Lunka långsamt! Image

Lunka långsamt!

Intervaller, ruscher och snabba springturer i all ära. Men det finns faktiskt fördelar med att go slow ute i löpspåret.

Kanske är du mätt på tuffa budskap som "No pain, no gain"? Glada nyheter: Det är inte sant att du inte utvecklas om du inte utmanas. Faktum är att det finns många fördelar med löpning som inte är kräkframkallande jobbig - alla framgångsrika löpare har en stor mängd löpning i benen som de skulle kategorisera som lätt.

När du springer snabbt stressas kroppen enormt mycket. Både skelettet, musklerna, ligamenten och senorna utsätts för en stor påfrestning. Efter ett tufft lopp töms kroppens glykogenlager, kroppen blir uttorkad och det uppstår små, små skador på muskelfibrerna. Skulle du alltid springa i ett tufft tempo och långa sträckor skulle kroppen ta extremt mycket skada, vilket så småningom skulle leda till att kroppen blev utbränd.

Kanske har du själv känt att det är svårt att ge sig ut på en runda dagen efter du har sprungit ett hårt lopp? Med trötta och ömma ben är det inte en bra idé att försöka slå personbästa. Det är snarare läge för en vilodag - eller en lugn runda. Om du springer lite försiktigt mellan dina hårda pass håller du uppe din kondition, samtidigt som läkningen och återhämtningen påskyndas. Tänk på det som aktiv vila, något som underlättar blodflödet till de skadade musklerna.

Det finns förstås miljontals olika träningsfilosofier och strategier på hur du kommer i grym löparform, men nästan alla innehåller en bas som till stor del bygger på lätta springpass. Att bygga upp en bra grund är särskilt viktigt för dig som är en ny löpare. Du måste utsätta kroppen för försiktig men konsekvent belastning för att utveckla systemen som hjälper dig att springa och sedan gradvis springa snabbare och tuffare. På så sätt vänjer du kroppen vid löpning på ett skonsamt sätt. Bygg en bra grund innan du bygger väggar och tak på ditt löparhus, med andra ord. Det finns också många som är nöjda med en schysst grundkondition och undviker att springa längre sträckor och det är ofta de som slipper skador i det långa loppet.

Målet för de flesta är att hitta en bra balans mellan att springa hårt och att jogga lätt. Vill du slå personbästa och vinna lopp behöver du ta ibland och springa snabbt, hårt och långt. Är ditt mål däremot att kunna springa år efter år utan skador är det bra att begränsa tillfällena då du tar ut dig totalt. Bäst effekt får du om du lyckas med konststycket att både vara en sköldpadda och en hare!

långsam löpning
Att såsa fram är helt rätt ibland.