Näin Henrik Windstedt treenaa laskettelukautta varten
Henrik Windstedt on päässyt välilevyn pullistumisesta vapaalaskun maailmanmestariksi. Miten? Hän harjoittelee ja tekee pre-season -treenejä vuoden ympäri.
Laskettelussa on paljon sääntöjä, joista ensisijaisen tärkeää olisi se, että laskijat ovat aina valmistautuneita mäessä ja etteivät he olisi luistaneet valmistavasta treenistä. Talvi on tuloillaan ja jos olet innoissasi tulevista laskettelupäivistä, täytyy sinun myös muistaa valmistella keho ajan kanssa. Yhtälö on yksinkertainen, tiuha treenaaminen syksyn aikana takaa sinulle iloisempia päiviä laskettelumäessä.Peak Performancen lähettiläs Henrik Windstedt, 33 vuotta, on sitä mieltä, että hänen laskettelu-uransa menestyksen takana piilee kaksi salaisuutta.
Ensinnäkin harvempi laskija on enemmän "allround" kuin Åren poika. Vauhdin, kontrollin ja fiksujen reittivalintojen takana piilee lasku-ura, joka koostuu kaikesta mahdollisesta skicrossista ja kumparelaskusta vapaalaskuun.
Toiseksi hän on kehittänyt tarkan treeniohjelman, jota hän seuraa vuoden ympäri. Hänen pitää nimittäin tehdä näin, jotta homma toimisi. Kaksi välilevyn pullistumaa, murtuneet solisluut ja kylkiluut sekä nyrjähtänyt polvi ovat vaikuttaneet treeniohjelmaan, ja pre-season -treenaus piti päivittää jatkuvaan kuntoutustreeniin vuoden ympäri.
- Useimmilla laskijoilla on kausi, jolloin ollaan nuoria ja tyhmiä. Rajoja halutaan koetella, tehdä siistejä temppuja ja samalla luullaan, että keho kestää kaiken. Ennen vuoden 2006 olympialaisia harjoittelin pelkkää kumparelaskua, mutta en ollut tarpeeksi vahva, enkä levännyt tarpeeksi. Totta kai olisin mieluusti välttänyt nämä välilevyjen pullistumat, mutta samalla ne olivat ehkä parasta, mitä minulle on tapahtunut laskijana. Opin läksyni ajoissa ja siitä seurannut treenaus oli pakollista, sen myötä olen myös kehittynyt urallani, Henrik Windstedt sanoo ja jatkaa:
- Laskijana olet usein joko selkäihminen tai polvi-ihminen. Ehkä jossain on joku kuolematon henkilö, mutta harva laskija selviää kaudesta ongelmitta. Tekniikka ja taito voivat kompensoida liian paljon, mutta ennen pitkää jotain sattuu. Itse olen selkäihminen ja minun pitää treenata sen mukaan.
Kuinka suojaat selkää parhaiten? Vahvistamalla keskivartaloa. Laskettelijat saavat "automaattisesti" suuret etureisilihakset, minkä vuoksi takareisilihaksia on tärkeä treenata, jotta jalat olisivat tasapainossa. Klassiset voimaharjoittelut vapailla painoilla ja liikkeet, kuten maastaveto ja kyykyt, saavat väistyä pilatespallon ja köysitreenien tieltä. Köysi kiinnitetään kattoon, jolloin treenaus on hyvää neuromuskulaarista treeniä. Pilatespallon ja köyden etuna ovat myös niiden helppo pakattavuus talven reissujen aikana, jolloin treenejä voidaan tehdä missä tahansa.
- Treenattu keskivartalo on laskijan tärkein vahvuus. Hyvään laskeutumiseen ei tarvita jalkalihaksia, sillä jos yläkroppaa ei pysty pitämään kasassa, tulet kaatumaan eteen- tai taaksepäin.
Salitreenin lisäksi Henrik Windstedt täydentää treenejänsä juoksun parissa. Ei mitään vaikeaa, maximissaan seitsemän kilometriä tietä pitkin. Mutta teit sitten mitä tahansa, älä tee niin, miten kaikki muut tekevät.
- Meistä monille vaaditaan monimutkaista ja henkilökohtaista treenausta. Oikeanlaisen kyykyn oppiminen vie aikaa. Pahin juttu olisi sellainen, että stressaantuneena alat vauhdilla treenaamaan lumen tullessa, jolloin teet liian raskaita nostoja liian nopeasti, matkit muita salilla ja voit saada pitkäaikaisia vahinkoja aikaan. Paras asia, mitä olen oman treenini kannalta tehnyt, on läheinen yhteistyö fysioterapeuttien kanssa. Mielestäni useimpien pitäisi tehdä näin.
Henrik saa sydän- ja keuhkotreeniä myös allmountain-pyöräilystä vuoristoja pitkin. Alas tullessa oppii myös lukemaan maastoa ja tällöin on myös pakko tehdä nopeita reittivalintoja.
- Tämä on ehkä hieman ristiriitaista selkäni takia, mutta ostin motocross-pyörän, jolla ajan ÅreMX-radalla. Se on todella haastavaa fyysisesti ja samalla todella hauskaa. Samalla uskon siihen, mitä olen kuullut, että maitohappokestävyys on aina sidoksissa lajiin. Hiihtäjät voivat "maitohappotreenata" vain hiihtämällä, ja esimerkiksi kumparelaskussa ja vapaalaskussa on eroja. Minunkin jalkani menevät maitohapoille kauden ensimmäisen laskun aikana, vaikka olisin treenannut todella paljon ennen kautta. Eli kaikilla laskupäivillä on merkitystä.
Oletko nähnyt Henrikin laskuja? Olet varmasti huomannut, että vahva keskivartalo pitää paikkaansa. Treenauksella on merkityksenä myös siinä, että pää pysyy kasassa.
- Laskit sitten Alaskassa tai olet laskemassa maailmankiertueella, täytyy sinun tietää olevasi vahva. Luulen, että myös tuomarit ja laskuleffojen katsojat huomaavat sen tunteen. Minulla on samaan aikaan uskomaton kunnioitus vuoristoa kohtaan, joskus pelkään laskua, ja mielestäni se on tervettä.
Henrik Windstedt on Freeride World Tour:in voittaja vuonna 2008, hänellä on seitsemän voittoa Pohjoismaiden mestaruuskisoissa extremelaskussa, lukemattomia pätkiä laskuleffoissa ja hän on perustanut leirejä muun muassa Åreen.
LUE LISÄÄ: "Jooga tekee minusta paremman laskijan"