Stretcha more!
Hej då, stela ryggar och korta höftböjare! Haka på Naprapatjonas och Sportamore magazines rörlighetsutmaning #stretchamore.
Den 1 oktober börjar Naprapatjonas och Sportamores rörlighetsutmaning #stretchamore. Du kommer att under fyra veckors tid töja, böja och tänja din kropp och förhoppningsvis kommer mobilityträningen att mjuka upp även det stelaste kylskåp av er läsare därute. Varje vecka kommer vi dessutom strössla ut priser bland er som lägger upp era bilder under hashtaggen #stretchamore på Instagram.Vad kommer hända om jag antar rörlighetsutmaningen?
- Du kommer att bli mycket rörligare om du gör det på rätt sätt. När du blir rörligare kommer du märka att det går lättare att göra övningar på gymmet och kanske gör det mindre ont även i vardagen. Stela leder och muskler på ett eller flera ställen i kroppen fungerar som en kvarglömd handbroms. Bromsa inte dig själv, utan släpp på handbromsen! Gör du inte det, måste du gasa mer för att ta dig framåt, säger Jonas Parandian på Naprapatlandslaget Vasastan, som också står bakom Instagram-kontot @Naprapatjonas och är den som har gjort stretchschemat som du kommer att följa under utmaningens tid, som varar fram till den sista oktober.
Hur menar du?
- Många som går på gym har fel fokus, de strävar bara efter att lyfta tyngre och tyngre, alltså trycka hårdare på gasen, i stället för att släppa på handbromsen och därmed bli rörligare. Då får du mindre motstånd i kroppen och blir starkare av det.
Vad är det för skillnad på den här utmaningen och till exempel "100 armhävningar 100 dagar i rad"-utmaningen?
- Många utmaningar, som den du nämner, fyller inget syfte som tar dig framåt. Det enda det gör är att du blir bra på att göra 100 armhävningar och det är knappast något du har nytta av eller något som gör din kropp gott. Det finns däremot utmaningar som verkligen är bra för kroppen, som rörelsegurun Ido Portals Hanging challenge. Förhoppningsvis kommer du även märka att #stretchamore är en utmaning som hjälper dig i flera situationer i livet.
Varför ska jag stretcha enligt ett schema?
- När du stretchar målmedvetet kommer du få bättre resultat än om du bara slentriantöjer lite i slutet på varje träningspass samtidigt som du snackar med kompisen bredvid. Strukturera, så får du bättre resultat!
Hur ska jag göra?
- Följ schemat och ta gärna bilder när du stretchar, lägg upp dem på Instagram och hashtagga med #stretchamore om du vill ha chans att vinna priser från Sportamore. Dela gärna med dig av din resa, så får du också tips av andra. Vi ses där!
Hur vet jag om jag blir rörligare?
- För att se utveckling kan det vara bra att filma dig själv när du stretchar. Det ger motivation! Anteckna progressionen och framstegen, så att du märker att du kommer längre och djupare än du gjorde förra gången.
Vad måste jag tänka på?
- Formen och utförandet är viktigt. Läs igenom artiklarna noga så att du inte missar något viktigt i hur du ska göra, då kommer du märka stora skillnader.
Hur mycket kan jag ta i?
- Om du är ovan med stretching eller om dessa övningar är nya för dig så råder jag dig att börja långsamt och försiktigt, ta inte i för kung och fosterland i ytterlägena. Låt kroppens muskler och leder vänja sig och öka successivt. Sträva efter att förbättra dig med cirka två percent till nästa pass.
"Jag är jättetaggad" säger Jonas Paranadian inför utmaningens start. I morgon kommer vi att publicera hela schemat här på Sportamore magazine.
Naprapatjonas 3 bästa tips:
Så håller du uppe motivationen hela oktober
1 Berätta för andra
- Gör en stor grej av att du deltar i en rörlighetsutmaning under en månad. Det är lättare att sluta om du inte berättat för någon annan att du antagit en utmaning. Varför inte berätta för din mest irriterande kollega, som du vet kommer ha ögonen på dig? Säg det till någon som vill se dig misslyckas och kommer fråga varje dag på jobbet hur det går med stretchingen.
2 Skaffa en stretchkompis
- Gör utmaningen tillsammans med en eller flera vänner, så att ni kan stötta, peppa och hjälpa varandra.
3 Ta bilder
- Ta före- och efterbilder där du gör övningarna, så att du kan se din utveckling. Alla kan inte märka det, utan har lättare att se framstegen på bild.