Träningstips: Minimal tidsåtgång men maximalt resultat Image

Träningstips: Minimal tidsåtgång men maximalt resultat

Prisbelönta PT:n Patrick Rapp vet hur du ska träna riktigt effektivt om du har ont om tid. Testa hans korta, men sjukt jobbiga, pass!

Snart är hösten igång och alla rutiner med den. Om du har en stressig vardag kan det vara svårt att klämma in flera timmar träning i veckan. Då kan en lösning vara att köra lite kortare träningspass. Men för att de ska ge samma effekt som längre pass, gäller det att höja intensiteten.

Patrick Rapp jobbar som personlig tränare på Sport Performance Center i Västerås. Där hjälper han människor att må bättre, röra sig bättre och prestera bättre. Han har jobbat med hundratals personer, från de som knappt har kunnat gå till de som tävlar på absolut elitnivå och vet att korta pass passar alla oavsett nivå.

-Korta träningspass är till för, men jag brukar ge högintensiva pass till mina klienter som har dåligt med tid, som inte vill vara på gymmet så länge eller som vill känna sig riktig trötta efter ett pass, säger Patrick Rapp, som varit nominerad till Årets PT i Sverige hela fyra år i rad och som blev utsedd till en av världens bästa personliga tränare 2015.

Hur kort kan ett träningspass vara och fortfarande ge resultat?

- Inget pass är onödigt! Alla pass ger positiva resultat för din hälsa. Om du är ute efter bättre kondition så visar forskning att korta och mycket intensiva pass kan ge samma resultat som längre pass med lägre intensitet.

Finns det något mer positivt med att träna korta pass?

- De korta passen kanske är de som gör att dina träningspass blir av överhuvudtaget! Om du tänker dig att 20 minuter styrketräning ute i trädgården eller på motionscykeln hemma kan ge samma positiva hälsoresultat på konditionen som en timme på gymmet, så blir det helt plötsligt mycket lättare att byta om och träna. Där är den stora vinsten!

Om jag vill träna väldigt korta pass, hur ofta borde jag göra dem då?

- Om du kör riktigt intensiva pass, alltså blodsmak i munnen, lätt dödsångest och yrsel efteråt, bör du ha två till tre dagars vila efter passet. Men gillar du, som de flesta av oss, att köra intensiva pass men max kommer upp till lätt illamående och väldigt mycket svett kan du träna passen varje dag om du vill. Jag brukar rekommendera cirka tre till fyra gånger i veckan med fokus på lite olika muskelgrupper varje pass för att få maximal effekt av träningen.

Vilken övning är ett måste om jag få ut så mycket som möjligt på så kort tid som möjligt?

- Min favoritövning att lägga in i högintensiva pass är utan tvekan burpees! Det är en helkroppsövning som går att variera lite utifrån vilka förutsättningar du har. Det enda som är säkert är att du kommer att bli trött. Testa att göra 15 stycken nu så fort du någonsin kan och försök sedan att säga att det inte är en effektiv övning!

Vad behöver jag tänka på om jag tränar kort men stenhårt?

-Du bör tänka på att göra övningar du har bra kunskap om och erfarenhet av. Eftersom intensiteten är hög och du blir tröttare och tröttare så kommer tekniken ibland att bli sämre. Gör du då övningar du inte har koll på ökar så klart skaderisken.

Har du något mer bra tips?

- Värm upp ordentligt innan passet med någon form av pulshöjande aktivitet och några övningar som värmer upp de muskelgrupper som du kommer använda. Ska du till exempel göra knäböj under passet är det bra om du lägger in ett antal knäböj i uppvärmningen.

Patrick RappAtt träna kort, men hårt, är något som passar alla åldrar enligt Patrick Rapp.

Testa Patrick Rapps superpass!

(Tar mindre än 20 minuter, så testa redan i dag!)

Uppvärmning:

  • 5 minuter löpning/hopprep/cykel

Därefter 2 varv av:

  • 10 knäböj
  • 5 utfallssteg per ben
  • 10 armhävningar
  • 10 rygglyft

Därefter 3 varv av:

30 sekúnd arbete / 15 sekúnd vila

  • Skákacie zdviháky
  • Knäböj
  • Horolezci
  • Armhävningar
  • Burpees
  • Upphopp

LÄS MER: Så slår du längre på golfbanan