Träningstips för utbrända Image

Träningstips för utbrända

Johan Norén använde fysisk träning som medicin när han var utbränd. Nu rekommenderar han andra som drabbats av utbrändhet och utmattningsdepression att göra samma sak.

Johan Norén är en inspirerande person som öppenhjärtigt delar med sig av sin historia, hur han gick från vd och delaktig i flera företag till att bli sjukskriven för utbrändhet och tvingas bygga upp sin mentala och fysiska styrka från noll.

LÄS MER: Johan tränade sig frisk från sin utbrändhet

Numera tränar han de flesta av veckans alla dagar, men när han var sjukskriven var motion, till en början, en främmande tanke.

- När du är sjuk i huvudet, som jag var, kanske man inte alltid kan lita på sina känslor eftersom de kan vara sjuka. När jag till en början fick förslaget att gå på en promenad kände jag inte för det, jag ville ju inte leva. Men min brorsa sa "jag struntar i hur du känner, nu går du med ändå". Jag är tacksam att han orkade tvinga med mig ut i början, jag hade inte fixat det själv, säger Johan Norén, och fortsätter:

- Jag var sjuk i huvudet men jag hade en frisk kropp. Sjukvården sjukskrev hela mig, utan krav på att röra kroppen, men kroppen läker sig själv av fysisk aktivitet. När du rör dig utvecklar hjärnan bra substanser, det finns alldeles för många exempel och studier som visar det för att det skall vara en slump.

SHOPPA HÄR: Träningskläder och träningsskor på Sportamore

Han rekommenderar fysisk aktivitet till alla som diagnosticerats med utbrändhet eller utmattningsdepression, men poängterar att "träning" till en början inte innebär ett gympass eller löptur.

- I min värld kan utbrända absolut träna, men då måste du förstå att träning inledningsvis kan vara att komma ur sängen och gå och duscha. Därifrån kan du sedan jobba med små, små mikrosteg framåt. Tålamodsträning är den största utmaningen, att orka driva sig själv framåt med små steg även när man är sjuk.

I dag arbetar Johan Norén bland annat med att träna personer som är sjukskrivna på heltid för utbrändhet, utmattningsdepression och psykisk ohälsa. Under passet får de utföra övningar som kräver absolut närvaro för att bryta sina tankemönster. Det kan till exempel vara att sitta på en pilatesboll och balansera ett ben i luften, om tankarna far i väg åt andra håll kommer du att tappa balansen.

- Och eftersom det är en prestation i sig för dem att komma dit försöker jag skapa så mycket sköna känslor det går när de väl är där. Jag försöker trycka in de bra sakerna de gör i deras självkänsla och egentillit, eftersom när du är sjuk tror du inte på dig själv utan måste ha någon som tror på dig. Jag ingjuter så mycket hopp och tro som jag kan att det går att komma tillbaka från sjukskrivningen

Hur vet jag hur hårt jag kan träna?

- Jag tror inte alltid att det måste vara hårt men att det behöver vara konsekvent oavsett vilket medicinform man väljer att tro på och använder sig av, det går inte att ta sin medicin två dagar i veckan av sju.

Kan du rekommendera en träningsform som är bra för den som är utbränd eller har utmattningssyndrom?

- Promenader är något jag alltid rekommenderar och sedan gör du det du kan! Det handlar inte om några speciella träningsformer eller pass utan att träning för någon som är sjuk kan vara att sitta i skogen. Jag fiskade mycket under min rehabilering och var mycket i skogen, det var både svårt och tufft. Målsättningen med träningen måste vara att må bra och hamna i ett positivt sammanhang med en social samhörighet.

Om jag tror att jag är på väg att bli utbränd, vad ska jag göra då?.

- Stanna upp och läs in vad konsekvenserna av att gå över gränsen innebär. Du måste förstå att gå över gränsen är ett trauma som många tyvärr inte kommer tillbaka till livet ifrån, och det bör vara en väckarklocka som gör att du omvärderar sitt beteende.

Vad kan jag göra som anhörig om jag märker att någon i min närhet håller på att bli utbränd?

- Ta det på absolut största allvar! Det går inte att gå till personen i fråga eftersom han eller hon kommer med största sannolikhet kommer att förneka det då det oftast är kravbilden och själva livsstilen som kan vara grundproblemet. Samla de som står personen närmast och berätta om upplevda symptom och personlighetsförändringen som du utifrån upplever att personen påvisar. Sedan kan du guida personen till människor som bär på kunskap om tillståndet för att kunna visa vilka konsekvenser det kan bli om personen inte förändrar sin livsstil. Det är svårt för någon som själv inte upplevt hur det är att förklara det framtida traumat som väntar.

johan norén
I höstas genomförde Johan Norén Iron man Kalmar, vilken bedrift! Följ honom på Instagram @jnorrre för att ta del av hans inspirerande bilder och texter. Foto: Privat