Så väljer du rätt löparskor 2019 Image

Så väljer du rätt löparskor 2019

Är en dämpad löparsko det bästa du kan springa i? Och vad har drop egentligen för betydelse? Löparskoexperten Agne Karlsson gör det lätt att hitta rätt löparsko 2019.

Äntligen är årets första löparskonyheter här! Innan du klickar hem de där snygga favoriterna kan det vara en fördel att ha koll på detaljer som dämpning och drop. Din löpstil avgör vilken typ av sko som är rätt för dig.

- Om du behöver mycket dämpning eller inte i dina skor beror på ditt löpsteg. Rätt fotisättning med dynamiska knän, aktiverade lårmuskler och en stark core är kroppens viktigaste egenskaper för att kunna hantera den vikt du belastar kroppen med vid varje fotisättning, säger Agne Karlsson, Key account på Saucony.

Hur mycket dämpning ska jag ha i löparskor?

Är du däremot inte en skolad löpare kan det vara så att det blir för stor påfrestning på kroppen om du inte har ordentligt dämpning, eftersom belastningen är mellan två till fyra gånger din egen kroppsvikt vid varje löpsteg. Ju duktigare löpare du är, och om du har lärt dig att landa på fram- och mellanfot när du springer, desto bättre biomekanik har du när du springer. Då löser kroppen själv den största stötdämpningen och du behöver desto mindre hjälp från skorna.

- Sätter du däremot ofta i hälen först när du springer och inte har utvecklat din löpstil fullt ut, har du ett större behöv av att förstärka landningen i löpningen med bland annat dämpning i skorna. En hälisättning skapar en rotation i fotleden, som i sin tur skapar en ökad pronationsbelastning.

En viktig sak att tänka på är att inte låta ögat lura dig! Det är inte nödvändigtvis så att stötdämpningen i en löparsko är bättre bara för att mellansulan är tjockare. Det som är viktigt är vilket material som finns i mellansulan och hur mjukt, stumt eller spänstigt det är, samt hur det påverkas av yttre element som kyla och värme.

- Stötdämpningen tar inte bara emot foten när du landar, utan den hjälper dig även att komma iväg med ett frånskjut. Energiåtergivning kan förklaras som livlighet under foten som hjälper dig upp när du springer. Många material ger en svampig mjuk känsla där frånvaron av energiåtergivning gör musklerna trötta och du får inte samma skjuts och energi tillbaka i steget.

Vilket drop ska jag välja på löparsko?

Dropet på skon är det du får fram genom att ta fram skillnaden mellan höjden av mellansulan vid framfoten och vid hälen, alltså om hälen är i samma nivå som framfoten, eller mer upphöjd.

- En sko med lågt drop, som fyra millimeter, gynnar de som har en god löpteknik och kan nyttja fördelarna med det låga droppet i frånskjutet. Det är lättare att landa på fram- och mellanfoten samt att få in foten under kroppen när du springer.

Ju mindre drop (material under hälen) du har, desto mer kan du sträcka ut vadmuskel och hälsenan när du springer. När du sträcker ut vad och hälsena lagras energi i muskeln som du sedan omsätter till energi i frånskjutet. En sko med ett dropp på fyra millimeter är också en mycket bra teknikträningsko för alla som vill förbättra sin löpteknik.

- En sko med högre drop, som 8 millimeter, är som att springa med ett säkerhetsbälte. Du får lite mer grundstabilitet, komfort och slitstyrka. Den typen av mängdträningskor lämpar sig för alla som vill utöva löpning, motionär till elit.

SHOPPA HÄR :Vårt enorma utbud av löparskor

LÄS MER: Vi testar säsongens löparskor för henne

LÄS MER: Vårens löparskor för honom som är bäst i test