknik eller många mil i kroppen.

Sulan i Shift består av en blandning utav de något tyngre materialen PWRRUN och PWRRUN+. Trots det är det här ingen långsam löparsko. Precis som ovan modeller har den designats med Speedroll-teknik. Det ter sig i form av en ganska styv framfot för maxad energiåtergivning, samt en lätt rullsula som driver på ditt steg.

Snabbfakta

Kategória: Mängdträning

Pád: 4 milimetre

Vikt: 269 gramov (dam) och 286 gramov (herr)

Något för dig? Spana in Endorphin Shift för henne och honom här!

SHOPPA NU: Löparskor dam och löparskor herr

LÄS MER: Hur ofta ska jag byta löparskor?